Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Mieszany widok

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Na początku zeszłego roku leciałem do CPH liniami SAS z Gdańska. Miałem ze sobą tylko bagaż podręczny spakowany w torbę Naneu Pro Tango (laptop, jakieś papiery, 40D, T15-50/2.8, C50/1.8, filtry, kabelki, bateria, kosmetyki i trochę ciuchów - o dziwo się zmieściło ). Panowie ze Straży Granicznej dokładnie przetrzepali mi torbę, wyjmując prawie wszystko wszystkie przegródki w torbie mi nawet poodklejali
    Z kolei w drodze powrotnej miła pani na lotnisku w Kopenhadze zabrała mi prawie pustą tubkę z pastą do zębów bo miał więcej 100ml
    Wszystko zależy więc od widzimisię kontrolera.
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przepisy IATA są dość ciekawie sformułowane odnośnie bagażu podręcznego.
    # Bagaż nierejestrowany (kabinowy) - Maksymalne wymiary bagażu nierejestrowanego zarówno przy systemie wagowym jak i ilościowym są następujące: długość 56 cm, szerokość 45 cm, głębokość 25 cm, jednocześnie suma wszystkich trzech rozmiarów może wynosić maksymalnie 115 cm. Podróżny może wziąć na pokład tylko 1 sztukę bagażu nierejestrowanego o maksymalnej wadze 5 kg, o ile wewnętrzny przepis przewoźnika nie stanowi inaczej. Przewoźnik ma prawo zmierzyć i zważyć bagaż. Bezpłatnie w kabinie pasażerskiej są również przewożone następujące przedmioty osobistego użytku, przewożone pod opieką podróżnego:

* mała torebka damska,
    * płaszcz, szal albo przykrycie,
    * parasol lub laska,
    * aparat fotograficzny albo kamera albo lornetka albo mały komputer osobisty albo telefon komórkowy,
    * nosidełko i jedzenie dla dziecka na czas trwania lotu,
    * kule i przyrządy ortopedyczne dla niepełnosprawnych pasażerów. Bezpłatnie jest również przewożony składany wózek inwalidzki, który ze względu na objetość jest umieszczany w luku bagażowym samolotu.
    czyli poza torbą z podręcznym można mieć albo telefon albo aparat foto albo notebook....

Rozwiązanie: telefon i notebook do torby, aparat na szyi :-) Nawet z obiektywem 1200 mm to dalej będzie aparat foto :-)

Od ponad 30 lat 3-5 razy w roku latam "intercontinental" - zastrzeżenia co do ciężaru podręcznego przydarzyły mi się trzy razy. Frankfurt, Goleniów i Philadelphia ale to było trochę dawno i była wówczas jakaś "akcja" wszystkich linii dotycząca pilnowania podręcznego. Od 10 lat był spokój. Ostatnio coś zaczęli przebąkiwać o "ściślejszym" sprawdzaniu podręcznego. LOT (to skrót od "Landing On Tempelhof" albo "Later Or Tomorrow" bo raczej nie "Lot Of Trouble" ;-) ) nawet coś w prasie ogłaszał. Całkiem możliwa kolejna "akcja" pilnowania podręcznego. Hihihihi... chciałbym zobaczyć to przestrzeganie przepisów na lotnisku w Singapurze albo w Szanghaju. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ...

Rozwiązanie: telefon i notebook do torby, aparat na szyi :-) Nawet z obiektywem 1200 mm to dalej będzie aparat foto :-)

...
    1200 mm to chyba mozna by podciągnąć pod "Kule i przyrząd ortopedyczny". Taka duza biała laska 4

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto.
    Czy ktokolwiek mial do czynienia z walizeczkami na kolkach? Wlasnie tymi ktore mozna zabrac na poklad? W computrekkera niezbyt sie mieszcze, tak zeby bylo bezpiecznie to wkladac w luk. Jak juz upcham wiekszosc to troche robi sie gruby. Dzwiganie na plecach tez nie jest najprzyjemniejsze. Mam jeszcze naneu tango, ale tam wchodzi jeszcze mniej i nie nadaje sie zupelnie na zestaw podstawowy + backup.

Znalazlem cos takiego i zdjecie sprzetu tam upchanego wyglada dosc imponujaco.
    Dodatkowo na wierzch zmieszcza sie chyba gacie i karpetki - wiec zestaw idealny.

Czy mial ktos z tym do czynienia? Pomijam raczej opinie na stronie bo choc ciekawe to jest ich niewiele. I nie wiem czy sam producent czegos tam nie wkleil.

Moze jakas alternatywa dla tego produktu?

http://www.thinktankphoto.com/produc...amera-bag.aspx
    http://www.speedgraphic.co.uk/prod.a...irport+TakeOff

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ktorys z think tankow ma zdaje sie oprocz kolek szelki Z tego co pamietam jest to chyba mniejsza wersja. Jezeli w londku jest jakis przedstawiciel to tez sie chetnie przymierze.

Starosc staroscia, mnie po okolo 50 przelotach w ciagu ostatnich dwoch lat zdecydowanie przeszla ochota na plecaki i torby. To jest dobre jak sie idzie na zlecenie lub gdzies w plener z rodzinka - bez dwoch zdan. Zwykla walizka podreczna na kolkach (w wymiarze) jest dla mnie o wiele wygodniejsza na lotnisku od najwygodniejszego plecaka czy torby na/przez ramie.

Jak uda mi sie cos przymierzyc to dam znac.

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Szacuneczek MUFLON

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A mógłbyś jakieś foty z boku i z wierzchu zamkniętego plecaka wrzucić ? Niezły jest generalnie i jeżeli faktycznie da się go zabrać jako podręczny to mistrzostwo świata...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A mógłbyś jakieś foty z boku i z wierzchu zamkniętego plecaka wrzucić?
    Proszę, z ładunkiem jak wyżej. Z góry z boku i z podskoku:

I porównanie do Pro/Nature Trekkera:

(duuże zdjęcia po kliknięciu)

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Niezły jest generalnie i jeżeli faktycznie da się go zabrać jako podręczny to mistrzostwo świata...
    Mniej więcej taka jest ogólnie opinia na temat tych plecaków Przy czym jeśli ktoś nie planuje tak ekstremalnego ładowania, to ja bym polecał raczej Acceleration niż Addicted. No i jeśli chcesz, to wersje roller (Security/International) są praktycznie odpowiednikami plecaków pod względem pojemności / wkładalności jako bagaż.

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Słabe to uzupełnienie, bez adnotacji której linii dotyczy (hint: każda linia ma swoje przepisy dotyczące przewożu bagażu).
    Sugerowałem się przepisami Lufthansy.
    W KLM i SWISS również nie miałem problemów.
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Tak jeszcze przy okazji to wpadły mi w oko nowe rollery Lowepro Pro Roller X http://www.lowepro.com/prorollerx - cena niewiele niższa niż Think Tanki, ale kilka interesujących featurów - jak wyciągany z walizki plecak na przykład (jakby nie chcieli jej łyknąć jako podręczny).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów