Strona 26 z 37 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

@czarny1999, jak długo "latam", to z wagą nigdy na żadnych liniach nie było problemów,
    pod warunkiem, że zachowane były wymiary w granicach rozsądku.

A korzystałem z usług WizzAir, CentralWings, RyanAir...

Sam "święty" nie jestem, i nie raz, nie dwa, trzeba było nieźle "grać", by nie dać po sobie poznać,
    że ta mała walizeczka podręczna waży nie 15kg, tylko prawie 30kg
    Ale zawsze staraliśmy się mieć w miarę przepisowe wymiary no i nie przesadzać
    z ilością bagażu podręcznego na osobę.

Poza tym było tak, że jeśli podczas odprawy bagażowej zasadniczy bagaż nie przekraczał normy,
    to nawet nie prosili o podręczny na wagę, pomimo że miałem go przy sobie i nie ukrywałem.
    Nie raz nawet odruchowo chciałem wtrzucić na wagę,
    ale obsługa grzecznie i z uśmiechem stwierdzała: "Nie, nie... dziękuję, nie trzeba..."

Dawniej oprócz podręcznego można było mieć aparat na szyji, oraz torbę z laptopem na ramieniu,
    i nie robili kompletnie żadnych problemów.

Tylko że ludziska zaczęli przeginać tak z gabarytami, jak i z ilością "tobołów" na osobę.

A jak wprowadzili "odprawę on-line" - łooo matko!!! , wtedy się zaczęło...
    No bo kto Ci zważy torbę, jak masz tylko podręczny,
    i nie musisz podchodzić do odprawy bagażowej???

Tak dla przykładu - 180 pasażerów=180 walizek i załóżmy,
    że tyle (z niewielką rezerwą) mieści się nad głowami.
    A teraz niech każdy ma dwie, albo trzy walizki... gdzie to niby upchnąć???
    Ja tam nikogo nie bronię, ale bądźmy realistami.

Nie raz byłem świadkiem, jak obsługa zabierała bagaż "podręczny" do luku bagażowego,
    bo najzwyczajniej nie mieścił się w schowku nad głowami,
    lub (rzadziej) nie było już miejsca w schowkach.

Bardziej wkurzał mnie inny mankament, jak jeszcze nie było bezpośredniego połączenia z Polską.
    Brak normalizacji wagi i gabarytów bagażu dla wszystkich linii lotniczych.

Przykładowo, moja trasa do z przesiadką:
    - Katowice - Paryż z WizzAir, podręczny 10kg, zasadniczy 25kg
    - Paryż - Dublin z RyanAir, podręczny 15kg, zasadniczy 20kg

Pomijam już różne normy dla wymiarów... to jest IMHO "sajgon" i żenada,
    że każdy przewoźnik sobie, rzepkę skrobie...

Ten problem istnieje do teraz, i nikt z tym nic...
    Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

Pewnie ze ludzi przeginali - bez dwoch zdan.
    Nie kwestionuje zasadnosci tych ograniczen -tylko sposob ich egzekwowania w Ryanair. Praktycznie zawsze mam duza niedowage w glownym (chyba ze sie moja piekniejsza polowka troche dolozy) a kilogramy w podrecznym tacham ze soba tylko dlatego ze jestem do mojego sprzetu przywiazany - w ilosci i stanie w jakim jest. Kiedy walizka pokazuje niedowage 8kg a ja godzine pozniej staram sie zmiescic w te rurki - czujac ze robie z siebie idiote - to mnie szlak trafia....
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Domyślnie

Na przełomie lipca i sierpnia będę leciał do Włoch, to w zasadzie pierwszy lot i ogólnie to jestem w temacie zielony. Wylot z Wawy. Przeczytałem cały temat ale odpowiedzi nie znalazłem.
    Lecę wizzair-em, chcę kupić jakiś plecaczek turystyczno-foto, dwukomorowy, żeby oprócz sprzętu zapakować jeszcze jakieś rzeczy osobiste.
    Ze sprzętu chciałbym spakować 50D, 50 1.8 T17-50, 430ex no i parę dodatkowych gratów typu wężyk, karty, aku itd. w przyszłości jeszcze planuje zakup T70-300 i 85 1.8 więc dobrze żeby to też wlazło.
    Wizz zastrzega:
    "Pasażerowie mogą wnosić na pokład tylko jedną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm i wadze nieprzekraczającej 10 kg."
    Przeglądałem ofertę rynku i wydaje mi się że Naneu Alpha byłby dobry z tym że jego zewnętrzne wymiary to 43.2 / 32 / 23.9 - 4cm za dużo i rodzi się pytanie czy to przejdzie, ewentualnie czy jeśli ktoś tego plecaka używa, czy można go "zgnieść" żeby zmniejszyć głębokość.
    Jakie inne macie propozycje, tak mniej więcej do 300zł ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Lucas ja mam Alphe, napisz na PW to pomogę..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Odpisze tu, moze komuś się przyda. Głębokość plecaka który ma pustą przednią kieszeń mieści się w 20cm. Mam bez komory na laptopa Jak masz jakieś pyatnia jeszcze to pisz
    Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 29-04-2011 o 17:36 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

