Strona 29 z 37 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

Mam pytanie do osób latających Ryanairem. Lecę w czwartek do Edynburgu z Krakowa tylko z bagażem podręcznym. Mam wymiarową torbę i chcę wziąć ze sobą 5Dm2 + 3 szkła i... statyw. Zmieszczę się w torbie na pewno, wagowo również (Triopo Traveler - daje radę!) ale nie jestem pewien, czy nie cofną mi go z argumentem, że sprzęt niebezpieczny. Mieliście w tym temacie jakieś doświadczenia?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez westu Zobacz posta
    Mam pytanie do osób latających Ryanairem. Lecę w czwartek do Edynburgu z Krakowa tylko z bagażem podręcznym. Mam wymiarową torbę i chcę wziąć ze sobą 5Dm2 + 3 szkła i... statyw. Zmieszczę się w torbie na pewno, wagowo również (Triopo Traveler - daje radę!) ale nie jestem pewien, czy nie cofną mi go z argumentem, że sprzęt niebezpieczny. Mieliście w tym temacie jakieś doświadczenia?
    Zapomnij że wejdziesz na podkład ze statywem...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

Liczyłem na inną odpowiedź

Na stronie portu lotniczego Kraków Balice jest napisane, że można, ale bez ostrych końcówek. Mój statyw takich nie ma, za to głowica panoramiczna ma dwa ostre kanty, nie wiem czy to też się liczy.

Domyślnie

jak masz jakieś wątpliwości do dzwoń na lotnisko do straży granicznej, jak kiedyś miałem podobne pytanie (nie o statyw) i miły pan cierpliwie wyjaśnił co i jak.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Pewnie podciągną to pod:
    8.10.1 Pasażerowie nie mogą wnosić do strefy podwyższonego bezpieczeństwa ani do kabiny samolotu następujących artykułów:
    8.10.1.3 Tępe narzędzia: wszelkie tępe narzędzia mogące powodować obrażenia, w tym kije do gry w baseball i softball, pałki ...

To z regulaminu 'przewoźnika', ale statyw nie przejdzie przez odprawę. Badziewny statyw kupisz za 14 funtów, taniej niż opłata za bagaż :cool: Vivitar 145cm Digital Camera Tripod
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

idiotyczne te przepisy... tak jak statywem można zrobić krzywdę tak i można aparatem z obiektywem

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Taz sie uda raz nie... Nie ma reguły... Uda sie w KRK a nir koniecznie uda sie wrócić ze statywem lepiej zabraz tani bo jak cos mozna sie go pozbyc

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

OK, chyba wszystko jasne + dodatkowo: http://www.talkphotography.co.uk/for...d.php?t=226569

Zadzwonie jeszcze jutro, ale szanse marne.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez westu Zobacz posta
    Zadzwonie jeszcze jutro, ale szanse marne.
    To paranoja jakas. Ja wiele razy latalem ze statywem w podrecznym i nikt sie nie czepial.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    idiotyczne te przepisy... tak jak statywem można zrobić krzywdę tak i można aparatem z obiektywem
    Zgadza się... że nie wspomnę o tym, iż za "bramkami" można kupić tyle alkoholu,
    że bez problemu... wystarczy użyć wyobraźni.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    To paranoja jakas. Ja wiele razy latalem ze statywem w podrecznym i nikt sie nie czepial.
    Ryanair'em???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 29 z 37 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów