Strona 15 z 37 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto
    Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.

Od dość dawna badam temat "plecaka do samolotu" i z tego co widzę, to praktycznie nie ma alternatyw - ludzi sobie te Thinktanki niesamowicie chwalą. Jak znajdę czas, to będę się chciał w tutejszym sklepie (http://www.profotshop.ch/) umówić na obmacywanie.

Aha, jest w sumie jeszcze Gura Gear Kiboko - ale to jeszcze drożej i trzeba z US ściągać.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.
    A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe ? Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe?
    Addicted, to wewnętrznie chyba bardziej z Protrekkerem można porównać Ja zakładam że włożę w niego 500/4, 300/2.8, 70-200, dwa (lub trzy) body i jeszcze na pierdoły zostanie A i nawet Acceleration jest z założenia przeznaczony do transportu 500tki "plus inne rzeczy". Problem (w pewnym sensie) z Lowepro jest taki, że są to stuprocentowe, wypasione plecaki, w pełnym tego słowa znaczeniu - co oznacza, że mają dużo rzeczy, których nie zawsze potrzebujesz w typowej wyprawie.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
    I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ktorys z think tankow ma zdaje sie oprocz kolek szelki Z tego co pamietam jest to chyba mniejsza wersja. Jezeli w londku jest jakis przedstawiciel to tez sie chetnie przymierze.

Starosc staroscia, mnie po okolo 50 przelotach w ciagu ostatnich dwoch lat zdecydowanie przeszla ochota na plecaki i torby. To jest dobre jak sie idzie na zlecenie lub gdzies w plener z rodzinka - bez dwoch zdan. Zwykla walizka podreczna na kolkach (w wymiarze) jest dla mnie o wiele wygodniejsza na lotnisku od najwygodniejszego plecaka czy torby na/przez ramie.

Jak uda mi sie cos przymierzyc to dam znac.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.
    Nie wszędzie jest błotko, zresztą Peli by chyba nie zaszkodziło - a widziałem gości używających tego jako schodka/mini-drabinki... A te Think Tanki to strasznie kwadratowe jak na plecaki są ;-) a ogólnie targanie ciężki plecaków po lotniskach (+ z reguły jeszcze laptop) jakoś mi się zaczęło nudzić ;-)
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 22-02-2010 o 21:51
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No więc byłem, macałem Thinktanki i oczywiście skończyło się na Addicted :-) Do Acceleration niby wchodziło 500, 300, 2x1D, a przy odrobnie kreatywności dało się jeszcze 70-200 wcisnąć, ale... zewnętrznie one się aż tak nie różnią, a Addicted to praktycznie liga ProTrekkera jeśli chodzi o pojemność.

Pierwsze wrażenia:
    + Wykonanie 5+, powiedziałbym że co najmniej o pół klasy wyżej od Lowepro
    - Zamek komory na laptopa... dziwny jakiś, ma się wrażenie że długo nie pożyje
    - Noszenie (szelki itp)... jakby to powiedzieć, za dobre :-) Wolałbym jakieś byle co, bez pasa na biodro, bez tych wszystkich pianek, ale zajmujące mniej miejsca. To co jest dodaje jakiś 1cm do grubości plecaka.
    + Szelki w szczególności bardzo zmyślny sposób ich chowania w "torba mode"
    + Torba na laptopa i jej schowek w przedniej części, sensownie zrobione
    - Ta sama torba... bo w sumie mi niepotrzebna, a gdyby ją (i schowek) wyciąć to kolejne parę milimetrów na wysokości do przodu...
    - Układ wewnętrznych kieszeni na klapie. W Lowepro jest to: dwie małe (na karty CF, wizytówki itp) i jedna duża, mieszcząca kartkę A4. Tutaj - trzy, równoległe, podłużne. IMHO gorzej - duża rzecz nie wejdzie, a mniejsze będą się walać.
    + Ogromna ilość różnego rodzaju przegródek. Lowepro daje sporo, ale tu jest naprawdę pełny wypas.
    - Pokrowiec przeciwdeszczowy jest w osobnej dyndającej torebce. Wolę Lowepro (przegroda na dolnej ściance), tak czy tak na długości plecaka jest jeszcze trochę zapasu.
    + 70-200/2.8IS wchodzi pionowo!
    - Wymiary - 18cm głębokości ze specyfikacji to oczywiście bajki :-) Z wyjętym pokrowcem na laptopa i schowanymi szelkami jest solidnie poniżej 25cm... ale sporo ponad 20cm.

Jak trochę poćwiczę pakowanie, to wstawię jakieś zdjęcia.

Kupowałem tutaj - bardzo mnie zaskoczyła cena, bo to właściwie sklep dla zawodowców, typu "czy napije się Pan herbatki", panie przynoszące zabawki i ceny z kosmosu a zapłaciłem 400CHF, czyli niewiele więcej niż cena na stronie producenta.
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 24-02-2010 o 21:47

forkiada
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pretender Zobacz posta
    Wydaje mi się, że to jest zależne od widzimisię panów odprawiających. Nie wiem jak wygląda sprawa ze statywem, ale byłem świadkiem, jak znajomej nie pozwolili zabrać jako podręczny bagaż kijków trekkingowych /do głównego sie nie mieściły/. Suma sumarum skończyło się na tym, że - nie pamiętam nazwy - nadała je jako odrębny bagaż /chyba bez dodatkowych opłat/. Może na miejscu zapytać i wtedy zadecydować, gdzie go schować ?

Pozdrawiam
    coś w tym jest. Jak wracałem z Mediolanu to miałem problem z kontrolą, bo nie spodobał im się statyw, który wiozłem w bagażu podręcznym i kazali mi to do głównego przepakować (który już wcześniej odprawiłem). Trochę mnie poirytowali, bo nie uśmiechało mi się samego statywu wrzucać ponownie do głównego, jako dodatkową torbę i płacić niepotrzebnie, więc wyszedłem z kolejki do odprawy i ustawiłem się po 10-15 minutach przy innej bramce. Tutaj inny facet tylko pomruczał, że niby nie wolno statywu w podręcznym wozić, więc się go pytam, trzymając bilet i warunki lotu, aby mi wskazał miejsce w umowie, które mówi o zakazie wnoszenia statywu w podręcznym, ale on ciągle swoje, że raczej nie można. W końcu jednak zrezygnował i mnie przepuścił

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

W ramach uzupełnienia bagażu podręcznego:

Przedmioty, które można dodatkowo zabrać na pokład samolotu. Oprócz bagażu podręcznego i urządzeń technicznych, dodatkowo można zabrać ze sobą na pokład następujące przedmioty:

torebkę, mały neseser lub niewielką teczkę (bądź torbę na laptopa) wraz z zawartością
    płaszcz, szal lub koc
    mały aparat fotograficzny lub lornetkę
    odpowiednią ilość gazet do czytania w czasie podróży
    nosidło i jedzenie na podróż dla niemowlęcia
    kule lub inne przedmioty o zastosowaniu ortopedycznym niezbędne w czasie podróży
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

No więc byłem, macałem Thinktanki i oczywiście skończyło się na Addicted :-) Do Acceleration niby wchodziło 500, 300, 2x1D, a przy odrobnie kreatywności dało się jeszcze 70-200 wcisnąć, ale... zewnętrznie one się aż tak nie różnią, a Addicted to praktycznie liga ProTrekkera jeśli chodzi o pojemność.
    Muflon, a jak wygląda sprawa masy tego ustrojstwa? W specyfikacji podają przedział od 1.9-3 kg skąd ta różnica? 3 kg to 1/3 tego co można do LowCosta jako podręczny zabrać więc trochę sporawo. Mam Lowepro Vertex 300 i od biedy też do podręcznego by się zmieścił tylko ta masa ... 3,8 kg. Jeśli ten TT waży 1,9 to może warto się zastanowić.

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    W ramach uzupełnienia bagażu podręcznego:
    Słabe to uzupełnienie, bez adnotacji której linii dotyczy (hint: każda linia ma swoje przepisy dotyczące przewożu bagażu).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    Muflon, a jak wygląda sprawa masy tego ustrojstwa? W specyfikacji podają przedział od 1.9-3 kg skąd ta różnica? 3 kg to 1/3 tego co można do LowCosta jako podręczny zabrać więc trochę sporawo. Mam Lowepro Vertex 300 i od biedy też do podręcznego by się zmieścił tylko ta masa ... 3,8 kg. Jeśli ten TT waży 1,9 to może warto się zastanowić.
    Nie wiem czy muflon ważył sam plecak czy nie, ale obawiam się że jemu 1kg w tą czy tamtą różnicy nie robi, ponieważ:
    <question> how heavy is the bag WITH all the stuff?
    <answer> 15kg
    :-)
    Ostatnio edytowane przez sal ; 26-02-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 15 z 37 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów