witam,
czy orientujecie się, jak będzie działać wbudowana lampa błyskowa, jak podłączę manualny obiektyw na m42? czy w zależności od dziury ona sama dobierze siłę błysku, czy jak w takim razie ustawiać?
pozdrawiam,
Rafał
witam,
czy orientujecie się, jak będzie działać wbudowana lampa błyskowa, jak podłączę manualny obiektyw na m42? czy w zależności od dziury ona sama dobierze siłę błysku, czy jak w takim razie ustawiać?
pozdrawiam,
Rafał
born to be root
EOS 5-ka ma, jeśli się nie mylę, E-TTL-a. A skoro tak, to aparat ustawi błysk lampy adekwatnie do pomiarów zrobionych podczas przedbłysku. To oznacza, że jak przymkniesz przysłonę, to błyśnie mocniej.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
niestety nie ma E-TTL, ma tylko TTL i A-TTL
Ostatnio edytowane przez rmgdansk ; 30-12-2006 o 22:34
born to be root
Nie mam korpusu EOS 5 ale mam T-90, ktory tez ma TTL i A-TTL (tylko z lampa 300TL). W przypadku trio T-90 + szklo M42 + 300TL, wszystko dzialalo wysmienicie w tzw. trybie Stopped Down, czyli gdy wcisniety byl suwak przymykania do przyslony roboczej. W moim EOS 20D tez lampa dziala bez problemu, gdy mam podpiete szklo M42, z tym ze koniecznie trzeba wybrac tryb Av (no chyba ze M, ale musimy pilnowac aby pokretlem wybrac taka sama przyslone jak ta wybrana na obiektywie). W zasadzie tryb pracy T-90 + Stopped Down i EOS 20D + Av, to dokladnie te same tryby. W obydwu przypadkach na obiektywie pierscieniem przyslony wybieram przyslone, a korpus sam dobiera, na podstawie ilosci docierajacego do sensora swiatla, czas oraz ilosc swiatla z lampy. Oczywiscie w T-90 mamy TTL lub A-TTL, a w EOS 20D E-TTL II. Sadze zatem, ze system naswietlania lampa w EOS 5 ze szklem M42 powinien dzialac bez zastrzezen, gdy korpus ustawisz na tryb Av.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 03-01-2007 o 22:16
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?