Strona 13 z 37 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ma to jakiś sens? A jak wysiadę z samolotu, to niby mam przepakowywać sprzęt w swój plecak foto, który leciałby spakowany w walizce? :-)
    Posiadam LowePro Computrekker AW i latałem z nim kilkanaście razy, czasami miałem też kuferek z 300mm f/2.8 jako dodatek do całości. Nikt z lotniska się nie czepiał, że mam dwa bagaże podręczne, czy duży plecak, nie wspominając o całkowitej masie, która przekraczała 15kg... :-)

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Pytanko lekko inne.
    Lecę do Polski teraz i są to linie WizzAir.
    Żeby oszczędzić na wadze głównego bagażu, chcę zabrać głowicę (488rc2, bo trochę waży) do podręcznego plecaka wraz z aparatem.
    Czy taka głowica, ciężka metalowa nie będzie postrzegana jako narzędzie niebezpieczne (biała broń )?

Dziękuję za odpowiedzi.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Pytanko lekko inne.
    Lecę do Polski teraz i są to linie WizzAir.
    Żeby oszczędzić na wadze głównego bagażu, chcę zabrać głowicę (488rc2, bo trochę waży) do podręcznego plecaka wraz z aparatem.
    Czy taka głowica, ciężka metalowa nie będzie postrzegana jako narzędzie niebezpieczne (biała broń )?

Dziękuję za odpowiedzi.
    W skrócie - nie. Często swoją głowicę (głównie ze względu na jej wartość) woziłem w plecaku razem z resztą sprzętu jako podręczny i nigdzie nikt się do niej nie przyczepił.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    W skrócie - nie. Często swoją głowicę (głównie ze względu na jej wartość) woziłem w plecaku razem z resztą sprzętu jako podręczny i nigdzie nikt się do niej nie przyczepił.
    Ufff, dzięki, zaryzykuję.
    Jednak wiem, że są celnicy i celnicy, szczególnie w Polsce jest tragedia jak wojskowi Cię odprawiają, wygląda to troszkę jak za Komuny lub w Północnej Kori
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trochę odświeżę wątek.
    Na dniach będę leciał SASem i che wziąć ze sobą statyw. Lektura tego wątku pokazuje, że muszę go wsadzić w bagaż główny. Mój statyw (Velbon Sherpa 600) wprawdzie zmieści mi się do bagażu głównego, ale na styk i to w poprzek torby, w dodatku po zdjęciu centralnej kolumny z głowicą.
    Moja torba (średniej klasy, materiałowa, wzmocniona wewnątrz stelażem metalowym) tylko raz (w okresie 3 lat i kilkunastu przelotów) uległa zgnieceniu właśnie w SASie. Połamało mi rączkę z tworzywa i wgniotło róg torby razem z wewnętrznym stelażem - oczywiście SAS wszystko naprawił.
    Wiadomo jak obsługa lotnisk obchodzi się z bagażami i obawiam się, że statyw ułożony na styk w poprzek torby może nie dotrwać do końca podróży. Mógłbym wprawdzie kupić większą torbę (walizkę) ale taka nie jest mi potrzebna - rozmiary i pojemność obecnej są dla mnie wystarczające, więc wydanie kilkuset PLN niezbyt mi się uśmiecha.
    Czy macie jakieś doświadczenia z układaniem (zabezpieczaniem) statywu w torbie?
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie

z zabezpieczaniem w torbie nie mam za bardzo doswiadczenia - jesli juz to nawet w zwyklej nieusztywnionej torbie wozilem luzem (co najwyzej reklamowka na glowice coby nic nie uswinila),
    zdarzalo mi sie jednak latac z Tamrackiem expedition 7 + doczepione manfrotto 055xprob + 488rc2 jako podreczny .... nigdy sie nie przyczepili
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Trochę odświeżę wątek.
    Na dniach będę leciał SASem i che wziąć ze sobą statyw. Lektura tego wątku pokazuje, że muszę go wsadzić w bagaż główny. Mój statyw (Velbon Sherpa 600) wprawdzie zmieści mi się do bagażu głównego, ale na styk i to w poprzek torby, w dodatku po zdjęciu centralnej kolumny z głowicą.
    Moja torba (średniej klasy, materiałowa, wzmocniona wewnątrz stelażem metalowym) tylko raz (w okresie 3 lat i kilkunastu przelotów) uległa zgnieceniu właśnie w SASie. Połamało mi rączkę z tworzywa i wgniotło róg torby razem z wewnętrznym stelażem - oczywiście SAS wszystko naprawił.
    Wiadomo jak obsługa lotnisk obchodzi się z bagażami i obawiam się, że statyw ułożony na styk w poprzek torby może nie dotrwać do końca podróży. Mógłbym wprawdzie kupić większą torbę (walizkę) ale taka nie jest mi potrzebna - rozmiary i pojemność obecnej są dla mnie wystarczające, więc wydanie kilkuset PLN niezbyt mi się uśmiecha.
    Czy macie jakieś doświadczenia z układaniem (zabezpieczaniem) statywu w torbie?
    Włóż go w środku torby i z każdej strony obłóż lub owiń ciuchami - ciuchy bardzo dobrze ochronią statyw przed połamaniem.
    Ja w podobny sposób przewoziłem laptopa w bagażu głównym - bo nie chciało mi się go dźwigać - na trasie Kijów-Monachium-Gdańsk - i wszystko było ok.
    C50d + Sigma 17-70 + C 55-250 :-D

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Ja na sylwestra lecę do Lizbony i zastanawiam się nad zabraniem manfrotto 055 z głowicą jako bagaż podręczny. Nie wiem jak to wygląda ze względów bezpieczeństwa - czy pozwalają zabierać statywy taj wielkości na pokład? czy powinienem Waszym zdaniem nadawać go razem z głównym?
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Domyślnie

Ja na sylwestra lecę do Lizbony i zastanawiam się nad zabraniem manfrotto 055 z głowicą jako bagaż podręczny. Nie wiem jak to wygląda ze względów bezpieczeństwa - czy pozwalają zabierać statywy taj wielkości na pokład? czy powinienem Waszym zdaniem nadawać go razem z głównym?
    Wydaje mi się, że to jest zależne od widzimisię panów odprawiających. Nie wiem jak wygląda sprawa ze statywem, ale byłem świadkiem, jak znajomej nie pozwolili zabrać jako podręczny bagaż kijków trekkingowych /do głównego sie nie mieściły/. Suma sumarum skończyło się na tym, że - nie pamiętam nazwy - nadała je jako odrębny bagaż /chyba bez dodatkowych opłat/. Może na miejscu zapytać i wtedy zadecydować, gdzie go schować ?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiozłam w rejestrowanym Velbona Sherpę 435R - nie chciało mi sie dyskutować z ochroną, czy można wnosić, czy nie. Owinęłam go ubraniami; doleciał bez problemu, chociaż też pakowałam go tak bardziej na styk.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Strona 13 z 37 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów