Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

ojeju zapomnialam. jutro albo pojutrze wysle testowe foto

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

niżej masz zdjęcie z EOS-1D naświetlane 30s. to dopiero szumi

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    (...)
    Nota bene sprawa z K10D się wyjaśniła (znikomy szum termiczny przy niższych czułościach), więc dużo przychylniej patrzę na propozycje Pentaxa.

Miłego wieczora
    No to jeszcze podpowiem, że jest Nikon D80 prawdopodobnie z tą samą matrycą co K10D i nie odszumiane softowo Sony A100. Także wybór jest spory .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Kolekcjoner, niezupełnie. Szum termiczny na matrycy wywołany jest elektroniką, która siedzi obok. Pomijając różne sposoby obróbki sygnału, to te aparaty różnią się konstrukcją i o to mi tutaj tak naprawdę chodzi. Na zdjęciu od Mutta (dzięki wielkie!) w lewym i prawym górnym rogu masz takie ładne fioletowe ciapki. To o ten szum chodzi i jedyny sposób, żeby się go pozbyć to tzw. "ciemna klatka". Ewentualnie można go w ogóle nie mieć i do tego zmierza pytanie zadane na samym początku.

Zwykły, mierzony chociażby w recenzjach na DPReview szum w ogóle mnie nie interesuje, bo z takowym problemu nie mam, nawet w D70.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kolekcjoner, niezupełnie. (...)
    Ale co niezupełnie, bo to że te aparaty się różnią to nie nowina. I wcale nie mówię Ci o testach w sieci tylko wskazuję możliwy inny wybór skoro przywołałeś Pentaxa. A jak to badać i co dalej to już Twoje zadanie. Bo jeśli sprowadzamy to tylko do takiego gadania o fotografowaniu dekielków to można również przejść do porządku dziennego ponad stwierdzeniem, że ok. 20D się nadaje, bo wielu go do astrofoto używa - jest nawet specjalna wersja .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Chciałem zwrócić uwagę na to, że ten wybór w rzeczywistości nie jest tak wielki. Na przykład konstrukcja D80 (ale K10D już nie) wyklucza go z zastosowania do długich ekspozycji (chyba, że ktoś używa aparatowej redukcji szumów), mimo tego, że to całkiem niezły aparat z prawdopodobnie tą samą matrycą co K10D.

Mam chrapkę na tą specjalną wersję 20d, ale niestety jest... ciężko osiągalna (z tego co pamiętam wyszła tylko w Japonii i była nieziemsko droga). Zawsze zostaje przeróbka - widziałem chyba ze dwie firmy, które przerabiają lustrzanki Canona do astrofotografii.

A dyskusję sprowadziłem do dekielków, bo wymagam dość specyficznej rzeczy od aparatu, a moje mamrotania o nocnej fotografii jak widać nie do końca były zrozumiałe .

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mam chrapkę na tą specjalną wersję 20d, ale niestety jest... ciężko osiągalna (z tego co pamiętam wyszła tylko w Japonii i była nieziemsko droga). Zawsze zostaje przeróbka - widziałem chyba ze dwie firmy, które przerabiają lustrzanki Canona do astrofotografii.
    No cena nie rozpieszcza :
    Cytat Zamieszczone przez Bob Atkins
    The 20Da is currently available from Adorama at a price of $2199.95 ...
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Dobra, Dobra...szum elektroniczny swoją drogą...
    Jakis czas temu moim byłym D50 uzyskałem cos takiego http://criox.republika.pl/dcs.jpg i prawde mówiac wolał bym taki szum niż takie cos
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Domyślnie

Cerloiks, czy tego się nie da prosto wywalić w programie? Coś mi się kojarzy, że coś takiego wywalałem kiedyś z zdjęć z kompaktowego Oly podstawowym filtrem w Gimpie... Zawsze można usuwać ręcznie. Czasy, kiedy się siedziało nad kurzem na skanach nie są aż tak odległe

KJoanno - i jak, udało się Ci się zrobić ten test na "trzydziestce"?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

CeErIOiKs: nigdy nie widziałem takich fajnych kolorowych gwiazdek .

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów