Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zamieniam moj 350D na... 20 czy 30D?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Zamieniam moj 350D na... 20 czy 30D?

W niedlugim czasie planuje zmienic body Canona, Moje 350D pojdzie w odstawke a ja zastanawiam sie nad kupnem 20 lub 30D. Nie wiem tylko czy ta roznica ktora jest miedzy nimi jest tak ogromna ze warta tego 1000 zl zroznicy, czy jest to tak jak miedzy 350D a 400D ze w sumie 2 miliony piceli i 9punktowy AF.

WIem ze mase osob uzywa 20 i 30D dlatego napiszcie co prosze. Od razu mowie ze nie bedzie mnie stac napewno przez dlugi okres czasu na kupno 5d wiec od razu odpada. DO wyboru mam raczej te 2 modele a zakladam ze nie chce kupowac uzywanych bo to potem roznie wychodzi i oszczednosc zadna.

Dzieki za pomoc
    JB
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Te dwa aparaty to ta sama jakosć zdjęć (mówię o samym body). Te 1000 zł dopłacasz za większy wyświetlacz (i pare bzdetów). Sam zdecyduj czy jest on dla ciebie ważny. Bo za cenę 30D masz 20D np. ze szkłem. A wtedy jakość lepsza będzie z tego drugiego.
    Ja wybrałem 20D i za zaoszczędzone pieniąze kupiłem 430EX.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

skoro nie używane to w zasadzie sobie odpowiedziałeś - 20d ciężko znaleźć nowe.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    skoro nie używane to w zasadzie sobie odpowiedziałeś - 20d ciężko znaleźć nowe.
    A, nie przyuważyłem tego, jak tak na to spojrzeć, to chyba zostaje 30D
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli faktycznie możesz kupić nowe body i różnica będzie wynosić 1000zł to lepiej kupić 20D plus np. lampę, albo dobry statyw, torbę czy dołożyć do szkiełka. Możesz też w to miejsce kupić sobie dużą kartę pamięci czy fotobank. Jeżeli różnica w cenie okaże się jednak znikoma (poniżej 500zł) to już ten 30D wart jest rozpatrzenia. Ale to zależy od tego jaki typ zdjęć robisz. Bo jeżeli potrzebujesz długiej serii w RAW-ach (np. przy spottingu) czy focisz dużo w nocy lub kręci Ciebie macro (spot) to nowszy model może być bardziej przydatny. Jakość zdjęć będzie identyczna moim zdaniem, 30D ma dodane kilka bajerów z których większość i tak nie skorzysta.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Faktycznie u nas nowej 20 nie kupie Po prostu boje sie wydac kase na aparat od kogos a potem sie okaze ze po prostu zly zakup a nie mam tutaj nikogo kto tak z reka na sercu polecil mi kogos z aparatem do odsprzedania (raz sie nacialem na uzywane szklo za ponad 1000 zl i potem tego zalowalem mocno zamiast zaoszczedzic to doplacilem. Fotografuje na koncertach, portrety , makro tez mnie kreci. Po prostu 350D byla szczytem moich mozliwosci fifnansowych wtedy i dlatego kupilem. Srednio jestem z nej zadowolony chociaz pozwolila mi duzo fotek zrobic. Jak wspominalem niestety na 5d nie dam rady chociazbym nie wiem jak probowal. 30D body znalazlem na razie nowe za 4099 a z KItowym obiektywem za 4199 . Jesli jakosc tego KIta to to samo co w 350D to jest mi od niepotrzebny. NIe wiem cy jeszcze taniej znajde.
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Kity sa identyczne - jesli kupujesz nowe to wiadomo masz wybor albo 30D albo 30D , chociaz jakosc zdjec jest ta sama... to 30D ma pewne przewagi nad 20D, wiekszy bufor, spot (co w twoim przypadku (patrzac na galerie - foty studyjne) bardzo sie moze przydac) , wiekszy wyswietlacz, iso w wyswietlaczu podczas zmiany, DirectPrint ;-)... no i mniejsza utrata wartosci przy ewentualnej odsprzedazy (nowszy model) - dlatego chyba zbyt duzego wyboru nie masz - wmow sobie ze te przewagi sa ci potrzebne (jesli nie sa) i jakos sobie umotywujesz wydanie dodatkowego 1k PLN

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No zwazywszy ze 20D zaczynaja sie w sklepach od 4.600 z obiektywem KIT raczej wezme 30D.... Mam wogole jeszcze jedno pytanko do Was.. czytalem duzo na forum i gdzies przemknely mi opinie ze 350D ma powazne problemy jesli chodzi o autofokus (to chyba pojawilo sie w temacie Tamrona 28-75 2.8 DI i foceniu przy pelnej dziurze)
    Jarek

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Zapomnialem jedszcze o jednej rzeczy. Czy 30D tez cierpia na BF i FF czy tutaj juz raczej nie powinno byc problemow? wiem ze 300 i 350D sie zdarzalo (i to zupelnie nie tak rzadko) i ludzie wysylali do kalibracji. Bo jesli tak to wiadomo ze musze starac sie kupic w moim miescie co bym mial mozliwosc wymiany.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To masz to swoje 350D i robiles nim duzo fotek... i nas sie pytasz czy ma problemy z autofocusem?

FF/BF zdazalo sie wszystkim, chyba nawet 1-nkowcom. To czasem wina body, czasem szkiel. Aparat kup w takim miescie w ktorym bedziesz mial mozliwosc sprawdzenia go przed zaplaceniem.
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 30-12-2006 o 21:16

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów