Wy się zastanawiacie czy można wnieść statyw na pokład... a ja na lotnisku w Maladze miałam problem z... samą głowicą... Statyw leciał sobie w bagażu rejestrowanym a głowicę (mała kulowa manfrotto 486RC2) wrzuciłam do podręcznego. No i miły pan prześwietlający moją torbę zatrzymał mnie twierdząc, że mam w bagażu... "coś do łowienia ryb, a to jest zabronione"Powiedziałam mu, że na łowieniu ryb, wędkach itp się nie znam, ale mam za to głowice od statywu i pewnie o to mu chodzi. Pokazałam mu ją, musiałam przykręcić do aparatu i w końcu mnie przepuścił. Ale od tamtej pory głowicę wkładam też do rejestrowanego ... Bo co mi po samych nogach od statywu na wyjeździe jakbym została bez głowicy
![]()
Mam pytanio: czy ktoś z Was leciał może ostatnio (to znaczy nie dawniej jak w maju) LOTem? Nie jestem na 100% pewna, jak obecnie wygląda kwestia bagażu (wagowo), bo w mailu informacyjnym potwierdzającym rezerwację były inne informacje niż na stronie LOTu.
Pytanie mam też odnośnie laptopa. Teoretycznie nie wolno w nadawanym. ( Bagaż ), teoretycznie (Bagaż podręczny ) dodatkowo do podręcznego mogę jeszcze wziąć laptopa. Czy te dodatkowe 3 kg naprawdę nie będą problematyczne? Mój podręczny waży już teraz 6 kg (a w środku wyłącznie kilka obiektywów i dwie lustrzanki plus waga plecaka- to taki na kółkach). Muszę to wiedzieć zanim wyjdę z domu, bo na lotnisku będę sama i w razie kłopotów nie mam komu powierzyć sprzętu...
Lot z Niemiec do Polski, jakby co.
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.
Luzik. W teorii jest 8 kg, w praktyce mialem i 12-14 kg.
Jedna sztuka to niby jedna sztuka, ale...
- możesz obiektyw wsadzić do kieszeni w kurtce
- laptopa wziąc pod pachę
- lustrzankę powiesić na szyi
Sporo latam, na różnych trasach, często Lufthansa i LOT.
Nigdy żadnych problemów.
Na wyprawy w góry wchodzę do samolotu w butach narciarskich lub wyprawowych - zero problemów.
Czasami buty biorę pod pachę - zero problemów (a to 3-4 kg) - nawet na restrykcyjnych liniach poludniowoamerykańskich.
Powieś jakby co aparat na szyi- juz masz 2 kg mniej.
Generalnie - bez stresu, wierz mi![]()
pozdrawiam
Przemek
Po tym, jak w "Wizzairzyści" kazali mi i mojemu współpasażerowi (lecieliśmy jako para, więc cały bagaż wspólny) przepakowywać kiełbaski z jednego plecaka (12 kg, ówczesny limit to 10 kg) do drugiego (7 kg), wolę się upewnić...A LOTem nie latałam do tej pory i nie wiem, jak bardzo są restrykcyjni. Ale dobrze wiedzieć. Dzięki!
![]()
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
W LOT -cie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ważyli podręczny. Z reguły aparat mam w torbie + jakiś plecak jako podręczny.
Jak pisze przemo_k: luzik :-)
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
że niby wizzair to normalnie linie lotnicze xD
może jednak spytaj wujka google
ale skoro napisałeś to pewnie masz racje
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Cenowo wyszło podobnie, bo Wizzair jest tani, ale tylko na długo przed lotem. Za Wizzair płaciłam już i 250 Euro w obie strony. Teraz LOTem 180, economy class, ale mimo wszystko były małe posiłki, napoje.
Co do tematu: faktycznie: zero stresu. Podręcznego nie ważyli, miałam w nim cały wyżej wymieniony sprzęt plus baterie i iPada. Nawet nie zaglądali do torby z apartami. Przy pozostałych lotach ZAWSZE robili jakieś testy (pocieranie obiektywów jakimiś papierkami, pewnie wykrywacze różnych substancji wyskokowych).
400D, 60D, G11