a powinienes odpoczał bys chwile i spojrzał na to z wiekszego dystansu![]()
masz 501. Pozbylem sie Tamrona , zostala mi teraz sigma 105 ktora tez wyprzedaje) zostala mi 50 1.8 Canona i 70-200. Chcialbym kupic cos co ma szeroki kat ale mowie raczej o zoomach. Jesli trafilby mi sie Tamron 17-50 sprawnie dzialajacy to byloby ok. Canon 17-40 jest fajnym obiektywem ale po pierwsze ciemny a po drogie znow nie taki dlugi. Tak naprawde majac 17-40 i 70-200 nie ma co pomiedzy nimi wlozyc.a tak naprawde tej dziury nie zauważysz. niemniej jednak wracając do swiatłą f4 to odpowiedz sobie jakiego rodzaju zdjęcia robisz i czy tak naprawde jest Ci to 2.8 potrzebne?
ja kupiłem Tamrona ze wzgledu własnie na swiatło a później jak przejrzałem fotki to generalnie przymykałem go do 4-5,6 i w góre, dlatego przestałem sie swiatłęm tak przejmowac w razie czego masz 50.1.8 a landszaftów na f2.8 tak czy tak sie nie robi bo za mała głebia![]()
masz 30 D i niskie szumy więc swiatło mozna ratowac przez podniesienie ISO czy wreszcie lampą błyskowa
i dziekuj bogu ze nie masz kasy na ten obiektyw... wiekszego gniota za wieksza kase nie widziałem... najgorszy stosunek jakosci do ceny i to nie tylko moja opiniaNa razie nie mge sobie pozwolic na zakup szkla po 4000.. Widzialem ze teraz sprzedaja 18-85 Canona ze stabilizacja obrazu ale ze swiatlem 4-5.6 Przegladalem tez testy - jakos slabo to bardzo wypadlo.
tu sie nie wypowiem bo sie najnormalniej w swiecie nie znam ale było kilka wątków o tym2. Jaka jest glebia ostrosci przy 50 mm x 1.6 przy przyslonie 1.8 i 2?
z tego trafisz do reszty http://canon-board.info/showthread.php?t=18967
Linki
1. www.arte.superhost.pl/50.jpg
2. www.arte.superhost.pl/70.jpg[/QUOTE]
z wykresu wygląda jakby było ok szczyty wypadają na zero ale co znacza linie obok to pojęcia nie mam![]()