Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Tak wyłącznie na wszelki wypadek. Czasem ten dekielek nie jest wystarczająco szczelny. Na forum DPReview przez dwa tygodnie trwał raban z powodu zdjęcia z założonym dekielkiem z Pentaxa K10D. Plamy przy kilkuminutowym naświetleniu pojawiły się na środku (!) i po bokach klatki. Dla mnie ewidetnie światło przenikało jakąś szczeliną, można było próbować zgadywać kształt dekielka od środka...
    Chyba nigdy nie zrozumię Nikonowców.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, może tak dla odmiany na temat? Pytanie chyba jest proste.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Dzięki Tomaszu za wsparcie.

Długie czasy naświetlania oznaczają mnóstwo problemów sprzętowych do których producent swoich aparatów nie przystosował (patrz Nikon, ale nie on jeden). Mam nadzieję, że u Canona wygląda to lepiej, bo przynajmniej jako jedyny ma na koncie wyprodukowanie cyfrówki dla amatorów nocnego nieba - 20DA.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie bede miarodajny, bo mam tylko 10D pozbawione bajerow w rodzaju dark frame substraction (jak to jest po naszemu?). robilem zdjecia na czasach siegajacych 5-10 minut i rewelacja to to nie jest. ale moze rzecz techniki. u mnie problemem bylo nagrzewanie matrycy widoczne w rogach.

przyklady:

obie foty po jakies 5-6 minut.

natomiast znam przyklady z 20D gdzie wyglada to niezle.
    chyba ten facet http://www.photo.net/photos/Arkady bedzie najlepszym dowodem, ze sie da. pozwole sobie mala wersje z plfoto podlinkowac

ekspozycja ponad godzine. i bangla
    www albo tez flickr

Domyślnie

O, właśnie o tym pisałem. Matryca w takich miejscach nagrzewa się od jakiejś elektroniki tuż obok. U mnie po 20 min trzeba czasami kadrować zdjęcie...

Dzięki Akustyk za odnośniki. Wprawdzie informacji o redukcji szumów nie znalazłem, ale była szansa, że zimą nie było to tak istotne... Co ciekawe, z komentarzy pod zdjęciami Arka Stachowskiego wynikało, że komentujący nie mają bladego pojęcia jak powstały jego nocne zdjęcia... Deja vu? :P

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Chyba nigdy nie zrozumię Nikonowców.
    nie rozumiem po co te komentarze...

dzis wieczorem jak bede miala czas to zrobie taki test i zalacze linka ze zdjeciem.

Pozdrawiam
    Joanna

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

natomiast znam przyklady z 20D gdzie wyglada to niezle.
    chyba ten facet http://www.photo.net/photos/Arkady bedzie najlepszym dowodem, ze sie da. pozwole sobie mala wersje z plfoto podlinkowac

ekspozycja ponad godzine. i bangla
    To nie jest pojedyńcza ekspozycja ale stack kilku klatek, dzięki czemu mógł zminimalizować szum.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

AdrianP - jestes pewien, bo w opisie na photo.net jest po prostu wzmianka o godzinnej ekspozycji http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=4074018 i nic wiecej?
    de facto to co piszesz ma duzo sensu. nawet przy f/8 i ISO 100 wystarczyloby kilka minut, zeby wyjarac kompletnie zdjecie przez swiatlo schroniska i zeby tego uniknac musialby uzywac bardzo mocnego filtra szarego
    www albo tez flickr

Domyślnie

No i jak? Ktoś znalazł w noworocznym szale trochę czasu, żeby zrobić taki teścik? Czy 10 minut z przykrywką na obiektywie bez włączonej redukcji szumów na 20d/30d to aż taki wielki problem?

Nota bene sprawa z K10D się wyjaśniła (znikomy szum termiczny przy niższych czułościach), więc dużo przychylniej patrzę na propozycje Pentaxa.

Miłego wieczora

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    nie rozumiem po co te komentarze...

dzis wieczorem jak bede miala czas to zrobie taki test i zalacze linka ze zdjeciem.

Pozdrawiam
    Joanna
    Czy zauważyłaś w moim komentarzu " tajemniczą uśmiechniętą buźkę "

Więcej luzu.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 05-01-2007 o 22:49

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów