Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Jak nie ma pewnego zrodla w US albo kogos kto sprawdzi to nie ma sensu. CHyba ze oszczednosc oscyluje w granicach 30% i wiecej bo wtedy nawet jesli cos nie tak to mozna komu innemu na Alledrogo pchnac.
Jarek
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Trzeba zatem kupowac te szkla w sklepach gdzie maja na polce 40 sztuk, bo od "zwyklego" sprzedawcy chyba brac nie bede.
no i odesłali badziew: poprawili BF ale nie do konca - jest minimalny na szkłach canona ale za to niewielki FF na tamronie. myśle, że dobrze zrobili tylko po kilku fotkach z 50/1,4 stwierdzam że mydło w zakresie f1,4-2.8 dalej nie próbowałem (ponoć wymienili jakiś pierścień), jutro jeszcze sie pobawie i jak tak dalej bedzie to z powrotem poleci na Żytnią
no bo chyba nie może być że tamron przymknięty do f 3.2 jest ostrzejszy od 50-tki (zrobiłem kilka fotek i takie mam wrażenie ale jutro jeszcze raz się pobawię),
i jeszcze jedno pytanie: czy wraz ze zwiększeniem odległości BF (w wartościach bezwzględnych) też wzrasta , czy też jest wartością stałą??
Ostatnio edytowane przez marekb ; 22-01-2007 o 20:29
Ja wczoraj oddalem moj 30D z FF na Zytnia. Powiedzialem ze specjalnie przyjechalem do Wawy do serwisu i czy by nie dalo sie jakos na wtorek srode zrobic, no wiec Pani (z wasem) poszla i sprawdzila cos tam podyskutowala, na jutro ma byc zrobiony. Zobaczymy. Zostawilem u nich 50mm i 70-200. Mam nadzieje ze jak te plaszczyzne przesuna to juz bedzie ok, a przynajmniej lepiej. Jutro sie okaze. Nie zostawialem Tamrona 28-75 bo wlasnie sie go pozbylem, a i Sigmy 105 mm tez nie bo i tak planuje sie z nim rozstac wiec nie bylo sensu zeby cos krecili pod niego. Jak napisalem: Jutro odbieram zobaczyli co naknocili a co naprawili. Ale jak na razie nie moge sie skarzyc zeby bylo nieprzyjemnie czy chamsko....
Jarek
ja wymieniam 50-tke : mydlana jak nie stałka!!