Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Odbitki foto, jak przygotowac

Question Odbitki foto, jak przygotowac

Witam
    Z gory sorry, jesli taki temat juz gdzie sie pojawil, ale nie natrafilem. Moze to moja nieudolnosc w przeszukiwaniach. Ale do rzeczy
    Jak przygotowujecie zdjecia do labu, w jakim formacie, jaka rozdzielczosc, rozmiar?
    Posiadam EOSka 350D i robie czesc w RAW, czesc w JPG najwyzszej rozdzielczosci. Generalnie daje w JPG w tej najwyzszej jakosci.
    Ale moze ssa jakies szczegolne wskazania, technika przygotowawcza, aby jakosc na odbitce byla super.
    Oczywiscie nie mowie tutaj o obrobce w PS, bo to czynie, ale juz sa final (rozdzielczosc, format, itd)

Z gory dzieki
    Pozdrawiam
    Daniel

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja wysyłam w .jpg bo lab do którego je wysyłam elektronicznie przyjmuje tylko taki format a różnicy w stosunku do .tiff nie widać. Generalnie pcham w 300 dpi dla docelowego formatu odbitki, jeżeli robię 20x30 (a robię dość często) to zostawiam tak jak jest (odrobinę za mało do 300 dpi z 8 mpix). Jpg zapisuje z maksymalną jakością i to w zasadzie wszystko. Oczywiście na początku zdjęcia są w .raw.

Przez chwilę bawiłem się jeszcze w konwertowanie zdjęć do profilu labu (jest publikowany dość (jak na polskie standardy) regularnie) ale jako że mam w tej chwili nie kalibrowany monitor w domu, dałem sobie spokój bo większego sensu to nie miało...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Spotkałem laby, które wymagały 325 dpi nie wiem dlaczego

Domyślnie

Generalnie pcham w 300 dpi

Ok. Ale gdzie to sprawdzic w PS?, bo ja jak sprawdzam w File INfo to pokazuje mi sie 72x i 72Y DPI. Wiec jak to jest? Jak zmienic? No i jak zmienie 72 na 300 na kompieto przeciez nic mi nie przybedzie rozdzielczosci
    Dzieki

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

i tak najlepiej zapytać w labie do którego dasz fotki - jak odpowiedzą że obojętnie to albo są tacy dobrzy isami sobie dopasowują albo wrzucają do maszyny z opcją auto a takiego labu bym unikał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sprawdzanie nie ma sensu, bo DPI (o czym znajdziesz tonę materiałów na necie i na tym forum również) ma sens tylko mając na uwadzę docelowy rozmiar papieru. Podziel sobie długość boku w pikselach Twojego pliku przez rozmiar papieru na którym zamierzasz naświetlić / wydrukować zdjęcie w calach i będziesz wiedział ile masz dpi....
    Czy dobrze rozumuje i licze:
    Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?

A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?

Pzdr

Domyślnie

na wejsciu masz jpg w 72 dpi
    zamien go na 300 dpi, ale rozmiary zmniejsz do 24% oryginalnej wielkości
    (72/300 = 24%)
    wynikowo masz rozmiar 1:1 w 300 dpi

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

przy ustawieniu rozdzielczości 300 dpi
    10,2x15,2 cm to 1228x1819 piks
    12,7x17,8 cm to 1536x2138 piks
    15,2x21,6 to 1819x2575 piks

jak tak skadrujesz to będzie ok
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudi76 Zobacz posta
    Czy dobrze rozumuje i licze:
    Bok zdjecia krótszy 1664 px/wysokosc boku w odbitce 10x15 w calach, czyli 1664/4=416 DPI, czyli nawet za duzo jak na taka odbitke. DObrze to skumałem?
    Bardzo dobrze ;-)
    Cytat Zamieszczone przez dudi76 Zobacz posta
    A na odbitke 13x20 lub 13x18 300DPI rowniez wystarczy?
    Pzdr
    300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...

Ale z kolei w moim pokoju w biurze wisi zdjęcie Superhorneta zrobione przez kolegę wydrukowane na A0 prosto z tego co dostał z matrycy Minolty D5D (6 mpix) i źle nie wygląda...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów