Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Wątek: Odbitki foto, jak przygotowac

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Kadrujesz zdjęcie/przeskalowujesz do żądanego formatu, np 30x20 cm w rozdzielczości 300 ppi (wyostrzasz) i tylko takie oddajesz do labu.
    (Chyba, że lab wymaga innej rozdzielczości - znam taki, który chce 325 ppi)
    Inaczej mówiąc przygotowujesz plik do druku, a lab tylko drukuje.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony

Domyślnie

No dobra - "przeskalujesz" - tylko że nie znasz dokładnej rozdzielczości jakiej spodziewa się automat. Jeśli tego nie jesteś pewien to lepiej zostawić maks rozdziałkę.

Zauważ że przeskalowanie przez automat o kilka pikseli "w górę" (bo dokładnie z rozdziałką raczej nie trafisz...) jest bardziej dewastujące niż przeskalowanie "w dół" większej rozdziałki.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

No i dlatego najlepiej się wcześniej wybrać do labu i wypytać czego oczekują.
    ... PhotoAnarchist ...

Uzależniony

Domyślnie

Pytanie czy goście w labie sami znają takie rzeczy... podejrzewam że być może nawet producent sprzętu się nie chwali co dokładnie automat robi ze zdjęciami i przy jakiej rozdzielczości nie ma przeskalowania...

Co najwyżej powiedzą "300dpi", ale ile dokładnie to pikseli ma być nikt nie może nie wiedzieć

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Zapewniam, ze w powaznych labach wiedzą
    Jak nie wiedzą, to znaczy ze trzeba szukać innego :-)
    ... PhotoAnarchist ...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Pytanie czy goście w labie sami znają takie rzeczy... podejrzewam że być może nawet producent sprzętu się nie chwali co dokładnie automat robi ze zdjęciami i przy jakiej rozdzielczości nie ma przeskalowania...

Co najwyżej powiedzą "300dpi", ale ile dokładnie to pikseli ma być nikt nie może nie wiedzieć
    Bez żartów - do labów w których nie publikują rozmiarów plików w pikselach na poszczególne formaty tak żeby były naświetlane w natywnej rozdzielczości naświetlarki nawet się nie zbliżam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w taki razie ostrzeżenie - trzymajcie się z dala od 'fotoempik' bo tam odwalają taką fuszerkę

in film we trust

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bez żartów - do labów w których nie publikują rozmiarów plików w pikselach na poszczególne formaty tak żeby były naświetlane w natywnej rozdzielczości naświetlarki nawet się nie zbliżam...
    Masz rację, trafiłem nawet na taki LAB Tak sobie jeszcze myślę... myślicie że byłby sens oddawać im przeskalowanego TIFFa 16-to bitowego? Zastanawiam się czy byłaby widoczna różnica w jakości i czy ktoś taki plik przyjmie?

Jeśli dobrze się orientuję, to w takim labie jest przeniesienie pliku do innej przestrzeni barw, a więc większa gradacja na wejściu mogłaby być przydatna!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Masz rację, trafiłem nawet na taki LAB Tak sobie jeszcze myślę... myślicie że byłby sens oddawać im przeskalowanego TIFFa 16-to bitowego? Zastanawiam się czy byłaby widoczna różnica w jakości i czy ktoś taki plik przyjmie?

Jeśli dobrze się orientuję, to w takim labie jest przeniesienie pliku do innej przestrzeni barw, a więc większa gradacja na wejściu mogłaby być przydatna!
    Ja ostatnie odbitki które robiłem (36 sztuk 15x21) zaniosłem na DVD w 16-to bitowych tiffach skonwertowane do profilu naświetlarki. Obrabiane były w ProPhoto RGB.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

To jeszcze jedno pytanko - 15x21 to format bliższy cyfrakom niż lustrzankom - czyli albo trzeba przekadrować zdjęcie albo dodać sobie jakieś białe paski po bokach i potem je obciąć... jak to rozwiązujesz?

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów