ryanair przewaznie nie zwraca uwage na wage podrecznego , przed samym wejsciem do samolotu sprawdzaja przy pomocy przymiaru (wspomnianej klatki powyzej) czy twoja torba sie zmiesci jesli wsadzisz ja i wyjmiesz przechodzisz dalej i z glowy
ryanair przewaznie nie zwraca uwage na wage podrecznego , przed samym wejsciem do samolotu sprawdzaja przy pomocy przymiaru (wspomnianej klatki powyzej) czy twoja torba sie zmiesci jesli wsadzisz ja i wyjmiesz przechodzisz dalej i z glowy
5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II
Witajcie,
niejako w nawiązaniu do postu powyżej.
Wg Rayanair bagaż podręczny powinien mieć wymiar maksymlany 55cm x 40cm x 20cm.
Mam plecak Lowepro plecak DSLR Video Pack 250 AW, który ma wymiar 35 x 25 x 49 cm.
Wejdę z nim na pokład? Czy będzie problem.
Pytam, bo jeszcze nie leciałem samolotem, a będę miał okazję niedługo.
Dzięki za info. O wadze to wiem, ale nie będzie szczególnie ciążko, bo to taki króki wyjazd do rodzinyki na kilka dni. Ze sprzętu zabieram tylko niezbędne rzeczy.
Jeszcze zapytam - czy nie będzie żadnego porblemu ze sprzętem w Londynie, chodzi mi o to, że kuzyn wspominał, że czasami na miejscu robią problem (chyba celnicy ???) z "drogim" sprzętem. W sumie biorę body i dwa szkła, plus pewnie zasilanie i karty, ale chciałbym się upewnić.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 29-01-2014 o 15:39
Też mi się wydało to trochę nieprawdopodobne, bo przecież chyba w UE żyjemy i z tego co kojarzę jest unia celna...
Dzięki za podpowiedzi.
Kolejne zmiany wejdą w życie od grudnia. Wtedy Ryanair zezwoli na wnoszenie na pokład drugiej mniejszej torebki o wymiarach nie większych 35x20x20 cm. To gabaryty małej damskiej torebki czy torebki z zakupami lotniskowym
Read more: Ryanair obniża dodatkowe opłaty i daje darmowy drugi bagaż podręczny
bangi, ja latam bardzo czesto tymi liniami , ostatnio wracalem 6 stycznia tego roku, w obie strony juz mialem ten 3 dodatkowy bagaz waga ok 3,5 kg bo zwazylem sobie, mialem mala torbe z aparatem obiektywami, i innymi rzeczami w nim. nie bylo zadnego problemu na lotnisku i w Bologni i w Warszawie
w Bologni mialem bagaz 15 kg przekroczony o 1,5 kg, a zwazylem tez podreczny mial niecale 11 kg, plus ta torba z aparatem , nie bylo tu zadnego problemu z przekroczeniem wagi, natomiast wylatujac z Warszawy mialem 15 kg bagaz przekroczony 1 kg i juz sie czepiali ze nastepnym razem musze bardziej uwazac na wage bagazu
Ryanair obniża dodatkowe opłaty i daje darmowy drugi bagaż podręczny
dodatkowo na bilecie napewno bedziesz mial zaznaczone wymiary tego darmowegobagazu podrecznego
Już teraz jest tak - wg regulaminu Raynair:
BAGAŻ PODRĘCZNY
Jeden bagaż podręczny na pasażera* o wadze do 10kg i maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm oraz dodatkowa mała torebka 35 x 20 x20cm.
Ze względu na ograniczoną ilość miejsca bagaże (55 x 40 x20cm) mogą być przewożone w kabinie samolotu, pozostałe będą umieszczone w luku bagażowym bezpłatnie.
Dodatkowy/zbyt duży bagaż podręczny nie będzie akceptowany przy wejściu do samolotu z wyjątkiem sytuacji gdzie możliwe będzie umieszczenie takiego bagażu w luku bagażowym za dodatkową opłatą £50/€50 (z zastrzeżeniem podatku VAT na trasach krajowych). Jeśli nie jesteś pewien czy Twój bagaż będzie zaakceptowany, sprawdź to przy odprawie bagażowej przed przejściem przez kontrolę bezpieczeńtwa.
*z wyjątkiem niemowląt podróżujących na kolanach rodziców
Tak kiedys wracalem, 5D, 24-105, 50, Hasselblad 503, Planar 80, dwa magazynki do Haska, karty i baterie do Canona, jakies 20 rolek filmu, karton papierosow, butelka nalweki, Mac Book, nikt nic nie mowil na lotniskach
Pojemne sa plecaki foto.
W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.
trochę odgrzewam
jakie macie doświadczenie z ryanair jeśli chodzi o bagaż dodatkowy (Ten extra do bagażu podręcznego) o rozmiarach : 35 x 20 x 20 cm.
mocno pilnują rozmiarów ??
myślalem, zeby kupic mini-plecak foto i traktowac to wlasnie jako ten dodatek. Najlepiej z komorą na rzeczy osobiste.
polecicie coś ? najlepiej na 2 ramiona..ale w takim rozmiarze jednak ciężko.
moje pierwsze typy to lowe pro :
fast pack 200
Slingshot 200 aw
Slingshot 102 aw
podoba mi sie hatchback 22 L / 16 L ale są niestety za duże :/
dzieki.