Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Coś już napisał

Domyślnie

Statywu to na pewno nie dadzą zabrać.Włóż go do normalnego bagażu pomiędzy ciuchy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szpakos Zobacz posta
    ahh to i ja musze zapytac o cos. W kwietniu lece EasyJet-em z Liverpoolu do Berlina i mam zamiar wziac w podreczy plecak ze sprzetem oraz statyw Velbona Sherpa 600r, czy myslicie ze przewioze go bez problemu na plecach czy nie bardzo???
    diabli wiedzą formalnie statyw może iść do podręcznego jako statyw ale jeśli ma kolce to wg. innych przepisów może być uznany jako niebezpieczny, generalnie to prawie wszystko może być uznane jako niebezpieczne. widziałem statywy (raczej małe - 600r jest spora) u ludzi którzy przeszli bramki ale sam nigdy nie ryzykowałem dyskusji na podręcznym i pakowałem do głównego.

pytanie podobne: jak w tej chwili są traktowane filmy ? np. czarno-białe naświetlone lub nie, oczywiście niewywołane? czy wyciągają z opakowań? co z filmami IR? niektóre mogą być wyciągane tylko w ciemności?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna Awatar G@wron
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Statywu to na pewno nie dadzą zabrać.Włóż go do normalnego bagażu pomiędzy ciuchy.
    Przewoziłem statyw (~180 cm) w podręcznym, na trasie z PL (RZE, KTW) do Bhirmingham i z powrotem, oczywiście z moją ulubioną linią Ryanair Nie było żadnego problemu.

Co do mierzenia, ważenia, "klatkowania" bagażu podręcznego; zawsze będzie to bardziej rygorystycznie traktowane przez linie LCC (Ryan, Easyjet etc.) gdyż po prostu jest to dla nich dodatkowy zysk
    EOS Digital | 10-22 | 70-200 | 300 | 1200 |

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że przestrzeganie wagi bagażu podręcznego staje się norma (na trasach regularnych). Spotkało mnie ważenie przy wylocie z WAW i w drodze powrotnej także ważony w BKK. To samo, w kolejnym roku, w WAW i przy wylocie z CMB. A także WAW-HAV. Obserwacja trzyletnia – różne linie. Mój patent, spontaniczny gdy zauważyłem, że ważą to wyjście z kolejki i poutykanie sporej zawartości plecaka w kieszeniach bojówek. Zmieściłem w spodniach 3 obiektywy, ładowarki i kilka aku… Łączna waga bagażu głównego i podręcznego zgodziła się i mogłem, po odprawie, przesypać z kieszeni do plecaka :-)
    Co gorsze, limity wagi bagażu rejestrowanego idą w dół… od jakiegoś czasu [np. obecnie AeroSvit międzykontynentalny tylko 20kg; AirAsia BKK-HAN tylko 15kg] a odnoszę wrażenie, że najważniejsza dla linii lotniczych jest suma wagi wszystkich bagaży... a więc full sprzętu i jedna para skarpetek to optymalny bagaż :-)

Dopiero zaczyna Awatar kuka
    Miasto
    Pyrlandia

Domyślnie

z aparatem problemu nie będzie, miałam w plecaku cały sprzęt. Co do statywu to różnie bywa, ja przez obawę, że mnie cofną statywu nie brałam, a do głównego bagażu nie chciałam go wrzucać...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michut Zobacz posta
    Z mojego doświadczenia wynika, że przestrzeganie wagi bagażu podręcznego staje się norma (na trasach regularnych).
    Przez ostatnie 3 lata ponad 100 lotów - nigdy, absolutnie nigdy nie ważono mi podręcznego.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przez ostatnie 3 lata ponad 100 lotow.

Jakies 4/10 przypadkow bagaz byl wazony.
    99% sytuacji to Ryanair

Zalezy wiec jakimi liniami lecisz.
    W lokalnych "taksowkach" Ryana i Easy - bardzo prawdopodobne.
    Choc dla przykladu w Berlinie Ryan jeszcze mi nie wazyl.
    Szczecin, Krakow, Stanstedt, Gatwick, Luton - duze prawdopodobienistwo, czeste lapanki.
    Na lokalnych przelotach BA i Airberlinem - nigdy nie wazono.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Zalezy wiec jakimi liniami lecisz.
    W lokalnych "taksowkach" Ryana i Easy - bardzo prawdopodobne.
    Z zasady od LCC trzymam się z daleka.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    pytanie podobne: jak w tej chwili są traktowane filmy ? np. czarno-białe naświetlone lub nie, oczywiście niewywołane? czy wyciągają z opakowań? co z filmami IR? niektóre mogą być wyciągane tylko w ciemności?
    bez problemu przewoziłem slajdy w jedną stronę nienaświetlone w drugą naświetlone, oczywiście przy sobie i tylko oglądali kasety, nikt nie próbował zaglądać do środka. Jedynie w Delhi gościu zaintereseował się co to za numerki na kasetach, bo numerowałem żeby znać kolejność ujęć. Dawniej udawało się je przepuścić poza bramkami ale teraz nawet nie ma co pytać
    CMEHA - reszta to upgrade

Dopiero zaczyna Awatar G@wron
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z ciekawszych rzeczy w podręcznym przewoziłem raz Rubinara 500mm i tylko na lotnisku Sztokholm Skavsta proszono mnie o wyjęcie z torby i prezentację "it's old russian lens ; - )"
    Za to gdy leciałem z Rzeszowa, na kontroli security miły pan zaglądał dokładnie w soczewki obiektywów.
    EOS Digital | 10-22 | 70-200 | 300 | 1200 |

Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów