Strona 5 z 37 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    A ktoś może ma doświadczenie ze SkyEurope? Czy ważący 10,5kg CompuTrekker ze sprzętem i notebookiem przyjmą na pokład....?
    Ja miałem dokładnie ten sam plecak w Irlandii w tym roku, przy czym leciałem ryanairem... Przy oddawaniu bagaży, ważeniu w ogóle w obie strony go z pleców nie zdejmowałem i ani razu nikt się nie doczepił... Ważyłem tylko ten bagaż do luku...
    A przy prześwietlaniu musiałem tylko laptopa wyjąć (jak zawsze) a sprzęt foto bez problemu przechodził...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja miałem dokładnie ten sam plecak w Irlandii w tym roku, przy czym leciałem ryanairem... Przy oddawaniu bagaży, ważeniu w ogóle w obie strony go z pleców nie zdejmowałem i ani razu nikt się nie doczepił... Ważyłem tylko ten bagaż do luku...
    A przy prześwietlaniu musiałem tylko laptopa wyjąć (jak zawsze) a sprzęt foto bez problemu przechodził...
    Taa.. tylko że SkyEurope pisze na swojej stronie jedno a w telefonie słyszy się drugie. Cytat:
    "SkyEurope allows strictly one piece of cabin baggage, which must not exceed the size of 55x40x20 cm and it must be light enough for the pasengers to place it safely in the overhead lockers without any assistance"
    a pan na infolinii mówi: 6kg.

Zabrać te 11kg czy zostawić część w domu...
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Brać,brać najwyżej jak będzie za dużo to aparat na szyje,obiektyw do kieszeni kurtki ,drugi do drugiej kieszeni a laptop pod pache i mogą Ci nagwizdać.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta

Nadawanie na zwykły bagaż to samobójstwo dla sprzętu - wiozłem kiedyś płyty CD pochowane między ciuchami w twardej walizce Samsonite - jak ją otworzyłem to wszystkie miały połamane pudełka - co oni z tą walizką robili nie chcę wiedzieć...
    hehe, ja miałem praktyki na płycie na lotnisku we wrocławiu i wiem jak się rozładowuje i ładuje samoloty... jako zwykły bagaż nie oddam niczego co po upadku z 3 pietra może się połamać
    Galeria na CB

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Brać,brać najwyżej jak będzie za dużo to aparat na szyje,obiektyw do kieszeni kurtki ,drugi do drugiej kieszeni a laptop pod pache i mogą Ci nagwizdać.
    Pozdrawiam
    Zdecydowałem wziąć 2 torby. I to był błąd - w Krakowie nikt nawet okiem nie mrugnął na plecak; żadnego ważenia czy nawet sprawdzania szczegółowo zawartości. Zobaczymy co będzie przy powrocie..

BTW pozdrowienia z Bibione ;-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Z mojego doświadczenia Okęcie -Viena -Teheran-Esfahan tylko na okeciu tak sprawdzali, aż w skarpetkach przechodziłem bo miałem ciężkie buty w których były metalowe wzmocnienia. Ogólnie w plecaku Trusta na Laptop miałem cały sprzęt foto trabanta i kilka szkieł, zostałem poproszony o włączenie laptopa i włączenie aparatu i wyjęcie ich z plecaka, całe szczęście że nikt go nie ważył bo razem w sumie ważył około 10kg a na bilecie miałem dozwolne tylko 7kg. Natomiast żeby śmieszniej było w linii Teheran - esfahan dostałem sztućce metalowe, nikt nie sprawdzał mi bagażu, przechodzać przez bramknę magnetyczna brzęcząły mi buty i klucze machneli tylko ręka nastpeny. W obie strony to samo. Chociaż na Okęciu jak mnie zapytali skad przyleciałem bez kontroli mnie puśili ;D Niestety loty po między narodowe jak i ... miedzy Wiedniem i Warszawą miałem problem żeby plecak z Laptopem i aparatem schować do Luku. Natomiast kiedy go schowałem pod siedzenie przedemna dwa razy stiuardesa próbowala go upychać w luku - bez wyczucia i bez efektu ;D ale bez żadnych problemów ;D

Domyślnie

Na trasie Kraków Neapol z przesiadką w Mediolanie z Tamrac Adventure 9 bałem się, że może być problem, bo okazało się że waży prawie 10kg , ale nie musiałem ważyć
    Problemów raczej nie było. Faktycznie trudno było go upchnąć w luku w małym samolocie do Mediolanu. Na krajowych już bez problemu bo tam latają modele 321. Szczegółowa kontrola obiektywów wykrywaczem czegoś tam wyglądało to jak kieszonkowy neutralizator nad przestrzeni
    Większy problem jak chyba wszędzie z płynami w podręcznym, chociaż pomimo kontroli wpuścili mnie ze szklaną piersiówką z likierem limonkowym była nienaruszona banderola więc nie było problemu.

aha, żeby komuś nie przyszło do głowy nadawać jakiegokolwiek sprzętu niezbędnego do zdjęć w bagażu do luku bagażowego lecąc Alitalia. Nawet ładowarki. Oczywiście bagaż zaginął. W ten sposób wylądowałem na exlusive wedding na Amalfi Coast w jeans'ach, na szczęście byłem służbowo więc jakoś to przeżyłem...

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja wróciłam dopiero co z Rzymu i miałam dwie torby ze sobą .Nikt ich nie ważył mimo że obie wazyły więcej niż po 5 Kg ale przed wyjazdem dowiedziałam sie że aparat nie jest liczony jako bagaz podręczny .

Został tylko prześwietlony, nawet nie zaglądali do niego

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Warszawa - Amsterdam - Vancouver - Plecak 13 kg sprzętu (puszka, szkła, laptop, etc) Zero sprawdzania, nawet mi plecaka nie kazali otwierać. Chwała bogu że nie wpadli na pomysł żeby to zważyć

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Dzisiejszy lot WAW-ZRH i się lekko zdziwiłem.
    Na Okęciu musiałem wypakować _wszystko_ z plecaka.
    Strażnik chciał żeby mu zdjąć wszystkie kapsle z obiektywów, coby mógł spojrzeć przez soczewki.
    Nawet lampę błyskową chciał obejrzeć.
    Paranoja nadchodzi...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 5 z 37 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów