Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Rozbudowa Kompa-co I Jak?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    To jeszcze powiedz że wymiana GF6600 na jakieś 7900GS da porównywalny (czytaj: "jakiś", ale nie wgniatający) przyrost speeda
    A w czym ten speed ma byc zauwazalny?

Mialem dlugo 6800GT (ktora kopie w tylek 6600). Padla - dostalem nowiutka 7800GS - kopala w tylek 6800GT i 7300GT.
    Kopanie w tylek zauwazalne w: Heroes 5, Quake4, Civ4. Znaczy na 7800GS nareszcie moglem bezstresowo poprzelaczac na wszelkie high detale w tych grach (reszta sprzetu: Athlon64 3500+ @ 3800+ , 2GB Kingston HyperX DDR PC400, Asus A8N SLI Deluxe).
    Na 6800GT/7300GT tez szly high detale ale stresowo - bo sie czasem cos przycinalo.
    Szczegolowych testow punktowych nie robilem - opisuje tylko wrazenia a specem od hardware nie jestem.
    Obecnie jednak mam 7300GT bo byla wystarczajaca a ponad 2 razy tansza od 7800GS .
    Pod tym wzgledem moge stwierdzic ze w grach 7900GS spokojnie skopie tylek 6600.
    Jesli nie w grach to nie ma chyba co zmieniac.

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

Jesli mogeto zadam nastene pytanka:

1. Moja plyta obsluguje do 2GB DDR2 ido 4GB DRR. Ktore rozwiazanie da wiecej kopa kompowi?

2. Mam kostke 1Gb DDR2 i gdybym dokpil druga identyczna do moge je spiac w dual, czy potrzebuje jakis specjalnych kosci??
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Ja się tylko cały czas zastanawiam czy tak naprawdę kości DDR 2 są szybsze od DDR ?? Jak mi się kiedys o uszy obiło to chyba nie jest to takie oczywiste !!
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

google... i wszystko jasne

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To ja pociągnę dalej z tym gforcem Mój zasilacz ma nominalnie 500W, w szczególności 30A@12V i 45A@5V (w jakichś tam testach przy maks. obciążeniu nominalnym, 12V spadało o pół volta). Póki co nie zauważyłem absolutnie żadnych problemów, przy o takich bebechach:

- Athlon X2 3800+
    - 2x512MB DDR400 (DualChannel)
    - GF6600 256MB
    - 5xHDD 7200
    - jakas tam nagrywarka i SB Live

Czy taki power uciągnie z zapasem jeszcze takiego GF7900GS 256MB jako dodatkową kartę na PCIe? Żadnych overclockingów ani innych takich, wszystko na fabrycznych ustawieniach. A jakby jeszcze dołożyć drugie 2x512? :-D

I drugie pytanie: czy dwie karty graficzne PCIe (płyta: ASUS A8N-SLI Premium) można sobie ot tak po prostu niezależnie wsadzić i niezależnie korzystać, czy zawsze jakaś tam zależność między nimi będzie? Albo inaczej: czy dwa sloty PCIe na płycie z SLI mogą pracować zupełnie niezależnie, jak zwykłe PCI?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

hmmm duzo bałaganu tu powstało ....

kwoli wyjaśnienia :

Muflon zdaje się że amd to teaz padaka na maxa ... sam nie wiem jak sobie poradzą :

E6400 za 800 PLN jest ok 3x mocniejszy w prakktyce od A3200+venice single core i ok 50-60% lepszy od najlepszych procków X2 AMD !!!

jak dlamie to jest masakra, różnica jest na pozomie wcześniejszych 1-2 GENERACJI procesorów i wygląda na ciężką do przeskoczenia bo AMD od roku nic nie pokazało ciekawego a u intela quad core za drzwiami dybie
    osobiście sam nie wiem kto kupuje AMD w tej chwili za te same pieniądze ... różnica ta jest bARDZO odczuwalna w praktyce z core duo2 komp " lewituje " nad ziemią (PRACOWAŁEM NA E6600 I KIEDY WRÓCIŁEM DO DOMU MÓJ a3200@3500 STAŁ SIĘ Z DNIA NA DZIEŃ WOLNYM RUPIECIEM HEHe)

Pamięci DDR2 pokazały dopiero rogi z nowymi chipsetami i zdecydowanie warto zapominieć o DDR tym bardziej że w nowy sorzęt trudno było by je wpaklować. 2 sprawą jest prawie porównywalna cena DDR i DDR2 w tej chwili

co do grafik IMHO niekwestionowana karta w tej chwili to oczywiście 7900GS za 750 PLN dostajemy 20 potoków i 7 vertexów i 256 bit full wyoppas za niewielki kesz.... co do SLI to odradzam stosowanie takiego rozwiązania, karty 8800 są oparte sprzętowo na nowym DX10, wydajniejsze !!! niż układy SLI i porównywalne cenowo do 2 kart rosziny 7900 (no może nie 2 x GS ), ponadto do SLI potrzeba 2 identycznych kart !!! i sporo prądu .... ogólnie imho lepiej spylić starą i kupić 8800... kolrejną sprawą jest niepełna kompatybilność SLI z grami, (ktoś tu wspomiał o ati "SLI" to już kompletna pomyłka połowa tytułów odmawia współpracy !!!)
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 02-01-2007 o 10:13

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    Dyski 2x200GD RAID 0
    Hm... Nie boisz się tego? 2x większe prawdopodobieństwo padu i 10x więcej kłopotów z odzyskaniem danych w przypadku padu. Odpukać.

Rozumiem, że stripping dałeś dla zwiększenia przepływności danych na/z dysku pod kątem PS. Czy w przypadku 1GB pamięci swapowanie obrazka z dyskiem pod PS faktycznie jest tak częste, że warto się w stripping bawić?

A jeśli tak, to ja bym raczej wziął 2 najtańsze dyski w RAID 0 na wolumin roboczy, ale resztę trzymał gdzieś na boku na pojedynczym dysku.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

m... Nie boisz się tego? 2x większe prawdopodobieństwo padu i 10x więcej kłopotów z odzyskaniem danych w przypadku padu. Odpukać.
    Dlatego mam 2 dobre dyski i narazie sie nie boje Pozatym backupy na DVD a reszta moze padac. Roznica jest KOLOSALNA.
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Też mam
    RAID 0 - różnica ogromna
    No, ale dzięki większemu prawdopodobieństwu utraty danych często robię kopie dokumentów adresów haseł itp. reszta jest łatwa do odtworzenia
    Przy pojedynczym dysku też warto zrobić backup

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

a ja jeszcze jedno slowo o c2d - core2duo..
    e6600 (2,4ghz) + ram 800mhz + np asus p5b = oc na poziomie extreme x6800 za ~4000zl na boxowym chlodzeniu..
    niesamowity sprzet

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów