Dzięki Tomaszu za wsparcie.
Długie czasy naświetlania oznaczają mnóstwo problemów sprzętowych do których producent swoich aparatów nie przystosował (patrz Nikon, ale nie on jeden). Mam nadzieję, że u Canona wygląda to lepiej, bo przynajmniej jako jedyny ma na koncie wyprodukowanie cyfrówki dla amatorów nocnego nieba - 20DA.
nie bede miarodajny, bo mam tylko 10D pozbawione bajerow w rodzaju dark frame substraction (jak to jest po naszemu?). robilem zdjecia na czasach siegajacych 5-10 minut i rewelacja to to nie jest. ale moze rzecz techniki. u mnie problemem bylo nagrzewanie matrycy widoczne w rogach.
przyklady:
obie foty po jakies 5-6 minut.
natomiast znam przyklady z 20D gdzie wyglada to niezle.
chyba ten facet http://www.photo.net/photos/Arkady bedzie najlepszym dowodem, ze sie da. pozwole sobie mala wersje z plfoto podlinkowac
ekspozycja ponad godzine. i bangla
O, właśnie o tym pisałem. Matryca w takich miejscach nagrzewa się od jakiejś elektroniki tuż obok. U mnie po 20 min trzeba czasami kadrować zdjęcie...
Dzięki Akustyk za odnośniki. Wprawdzie informacji o redukcji szumów nie znalazłem, ale była szansa, że zimą nie było to tak istotne... Co ciekawe, z komentarzy pod zdjęciami Arka Stachowskiego wynikało, że komentujący nie mają bladego pojęcia jak powstały jego nocne zdjęcia... Deja vu? :P![]()
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
AdrianP - jestes pewien, bo w opisie na photo.net jest po prostu wzmianka o godzinnej ekspozycji http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=4074018 i nic wiecej?
de facto to co piszesz ma duzo sensu. nawet przy f/8 i ISO 100 wystarczyloby kilka minut, zeby wyjarac kompletnie zdjecie przez swiatlo schroniska i zeby tego uniknac musialby uzywac bardzo mocnego filtra szarego
No i jak? Ktoś znalazł w noworocznym szale trochę czasu, żeby zrobić taki teścik? Czy 10 minut z przykrywką na obiektywie bez włączonej redukcji szumów na 20d/30d to aż taki wielki problem?
Nota bene sprawa z K10D się wyjaśniła (znikomy szum termiczny przy niższych czułościach), więc dużo przychylniej patrzę na propozycje Pentaxa.
Miłego wieczora