lucas 1987, ja w końcu spakowałem sprzęt do Tamrac Adventure 7 + w drugiej torbie drugie body z 24-70 (tylko ze względu na wagę plecaka ).

Powyższy plecak mieści się akurat w "kratki" Ryanaira, który ma chyba najmniejsze dopuszczalne wymiary bagażu podręcznego. Ma kieszeń na laptopa (jeśli potrzeba), i dwie komory: górna na rzeczy osobiste, dolna na sprzęt foto. Ja do dolnej komory bez wysiłku ostatnio spakowałem: 5dmkII+BG-E6 z 17-40L; 24-70L; 85/1,8; 50/1,8; fisheye 15; i dwie 580, a 70-200 + drugie body wrzuciłem do górnej komory, więc na Twoje potrzeby myślę spokojnie wystarczy z zapasem, a Tamrac ma też mniejsze modele w ofercie. Moja 7 kosztowała chyba coś koło 340-360zł.

A co do samego lotu, to bez stresu, ja też miesiąc temu pierwszy raz podróżowałem samolotem ze sprzętem i nie było wcale tak strasznie jak mi się wcześniej wydawało.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Domyślnie

Głębokość tego tamraca to 23cm więc jak się mieści, to 23,9cm alhpy tez nie powinno zrobić dużej różnicy...bardziej podoba mi się ta alpha bo nie wygląda jak plecak foto, ma w razie potrzeby mocowanie na statyw, pokrowiec przeciwdeszczowy, a kieszeni na laptopa nie potrzebuje, także na razie jestem za alphą Dzięki za odpowiedź, a co do samego lotu to tymi gabarytami się przejmuje ale myślę że pójdzie gładko :-D Do lipca sporo czasu także jeszcze mam czas na myślenie
    pozdro

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Faktycznie grubość plecaka to ok.23cm (jak mierzyłem zapakowany to nawet coś koło 24 mi wyszło), ale że ścianki są z grubej gąbki, to zawsze się trochę poddaje i da rade wcisnąć go to kratki i potem wyjąć. Trzeba tylko uważać, żeby w "dobrą" stronę włożyć stronę z klamerkami (tak aby się nie zaklinowały ).
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Ryanair : Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego).

Specjalna serie toreb/plecakow 'lotniczych' ma ThinkTank. Np. Airport Addicted ma zewn. wymiary 53.5 x 35.5 x 20.5 cm.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mala przestroga dla osob latajacych do Hiszpanii...

panie w okienkach na hiszpanskich lotniskach sa sluzbistkami i potrafia sie przypierniczac do bagazu. ostatnio mi nawet krecily nosem na plecak foto wazacy 8kg (ponizej 10kg dopuszczalnych przez TransAvie), bo one w okienku mialy, ze po 5kg na podreczny

rowniez w Hiszpanii, ale to ze 3 lata temu, pani w okienku wyegzekwowala ode mnie literalnie warunki na bilecie RyanAira, ktory dzieciom ponizej bodajze 3 lat zycia wydaje bilety za pelna cene, ale bez prawa do wlasnej sztuki bagazu! w Holanii, skad wylatywalem, ten dodatkowy bagaz nie stanowil problemu, Hiszpanie zdarli juz 20 EUR
    www albo tez flickr

Domyślnie Kata DR-467i czy Alpha do samolotu?

@grzegorzki, ThinkTank. nie wchodzi w grę - nie ta cena poza tym potrzebuje dwukomorowy.
    Przeglądając różne plecaki natknąłem się jeszcze na Kata DR-467i, ktoś z tym latał? Jakieś opinie?

Strona 26 z 37 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów