Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon G5 + Konwerter szerokokatny ?

ROJTER
    Guest

Domyślnie Canon G5 + Konwerter szerokokatny ?

Witam

Jako kompletny laik w dziedzinie fotografi, mam prosbe do szerokiego grona specjalistow o wydanie opini konwerterowi szerokokatnemu F-130 firmy King , ktory mozna kupic na allegro .

pozdrawiam

ROJTER

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kinga odradzam ogolnie. Jakosc ich optyki jest w klasie nizszej, podobnie filtrow itp. Owszem - sa tanie, ale cena jest proporcjonalna do jakosci, poza tym podobno winietuja (nie dziwne, przy takim wspolczynniku) i lapia flary.
    No i chwyty marketingowe... "Konwerter szerokokątny 0,38x , (ciach) Rzeczywisty współczynnik tego konwertera to ok 0,45x. " - to zwykle oszukianie klienta, gdy na opakowaniu pisza 0,38x a po zrobieniu zdjec i testow okazuje sie ze masz wezsze zdjecie niz chciales.
    Sam nie mialem szerokokatnego do G3 (i pare razy tego zalowalem) ale przymierzalem sie i pewnie bym kupil w koncu ten: Raynox DCR 720 .72X 52mm $59.95
    ( http://www.lensmateonline.com/buy.html ) - slabszy wspolczynnik ale lepsza jakosc, a efektywna ogniskowa 25mm z tym konwerterem juz naprawde sporo mozna zlapac (przy efektywnej 15mm z Kinga obraz jest mocno znieksztalcony wypuklosciami i mocno nienaturalnie wyglada, w dodatku nierowno znieksztalcony).

A przy okazji: filtry tez nie King czy Marumi czy jakies noname a co najmniej Hama a najlepiej Hoya lub B+W , mimo ceny...

ROJTER
    Guest

Domyślnie

Witam

Vitez a kupowales cos tam ? O ile pamietam zakupy do 100$ sa zwolnione od cla, takze moze bym i wybral ten obiektyw ktory ty podales ?

pozdrawiam

ROJTER

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem Raynox'a DCR - 6600, bardzo porządna konstrukcja, współczynnik to 0,66 Bardzo ładnie wychodzi z opresji winiety i aberacji chromatycznej, ostrość trzyma prawie na całej powierzchni zdjęcia, ból to jego cena <679PLN> ale za taką porządną konwę to uważam że się opłaca.
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ROJTER
    Witam

Vitez a kupowales cos tam ? O ile pamietam zakupy do 100$ sa zwolnione od cla, takze moze bym i wybral ten obiektyw ktory ty podales ?
    Kupowalem konwerter tele Kenko 2x . Na przesylce podaja wartosc przesylki ponizej 100$ (w moim przypadku napisali 10$) . W srodku jest fakturka (albo paragon?) zakupu wiec gdyby urzad celny rozpakowal to moglaby byc zabawa z clem .
    Trzeba liczyc na szczescie/przyzwyczajenie - zazwyczaj tak oznakowane przesylki ida do masowej odprawy celnej bezoplatowej. Ale po tym jak UC zastopowal mi podklade Icemat (z Danii) i dowalil do niej 45zl cla +15 zl za znaczki (sama podkladka warta ok 150zl + przesylka wiec tez powinna isc w masowej odprawie a tu zastopowali ) to juz mnie nic nie zdziwi.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Witam,
    wlasnie ku mojemu ogolnemu zdziwieniu znalazlem na allegro kilka szerokokątnych konwerterów raynoxa dcr-720 w cenie od 200-240zl. Czy ktos z was uzywal moze takiego konwertera w polaczeniu z G3? Interesuje mnie to, czy warto wydac te pieniadze (plus tulejke) by ten kąt sobie lekko poszerzyc .. G3 ma zakres ogniskowych 35-140mm (rzecz jasna odpowiednik dla 35mm), z uzyciem konwwertera daloby to jakies 25mm na pelnym WIDE, o ile dobrze to licze i zakladajac, ze na pelnym wide nie bedzie winietowac. Co wy na to? Czy taki zakup sie oplaca? Dotychczas najlepsze ceny mialo lensmateonline.com, ale teraz widze raynoxa mozna w dobrej cenie dostac nawet u tommyego.
    Pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    Co wy na to? Czy taki zakup sie oplaca?
    Tak, oplaca. Raynox to dobra firma, robiaca niezle konwertery w sredniej cenie (drozej niz badziewia Kinga i z podana prawdziwa wartoscia przelicznika).

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A co sądzicie o oryginalnym konwerterze szerokokątnym Canona ? Jak wygląda jego wpływ na jakość obrazu w porównaniu do Raynox-a ?

Uprawnienia umieszczania postów