Zobacz wyniki ankiety: Czy często używasz zestawu Cokin?

Głosujących
44. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Systemy Cokin [sonda]

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie Systemy Cokin [sonda]

Witajcie!

Własnie się zastanawiam kto używa systemu Cokin (A albo P) na codzień. Czy to jest powszechne narzędzie używane przez fotografów czy tylko używane jest sporadycznie. Oraz ciekawi mnie czy używa się oryginalnych czy podrobkowych holderow.

Zapraszam do Ankiety.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

uzywam systemu filtrow prostokatnych, aczkolwiek filtrow z etykietka Cokin unikam jak ognia bo to przereklamowane, drogie, kiepskiej jakosci go..o. zreszta, uchwyty tez nie sa jakims tam cudem wykonania.

ogolnie, prostokatow (rozmiar 85, czyli kompatybilny z Cokinem P) uzywam bardzo duzo i sa na tyle podstawa mojego warsztatu, ze w plener sie bez portfela z polowkami nie ruszam

co mam zaznaczyc?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w plener sie bez portfela z polowkami nie ruszam

co mam zaznaczyc?
    Pierwsze

Ja wogóle nie posiadam
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cokin P - od czasu, do czasu
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a nie wydaje sie Wam, ze taka ankieta bez pytania o rodzaj fotografii jakim sie kto zajmuje jest bez sensu?

bo na moje oko korelacja miedzy landszafciarzami (i w mniejszym stopniu studyjnymi) a uzywaniem bedzie mocno dodatnia, a praktycznie zerowa przy innych dzialkach fotografii. gdzie babranie sie w prostokaty jest kompletnie bez sensu, a ceny takich eksperymentow duzo powyzej rozsadku?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja podobnie jak akustyk - bez Cokin P + kompatybilne (HiTech) w plener nie ruszam... Oprócz tego używam jeszcze tylko polaryzacyjnych - żadnych innych filtrów nie posiadam i nie czuję potrzeby posiadania...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Lightbulb

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a nie wydaje sie Wam, ze taka ankieta bez pytania o rodzaj fotografii jakim sie kto zajmuje jest bez sensu?

bo na moje oko korelacja miedzy landszafciarzami (i w mniejszym stopniu studyjnymi) a uzywaniem bedzie mocno dodatnia, a praktycznie zerowa przy innych dzialkach fotografii. gdzie babranie sie w prostokaty jest kompletnie bez sensu, a ceny takich eksperymentow duzo powyzej rozsadku?
    akustyk, możliwe. Sądzę jednak, że są i tacy i tacy. Jedni wolą fotografować drzewo inni kostkę Rubika w studio.

A gdyby patrzeć właśnie tak jak napisałeś, to wiele tematów na CB można było by tak opisane, że to nie dobre bo jedni tego nie robią itp.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola Zobacz posta
    Cokin P - od czasu, do czasu
    Tak samo Chociaż ostatnio dostłem białej gorączki przy posługiwaniu się szarą połówką zamontowaną do kita:-x
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cokin P używam w plenerze zwłaszcza połówek chociaż ostatnio kupiłem kilka innych filtrów, system bardzo dobry mam oryginalny holder ale filtry Hitech.
    Niestety z kitem nie użyjesz Cokina.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Uprawnienia umieszczania postów