Pokaż wyniki od 1 do 10 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ...

Rozwiązanie: telefon i notebook do torby, aparat na szyi :-) Nawet z obiektywem 1200 mm to dalej będzie aparat foto :-)

...
    1200 mm to chyba mozna by podciągnąć pod "Kule i przyrząd ortopedyczny". Taka duza biała laska 4

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto.
    Czy ktokolwiek mial do czynienia z walizeczkami na kolkach? Wlasnie tymi ktore mozna zabrac na poklad? W computrekkera niezbyt sie mieszcze, tak zeby bylo bezpiecznie to wkladac w luk. Jak juz upcham wiekszosc to troche robi sie gruby. Dzwiganie na plecach tez nie jest najprzyjemniejsze. Mam jeszcze naneu tango, ale tam wchodzi jeszcze mniej i nie nadaje sie zupelnie na zestaw podstawowy + backup.

Znalazlem cos takiego i zdjecie sprzetu tam upchanego wyglada dosc imponujaco.
    Dodatkowo na wierzch zmieszcza sie chyba gacie i karpetki - wiec zestaw idealny.

Czy mial ktos z tym do czynienia? Pomijam raczej opinie na stronie bo choc ciekawe to jest ich niewiele. I nie wiem czy sam producent czegos tam nie wkleil.

Moze jakas alternatywa dla tego produktu?

http://www.thinktankphoto.com/produc...amera-bag.aspx
    http://www.speedgraphic.co.uk/prod.a...irport+TakeOff

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto
    Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.

Od dość dawna badam temat "plecaka do samolotu" i z tego co widzę, to praktycznie nie ma alternatyw - ludzi sobie te Thinktanki niesamowicie chwalą. Jak znajdę czas, to będę się chciał w tutejszym sklepie (http://www.profotshop.ch/) umówić na obmacywanie.

Aha, jest w sumie jeszcze Gura Gear Kiboko - ale to jeszcze drożej i trzeba z US ściągać.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.
    A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe ? Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe?
    Addicted, to wewnętrznie chyba bardziej z Protrekkerem można porównać Ja zakładam że włożę w niego 500/4, 300/2.8, 70-200, dwa (lub trzy) body i jeszcze na pierdoły zostanie A i nawet Acceleration jest z założenia przeznaczony do transportu 500tki "plus inne rzeczy". Problem (w pewnym sensie) z Lowepro jest taki, że są to stuprocentowe, wypasione plecaki, w pełnym tego słowa znaczeniu - co oznacza, że mają dużo rzeczy, których nie zawsze potrzebujesz w typowej wyprawie.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
    I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.
    Nie wszędzie jest błotko, zresztą Peli by chyba nie zaszkodziło - a widziałem gości używających tego jako schodka/mini-drabinki... A te Think Tanki to strasznie kwadratowe jak na plecaki są ;-) a ogólnie targanie ciężki plecaków po lotniskach (+ z reguły jeszcze laptop) jakoś mi się zaczęło nudzić ;-)
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 22-02-2010 o 21:51
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No więc byłem, macałem Thinktanki i oczywiście skończyło się na Addicted :-) Do Acceleration niby wchodziło 500, 300, 2x1D, a przy odrobnie kreatywności dało się jeszcze 70-200 wcisnąć, ale... zewnętrznie one się aż tak nie różnią, a Addicted to praktycznie liga ProTrekkera jeśli chodzi o pojemność.

Pierwsze wrażenia:
    + Wykonanie 5+, powiedziałbym że co najmniej o pół klasy wyżej od Lowepro
    - Zamek komory na laptopa... dziwny jakiś, ma się wrażenie że długo nie pożyje
    - Noszenie (szelki itp)... jakby to powiedzieć, za dobre :-) Wolałbym jakieś byle co, bez pasa na biodro, bez tych wszystkich pianek, ale zajmujące mniej miejsca. To co jest dodaje jakiś 1cm do grubości plecaka.
    + Szelki w szczególności bardzo zmyślny sposób ich chowania w "torba mode"
    + Torba na laptopa i jej schowek w przedniej części, sensownie zrobione
    - Ta sama torba... bo w sumie mi niepotrzebna, a gdyby ją (i schowek) wyciąć to kolejne parę milimetrów na wysokości do przodu...
    - Układ wewnętrznych kieszeni na klapie. W Lowepro jest to: dwie małe (na karty CF, wizytówki itp) i jedna duża, mieszcząca kartkę A4. Tutaj - trzy, równoległe, podłużne. IMHO gorzej - duża rzecz nie wejdzie, a mniejsze będą się walać.
    + Ogromna ilość różnego rodzaju przegródek. Lowepro daje sporo, ale tu jest naprawdę pełny wypas.
    - Pokrowiec przeciwdeszczowy jest w osobnej dyndającej torebce. Wolę Lowepro (przegroda na dolnej ściance), tak czy tak na długości plecaka jest jeszcze trochę zapasu.
    + 70-200/2.8IS wchodzi pionowo!
    - Wymiary - 18cm głębokości ze specyfikacji to oczywiście bajki :-) Z wyjętym pokrowcem na laptopa i schowanymi szelkami jest solidnie poniżej 25cm... ale sporo ponad 20cm.

Jak trochę poćwiczę pakowanie, to wstawię jakieś zdjęcia.

Kupowałem tutaj - bardzo mnie zaskoczyła cena, bo to właściwie sklep dla zawodowców, typu "czy napije się Pan herbatki", panie przynoszące zabawki i ceny z kosmosu a zapłaciłem 400CHF, czyli niewiele więcej niż cena na stronie producenta.
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 24-02-2010 o 21:47

Uprawnienia umieszczania postów