Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Mieszany widok

Domyślnie Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Witam,

Bawię się głównie fotografią nocną i ostanio zastanawiam się nad zmianą wysłużonego Nikona D70 na nowszy sprzęt. Głównym moim kryterium jest niski poziom specyficznego szumu pochodzącego od elektroniki (tzw. amp noise). Nikon generalnie w większości aparatów ma z tym problem (w nowym D200 też). Wprawdzie "ciemna klatka" usuwa go kompletnie, ale przy 20 min. ekspozycjach podwojenie czasu zrobienia jednego zdjęcia zaczyna robić uciążliwe.

Wobec tego pytanie: jak wygląda w typowych warunkach np. 5 min ekspozycja ciemnego pokoju z zalożonym dekielkiem w 20d/30? Poziom normalnego szumu interesuje mnie mniej (zresztą Canon ma tu dobra opinię), chodzi mi bardziej o trudne normalnie do usunięcia rozjaśnienia przy brzegach. Czy jest tu jakiś "nocny marek", który używa któregoś z tych aparatów na codzień (znaczy się na conoc ).

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

20min ekspozycja?? Co Ty fotografujesz idealnie czarny pkt z przyslona 32 i piecioma filtrami polaryzacyjnymi zalozonymi??:grin:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec Awatar amper
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

fotografia otworkowa jak sądzę
    też się bawiłem ale na 350D z 30d jeszcze nie próbowałem
    30D + 300 + słoiki
    www.tereba.net

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

A czy to istotne co fotografuje?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

Ale ja naprawdę fotografuję w nocy . Z tym, że są to często noce bezksiężycowe, poza miastem, a fotografowanym przedmiotem np. obrót gwiazd. Fotografii otworkowej jeszcze nie próbowałem .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Wobec tego pytanie: jak wygląda w typowych warunkach np. 5 min ekspozycja ciemnego pokoju z zalożonym dekielkiem w 20d/30?
    Jak już jest dekielek to po co ciemny pokój? Przyznaję że w kwestii fotografii dekielków jestem cienki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak już jest dekielek to po co ciemny pokój? Przyznaję że w kwestii fotografii dekielków jestem cienki .
    Tak wyłącznie na wszelki wypadek. Czasem ten dekielek nie jest wystarczająco szczelny. Na forum DPReview przez dwa tygodnie trwał raban z powodu zdjęcia z założonym dekielkiem z Pentaxa K10D. Plamy przy kilkuminutowym naświetleniu pojawiły się na środku (!) i po bokach klatki. Dla mnie ewidetnie światło przenikało jakąś szczeliną, można było próbować zgadywać kształt dekielka od środka...

Niestety nie widziałem analogicznych testów ze sprzętu Canona.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Tak wyłącznie na wszelki wypadek. Czasem ten dekielek nie jest wystarczająco szczelny. Na forum DPReview przez dwa tygodnie trwał raban z powodu zdjęcia z założonym dekielkiem z Pentaxa K10D. Plamy przy kilkuminutowym naświetleniu pojawiły się na środku (!) i po bokach klatki. Dla mnie ewidetnie światło przenikało jakąś szczeliną, można było próbować zgadywać kształt dekielka od środka...
    Chyba nigdy nie zrozumię Nikonowców.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Chyba nigdy nie zrozumię Nikonowców.
    nie rozumiem po co te komentarze...

dzis wieczorem jak bede miala czas to zrobie taki test i zalacze linka ze zdjeciem.

Pozdrawiam
    Joanna

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    nie rozumiem po co te komentarze...

dzis wieczorem jak bede miala czas to zrobie taki test i zalacze linka ze zdjeciem.

Pozdrawiam
    Joanna
    Czy zauważyłaś w moim komentarzu " tajemniczą uśmiechniętą buźkę "

Więcej luzu.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 05-01-2007 o 22:49

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów