Strona 9 z 37 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ostatnio leciałem Bmi baby( East Midlands - Amsterdam ) i bez problemów, torba podręczna + 400d z kitem w osobnej torbie na aparat.

wredniak
    Guest

Domyślnie

parę razy warszawa-amsterdam-minneapolis i chicago-amsterdam-warszawa (głównie KLM+NorthWest), woziłem 30D, obiektyw, laptop w plecaku. raz 350D + 28-135 i 30D+70-200f4 + laptop i nikt nie ważył ani razu mojego bagażu

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie A co ze statywem?

Czy jak przypnę statyw na zewnatrz plecaka i zabiorę to jako bagaż podręczny to nie będzie problemu ?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Mam takie zapytanie, jak wygląda przejście przez odprawę celną z torbą Tamrac Pro 12 + torba z laptopem? Przejdzie to jako bagaż podręczny czy nie bardzo bo mam 2 torby, czy też sprzęt fotograficzny i elektronika jako laptop inaczej jest brane pod uwagę? Wiem że w UK to o takim czymś muszę zapomnieć a jak jest gdzie indziej? Głównie interesuje mnie podróż z Irlandii-Dublin do Polski.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Czy jak przypnę statyw na zewnatrz plecaka i zabiorę to jako bagaż podręczny to nie będzie problemu ?

Raczej bedzie (zalezy jeszcze od rozmiarow statywu). Zeby uniknac klopotow to bym go raczej schowal do nadanego bagazu.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Mam takie zapytanie, jak wygląda przejście przez odprawę celną z torbą Tamrac Pro 12 + torba z laptopem? Przejdzie to jako bagaż podręczny czy nie bardzo bo mam 2 torby, czy też sprzęt fotograficzny i elektronika jako laptop inaczej jest brane pod uwagę? Wiem że w UK to o takim czymś muszę zapomnieć a jak jest gdzie indziej? Głównie interesuje mnie podróż z Irlandii-Dublin do Polski.

Pozdrawiam
    Przedewszystkim lecąc z Dublina do Polski nie powinieneś przechodzić przez odprawę celną!! Jezeli już to przez odprawę bezpieczeństwa i kontrolę dokumentów.
    Zasada jest jedna we szystkich liniach lotniczych. Bagaz podręczny jest liczony 1 sztuka max 5kg (są wyjatki 6,5kg oraz 10kg). Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
    - torebka damska
    - torba z laptopem
    - torba ze sprzetem foto
    - aktówka
    Nalezy jednak pamiętać żeby zarówno podręczny jak i torebka, torba na laptopa, torba na aparat nie przekraczały rozmiarów tzw kabinowych. czasami nakazują włożenie do skrzynki i wszystko co się nie zmieści musi byc nadane na bagaż.

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

hi

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Myślę, że będzie problem.
    Statyw jak by nie było jest metalowy ... i do tego niemały. Pewnie można go użyć jako narzędzia zagrażającego bezpieczeństwu ...
    Zdecydowanie polecam zapakować w bagaż główny.

Z mojego doświadczenia ... ok 12-15 różnych lotnisk w Europie + 2 w Chinach najbardziej "skrupulatne" (do przesady) kontrole + niepotrzebne czepianie się ma miejsce zawsze w naszym kraju (Katowice, Kraków i Warszawa ....).

Z CompuRoverem latałem i nie było problemów, chociaż sprzęt w większości przypadków wyciągałem i oglądali. Ostatnio nawet we Frankfurcie pani "dotykała" aparat białym papierkiem, po czym wyszła na zaplecze, wracając za 30 sekund i mówiąc OK.

pozdrawiam
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fly Zobacz posta
    hi

Myślę, że będzie problem.
    Statyw jak by nie było jest metalowy ... i do tego niemały. Pewnie można go użyć jako narzędzia zagrażającego bezpieczeństwu ...
    Zdecydowanie polecam zapakować w bagaż główny.

Z mojego doświadczenia ... ok 12-15 różnych lotnisk w Europie + 2 w Chinach najbardziej "skrupulatne" (do przesady) kontrole + niepotrzebne czepianie się ma miejsce zawsze w naszym kraju (Katowice, Kraków i Warszawa ....).

Z CompuRoverem latałem i nie było problemów, chociaż sprzęt w większości przypadków wyciągałem i oglądali. Ostatnio nawet we Frankfurcie pani "dotykała" aparat białym papierkiem, po czym wyszła na zaplecze, wracając za 30 sekund i mówiąc OK.

pozdrawiam

Dokładnie najwieksze problemy robią na polskich lotniskach Latam po całym świecie i nigdzie tak się nie czepiaja. Ze statywem jest ten problem że najczęściej przekracza rozmiary bagażu kabinowego więc mogą sie przyczepić.
    We Frankfurcie i w Monachium kazano mi wyciagać cały sprzęt foto i zaglądali czy widać coś przez obiektywy, kazali zrobic zdjęcia aparatem , zeby sprawdzić czy faktycznie jest to aparat a nie atrapa, śmigano po laptopach białymi papierkami, prześwietlano, ale nigdy nie zwrócono mi uwagi na wielkość czy ilośc podręcznego, a latam z "pieskiem" + torba na dwa lapy plus torba na aparat (duzy tamrac)

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
    - torebka damska
    - torba z laptopem
    - torba ze sprzetem foto
    - aktówka

Tu proponowałbym jednak sprawdzić.
    Ostatnio wracałem z Londynu i ewidentnie z głośników słyszałem, że bagaż podręczny to jeden „item”, i że torebka damska to też bagaż podręczny.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

A mając photo trekker jako bagaż podręczny mogę do niego doczepić Daypack czy mogą się wtedy czepiać i lepiej plecak dać do dużej walizki?

Strona 9 z 37 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów