Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 400D + lampa 430 EX

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie 400D + lampa 430 EX

Dokupiłem flesza 430 EX. Używam obiektywu canon 28-105. Zdjęcia wychodzą tragiczne. Ciemne tło. Wczytywałem się w instrukcję lampy, zmieniłem obiektyw (do testu) na kita 18-55. Zdjęcia nadal ciemne. Robione na automacie - trochę lepsze. Natomiast te wykonywane z flesza wbudowanego w aparat - są do przyjęcia.
    Może ktoś poradzi, gdzie jest problem - czy to uszkodzona lampa, czy tez coś źle ustawiam we fleszu ? Pomocy - pomóżcie !

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to bede pierwszy

Zamiesc jakies zdjecie to wtedy kazdy bedzie wiedzial o co chodzi. A jak tlo wychodzi ciemne to Zawsze mozesz ustawic na Av.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Przerabialiśmy ten temat 2 dni temu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=17954
    Niestety, zasady robienia zdjęć z lampą są trochę inne i trzeba trochę poćwiczyć.

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    No to bede pierwszy
    Zamiesc jakies zdjecie to wtedy kazdy bedzie wiedzial o co chodzi. A jak tlo wychodzi ciemne to Zawsze mozesz ustawic na Av.
    Osobiście odradzam robienie zdjęć z lampą na Av, tylko M.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 30-12-2006 o 00:07
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dziękuję za pomoc. Przetestowałem i jest OK.
    Zastanawiam się tylko nad sensem mojego zakupu lampy 430 EX. Przecież żeby to działało jak należy - trzeba ominąć wszystko co automatyczne i przejść na pełny manual w aparacie i w lampie. Mogłem więc używać mojej starej "Topki" .
    Czas (synchronizacji z lampą), a przesłona w zależności od odległości i użytego ISO. Robiłem tak w analogu Canon 3000N i 1000FN - efekt był bardzo zadowalający.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-td Zobacz posta
    Przecież żeby to działało jak należy - trzeba ominąć wszystko co automatyczne i przejść na pełny manual w aparacie i w lampie. .
    W aparacie jak najbardziej manual ale w lampie po co?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-td Zobacz posta
    Dziękuję za pomoc. Przetestowałem i jest OK.
    Zastanawiam się tylko nad sensem mojego zakupu lampy 430 EX. Przecież żeby to działało jak należy - trzeba ominąć wszystko co automatyczne i przejść na pełny manual w aparacie i w lampie. Mogłem więc używać mojej starej "Topki" .
    Czas (synchronizacji z lampą), a przesłona w zależności od odległości i użytego ISO. Robiłem tak w analogu Canon 3000N i 1000FN - efekt był bardzo zadowalający.
    Pełny manual? To tylko tak ładnie brzmi. W praktyce ustawiasz na M, najczęściej stałe ISO np.400, stała poprawka na lampę +1/3EV, stały czas 1/60s, i jedyne co przestawiasz, to przysłonę w zakresie F2.8-4.5. Lampa w automacie. I tylko RAW.
    Aż tak jest to skomplikowane?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tam gdzie lampa jest glownym lub jedynym zrodlem swiatla:
    M (w aparacie oczywiscie), ISO 400-800, f/4-8, 1/60, lampa e-ttl i korekta plus 2/3 do plus 1 (w/g upodobania i tego co wychodzi).

Ludzie boja sie manuala, ale to bardzo bezproblemowe do stosowania ustawienia, a przy przechodzeniu z ciemnego do jasnego (czy na odwrot) nalezy przestawic tylko kolko z M na Av i zmienic korekte lampy z minusa na plus (no i ISO )... Tylko na poczatku wydaje sie to jakies strasznie skomplikowane. Po malym treningu nie sprawia najmniejszych problemow a zdjecia po ustawieniu robi sie rownie prosto jak kompaktem.

A na lampe z zastanym... Av, f/4-8, ISO 100-800, lampa na minus 2/3, minus 1, hss (opcjonalnie).

Do tego wskazany RAW i wszystko wychodzi idealnie. Histogramy sa w jotpegach od lewa do prawa i mozna drukowac prosto z plikow bez obrabiania
    ...

Uprawnienia umieszczania postów