Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dwa tygodnie temu leciałem liniową Lufthansa i nie było najmniejszego problemu że oprócz 20litrowego plecaczka miałem osobno torbę z aparatem. Ale w drodze powrotnej we Frankfurcie sprawdzali mi dodatkowo jakimś papierkiem drugi obiektyw w plecaku (C70-200/f4). Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_f Zobacz posta
    Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)
    Test na obecnosc materialow wybuchowych...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
    Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
    ot cała filozofia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak wszyscy piszą wspomnienia to i ja napiszę

W listopadzie leciałem do TelAviwu Lotem z Warszawy miałem Elan7 z BP, 17-40L, 24-105L, 50 1.8, ładowarkę do akumulatorów, S2IS, 30 filmów, palmtopa itp. Wszystko w podręcznym. Jedyna rzecz do której się przyczepili w Polsce to zapasowe akumulatory, bo włożyłem je do futerału po panelu z radia samochodowego i wyglądały na prześwietleniu jak magazynek do kałacha .

Co ciekawe w TelAviwie przy wylocie z powrotem mój sprzęt foto z podręcznego nikogo nie interesował, nawet nie otwierałem torby. Natomiast w rejestrowanym niepokój obsługi wzbudziła książka

Rafał

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
    Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
    ot cała filozofia.
    święte słowa...
    podpisuję się pod nimi w pełni.

W większości przypadków jeżdżę na lotnisko i latam sam. Wówczas sprzęt (bagaż podręczny) zostawiam w aucie, po check'inie i odebraniu biletu biorę go z auta. I jak andres pisał, potem już nie ma problemów.

pzdr,
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zerolinux Zobacz posta
    Jedyna rzecz do której się przyczepili w Polsce to zapasowe akumulatory, bo włożyłem je do futerału po panelu z radia samochodowego i wyglądały na prześwietleniu jak magazynek do kałacha .
    Rafał
    Mi sie regularnie w 50% przypadkow czepiaja filtrow. Kilka duzych filtrow (77mm) jest tak ulozonych w plecaku, ze sa przeswietlane z boku, wiec im wygladaja na cos cienkiego i metalowego (czytaj potencjalnie niebezpiecznego).

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Czy latał ktoś z Was liniami Aer Lingus, jak wygląda tam kwestia bagażu podręcznego, chodzi mi o to czy wejdę do samolotu z torbą z aparatem + kilka obiektywów oraz z torbą z laptopem czy nie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fly Zobacz posta
    Witam,

święte słowa...
    podpisuję się pod nimi w pełni.

W większości przypadków jeżdżę na lotnisko i latam sam. Wówczas sprzęt (bagaż podręczny) zostawiam w aucie, po check'inie i odebraniu biletu biorę go z auta. I jak andres pisał, potem już nie ma problemów.

pzdr,
    a powiem wam że latam sporo (2 loty na tydzień) Lufthansą i LOT btw. koledzy zza gramanicy tłumaczą to jako Late Or Tomorrow i jeszcze nigdy nie zdażyło mi się przy checkin żeby sie czepiali torby z laptokiem i dodatkowej z foto ale owszem za nadbagaż chcą 10euro/1kg grrr (to było za nim sie dorobiłem jakichś tam specjalnych statusów bo teraz mam 40kg )

albo mam szczęscie i trafiam na fajne panie w checkin
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Odgrzeję nieco:

Jakiś czas temu wracałem w Irlandii trasa Shannon - Stansted - Strachowice. W głównym miałem 3 butelki Jameson Whisky owinięte w ręcznik i położona na dżinsach, a przykryte bluzą polarową i wszystko dotarło w całości, więc nie ma co demonizować.

A teraz pytanko: latał ktoś liniami Norwegian? Nie ma problemu ze sprzętem?
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Bywalec

Domyślnie

Przeczytałem cały temat jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Otóż w przyszłym tygodniu będe leciał na rodos liniami centralwings. W ich rególaminie znalazłem następujące informacje:

1. Pasażer ma prawo do przewozu 1 sztuki bagażu w kabinie dla pasażerów. Waga bagażu podręcznego na osobę, nie może przekroczyć limitu 5 kg oraz suma trzech wymiarów nie może przekraczać 115cm (np. 55x40x20 cm). Przewoźnik jest uprawniony do sprawdzenia wagi oraz wymiarów bagażu.

2. Do limitów dotyczących Bagażu Podręcznego, o których mowa w ust. 1 niniejszego § 14, nie są wliczane następujące przedmioty osobistego użytku, niezbędne pasażerowi w czasie podróży, które znajdują się pod opieką Pasażera, takie jak:

• mała torebka damska,
    • płaszcz,
    • parasol lub laska,
    • aparat fotograficzny, kamera video, lornetka, komputer przenośny,
    itd

Czy oznacza to, że do limitów bagażu podręcznego(max 1 szt o wadze do 5kg) nie wlicza się aparatu fotograficznego jeśli tak to czy dotyczy to całej torby z zparatem czy samego body+obiektyw. I oprócz tego mogę wnieść jeszcze 1 sztukę bagażu o wadze do 5kg?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów