Jesli to jest AWB to masz odpowiedz. Zrob te zdjecia ze stalym balansem. AWB potrafi czasami niezle plywac. Zwlaszcza jesli w okolicy sa jakies swietlowki.
Jesli to jest AWB to masz odpowiedz. Zrob te zdjecia ze stalym balansem. AWB potrafi czasami niezle plywac. Zwlaszcza jesli w okolicy sa jakies swietlowki.
...
ee tam kuchatek, czy twoja wypowiedź jest "oparta" na doświadczeniu z dyfuzorem czy tak sobie walnąłeś od czapy te zdania powyżej?Zamieszczone przez KuchateK
nie ma to znaczenia, czy awb czy inne ustawienie Kelvinów - tak zachowuje się moja lampa z dyfuzorem i zastanawia mnie to dlaczego - robiłem w ten sposób wiele razy zdjęcia w pomieszczeniach zaś sam efekt nadaje sie tylko na zdjęcia BW do gazety
Jakby ktoś (może gietrzy) mógł to sprawdzić i potwierdzić, czy u niego też tak jest, to byłbym wdzięczny za odpowiedź, zaś o wyjaśnieniu tego zjawiska tym bardziej
![]()
A pomyslales nad tym ze jesli odczuwasz klopoty z balansem bieli na tyle dokuczliwe ze niszcza ci zdjecia to lekarstwo w postaci RAW mogloby pomoc?Zamieszczone przez dzi
Problem owszem - ciekawy... ale jesli nieznana (na razie?) jest jego przyczyna, to chociaz skutek mozna leczyc balansujac RAWem![]()
vitez, to co napisałeś to dla mnie oczywista sprawa - interesuje mnie wyłącznie to zjawisko i jego przyczyna, a radzić to sobie radze -lecz nie zawsze mam ochote na rawy, bo mi kart nie starcza a w databanku szybko mi sie aku kończyZamieszczone przez Vitez
jestem tylko ciekaw, czy u innych użytkowników tez tak jest i tyle