Strona 27 z 37 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z niedawnej podróży Ryanair-em doświadczenia mam takie:
    - torba Hama Rexton 200 - generalnie nie trzyma wszystkich wymiarów ale ogólnie nie jest zbyt duża więc nie czepiali się
    - nie było przypadku ważenia bagażu podręcznego - weryfikacja była tylko wzrokowa pod kątem rozmiarów - ale to dopiero przy odprawie przed wyjściem do samolotu.
    - jeśli zależy na maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni to dobra będzie mała torba na kółkach - ma odpowiednie wymiary, a do środka zmieści się dużo - rozsądna torba lub plecak ze sprzętem i jeszcze zostanie miejsce na jakieś rzeczy osobiste - byle nie wypychać zbytnio bo będzie za gruba Wtedy można napchać nawet więcej niż 10 kg (ja miałem problem odwrotny - hama pełna a ważyła tylko ok 6 kg, a główny był przeciążony) - oczywiście ten 'pomysł' zależy od tego co kto wiezie i jak potem dalej podróżuje.
    450D

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Think Tank Photo Airport Acceleration. Ryanair i easyjet bez problemu. Najlepszy plecak foto jaki można mieć generalnie. Cena 1000zł ale warto Uzywam od 3 lat i super
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam małe pytanie, niebawem wybieram się do Turcji z dziewczyną, będziemy oboje fotografować, więc sprzętu będzie sporo. Limity są 5kg podręcznego i 20kg głównego na łeb.

Będzie laptop, trzy puszki i ok. 8 obiektywów, co razem daje około 10kg. Statyw i torby foto lecą do głównego.

Pytanie moje brzmi, czy mógłbym wpakować wszystko do plecaka foto i odciążyć nieco dziewczynę, czy trzeba koniecznie pakować się tak, żeby plecak miał 5kg na głowę? Do dosyć ważne, bo w plecaku sprzęt będzie bezpieczny, a w szmaciakach nosić taką ilość sprzętu zawiniętego w skarpetki () prosi się o jakiś dzwon, czy awarię.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym związane?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Generalnie moje doświadczenia są takie że nigdy przenigdy - na dobrze ponad 150 lotów nikt mi nie zważył podręcznego.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.
    Raczej mnie martwi 8 euro za dodatkowy kilogram. Jestem pechowcem, więc wolę się upewnić Pozostaje jak zwykle gadane, mam tylko nadzieję że nigdzie nie napatoczę się na jakiegoś służbistę
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przy bagażu podręcznym ważniejsze są gabaryty niż waga. Generalnie przy czarterach nie doczepiają się do wagi, mnie się to nigdy nie przytrafiło podobnie jak i znajomym którzy też nie zwracają szczególnej uwagi na wagę bagażu podręcznego.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Dopiero zaczyna Awatar profi666
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Mi trafilo sie raz wazenie podrecznego. Mialem w torbie laptopa, dwa body, kilka lamp blyskowych, itd. Do wszystkiego po dwa-trzy zestawy dodatkowych baterii i faktycznie bagaz byl troszke za ciezki. Wyjalem to co najmniejsze lecz najciezsze -akumulatorki -i upchalem po kieszeniach kurtki. Wtedy waga torby byla ok. A zawartosci kieszeni nikt nie wazy

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Jeśli obawiasz się o wagę, to przed bramką wkładasz do kieszeni pare szkiełek żeby waga bagażu była prawidłowa, a potem w samolocie na spokojnie wkładasz to do torby. Ogólnie wśród naszych rodaków widywałem nawet szynkę za pazuchą kiedy przy bramce nagle ważyli Bagaż miałem ważony i w Katowicach i na Stansted... oczywiście Ryanair
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie wróciłem z Brazylii w podręcznym miałem :laptop,2x body,70-200,10-22,18-55,konwerterx2,lampa 580,dwa zestawy akumulatorów do lampy,po dwa zapasowe akumulatory do aparatu,kamera Sony cx-105,ładowarki.Nikt nie ważył mi bagazu podręcznego zwracali tylko uwagę na gabaryty plecaka i oczywiście na laptopa.Waga plecaka około 12kg.Linie lotnicze to Lufhansa,oraz TAM brazylijski,miałem dwie przesiadki we Frankfurcie oraz w San Paulo.
    Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D

Strona 27 z 37 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów