może zapytaj w labie gdzie chcesz oddać ??
może zapytaj w labie gdzie chcesz oddać ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
W labie też nie byli pewni). Chyba muszę zmienić LAB
Ostatnio troszkę się natrudziłem przy dodawaniu ramki, bo jak się juz wyskaluje fotkę by proporcja boków miała 3:2 powiedzmy i doda ramkę to ta proporcja zostaje już zachwiana. Jestem ciekaw jak sobie radzicie z tym problemem. Ja wpadlem na pomysl, by zamiast podac rozmiar docelowy np 1795x2480 px (2:3), podać rozmiar pliku 1595x2280 ( nie jest 2:3) i następnie dodać z każdej strony ramkę grubości100 px.
Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit
Nightranger - podejrzewam iż różnica wynika z kwestii setupu danej maszyny (ustawienie fizycznej wielkości papieru, ewentualnych marginesów itp).
To może pytanie z innej beczki. Macie może jakieś gotowe skrypty do porządnego skalowania pod lab ? linux/winda ?
Nigdy w to nie wnikałem, ale w maszynie może być pies pogrzebany. W znajomym labie dostałem tabliczkę jakie proporcje boków w pikselach powinny być, aby nie było obcinania. Jednak zostałem też poinformowany, że maszyna naświetla tylko 98% powierzchni obrazu, a co za tym idzie, nawet jak fotografia ma zalecane proporcje (np: 1795x2480) to i tak zostanie przycięty obraz o te 2%. Powinno się uwzględniać te 2% przy przygotowywaniu pliku (obraz powinien być większy). Nie sprawdzałem nigdy, czy to jest więcej czy mniej niż 2%, ale wiem, że w labie w którym wywołuje, to przycięcie zdjęcia nie jest symetryczne z każdej strony. Raz przytnie więcej z lewej, innym raz u góry. Niezależnie od tego, jak mi zależy na idealnym zdjęciu, to przy przygotowywaniu ich zostawiam paski wokół nich. Dostaje z labu odbitki z paskami z każdej strony, a potem je odcinam, innej metody nie znam![]()
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
witam
ja tam fachowcem nie jestem ale zrobilem tak:
najpierw wybadalem ktory lab robi zdjecia w jakosci ktora najbardziej mi odpowiada, nastepnie wybralem sie do niego z kilkoma pytaniami:
mili Panowie zdradzili mi jakiego rozmiaru papieru uzywaja i jakie marginesy stosuje ich maszyna, na tej podstawie wiem jak przygotowac fotke w ps i na szczescie nic mi nie przycina, rozdzielczosc zazyczyli sobie 300 dpi
to tak tylko tyle chcialem wtracic moim niefachowym zdaniem
aaa chcialem jeszcze dodac ze np przy papierze 15x21 okazalo sie ze ich papier fizycznie ma rozmiar bodajze 15,4 x 21,6 cm czy jakos tak wiec takie male odchylki trzeba brac pod uwage
pozdrowionka
Repsol
Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie
Dokładnie tak się robi, zmienia rozdzielczość z 72 DPI (taka jest no. w 400D/40D) na 300 DPI, a potem kadruje do np 15x10 cm. W zdjęciach z 40D po zmianie DPI oryginał ma rozmiar około 32x20 cm.
No a przygotowac bezpośrednio z RAW-u?
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8