Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: Odbitki foto, jak przygotowac

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za pomoc, zawsze dla mnie wielkości zdjęć były problematyczne.
    Rozumiem, że w celu uzyskania odbitki o dużych gabarytach powinienem zmniejszać wartość RESOLUTION? I jeszcze jedno pytanie: na jaką wielkość zdjęcia mogę sobie pozwolić z matrycy C400d?

pozdrawiam,
    ebas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebas Zobacz posta
    Rozumiem, że w celu uzyskania odbitki o dużych gabarytach powinienem zmniejszać wartość RESOLUTION?
    Lepiej wpisać wymiary odbitki w mm a resolution samo się dopasuje(przy odznaczonej opcji resample image).

A3 na pewno się da, większe też.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A czy będzie widoczna różnica pomiędzy zdjęciami przygotowanymi dla labu w nastepujący spsób:

1. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi , przy konwersji w DPP do JPG-a zaznaczony rozmiar zdjęcia 10 x 15 cm, ( ok. 1800 x 1200 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok,2 MB

2. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi, przy konwersji w DPP do JPG-a bez zaznaczenia rozmiaru zdjęcia, ( ok. 2900 x 1800 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok. 5 MB?

Cz zmniejszając to drugie zdjęcie nie pogorszy sie jego jakość? Na monitorze zmniejszone wygląda ( subiektywnie) gorzej. Bedę wdzięczny za uwagi.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Krótko mówiąc: czy "upchanie" pixeli na powierzchni spowoduje pogorszenie czy poprawę jakości odbitki?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    A czy będzie widoczna różnica pomiędzy zdjęciami przygotowanymi dla labu w nastepujący spsób:

1. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi , przy konwersji w DPP do JPG-a zaznaczony rozmiar zdjęcia 10 x 15 cm, ( ok. 1800 x 1200 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok,2 MB

2. zdjęcie - aparat 20D, 320 dpi, przy konwersji w DPP do JPG-a bez zaznaczenia rozmiaru zdjęcia, ( ok. 2900 x 1800 pikseli ), docelowy jpg wielkości ok. 5 MB?

Cz zmniejszając to drugie zdjęcie nie pogorszy sie jego jakość? Na monitorze zmniejszone wygląda ( subiektywnie) gorzej. Bedę wdzięczny za uwagi.
    Różnica będzie taka że w pierwszym przypadku zmniejszasz Ty (DPP), w drugim lab. Ten pierwszy daje Ci szansę zmniejszenia takim algorytmem jak Ci się podoba i podostrzenia po zmniejszeniu, drugi nie. Your choice że tak powiem.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Dzięki Krzychu.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mam takie zpytanie. Co zrobić, co powiedzieć, jak poprosić w labie aby nie obcieło zdjęcia. Wole małe białe marginesy niż coś opitolone. Jakoś nie mogę się dogadać w labach w mym mieście.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

A jak to wygląda w drukarkach Canon ?. Posługuję się załączonym programem do drukarki, Easy-PhotoPrint. Po korekcji barwnej i podostrzeniu w PS, "wrzucam" do tego programu i w nim kadruję, nie przejmując się rozmiarami i rozdzielczością.
    Może powinienem to robić w PS ?

Uzależniony

Domyślnie

A jak robicie z jasnością zdjęcia? Ostatnio wywoływałem parę fotek i na monitorze wyglądały ok, poza tym histogram pokazywał wg mnie dobre naświetlenie. Natomiast odbitki wyszły subiektywnie ciemne.

Wiem że papier nie da nigdy takiego kontrastu jak monitor... czy w takim układzie podkręcacie jasność zdjęć do wywołania (oczywiście na tyle żeby się nie poprzepalały)? Mówię tu oczywiście o zdjęciach z wnętrz itp (np teraz będę wywoływał zdjęcia z jaskini), bo krajobrazy itp z natury zwykle dobijają histogramem do prawej (duży kontrast na scenie).

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów