Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: Sprzęt komputerowy - jaki zasilacz?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1 i 2 - wszystko jedno. Moc obliczeniowa taka sama a karta graficzna do obrobki zdjec nie robi roznicy (choc jesli juz to do innych zastosowan - ja sie upieram przy Geforce). Mozesz smialo wziac tansza i slabsza karte graficzna (np 7300 GT ktorego mam i smialo moge polecic, nawet co nowsze gry klasy Heroes 5, CivIV, Quake4, Battle for Middle Earth II, smialo na nim chodza) a dorzucic jeszcze z 1 GB ramu, czyli Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5.
    Co do monitorow to 3, ale to oooostatecznieee.
    Aha, HDD moze jednak 320GB? Mocno spadla cena ostatnio i oplaca sie te pare zl (praktycznie 1zl za gigabajt... pamietam czasy jak 1GB twardego dysku kosztowal 100zl - lezy przede mna Quantum Fireball 8GB za ktory zaplacilem 800pare zl ok 1999 roku 8) ) dorzucic za 70GB wiecej.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie re: Vitez

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    1 i 2 - wszystko jedno. Moc obliczeniowa taka sama a karta graficzna do obrobki zdjec nie robi roznicy (choc jesli juz to do innych zastosowan - ja sie upieram przy Geforce).
    Bardziej chodzilo mi o skupienie sie na plycie glownej tak Asusa jak i Gigabyte (srednia jak nie nizsza polka sprzetowa / cenowa).

Mozesz smialo wziac tansza i slabsza karte graficzna (np 7300 GT ktorego mam i smialo moge polecic, nawet co nowsze gry klasy Heroes 5, CivIV, Quake4, Battle for Middle Earth II, smialo na nim chodza) a dorzucic jeszcze z 1 GB ramu, czyli Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5.
    Gry nie bywaja u mnie na pececie wiec nie stanowia o wyborze karty a na RAM bede musial poczekac - wole kase przeznaczyc na monitor.

Co do monitorow to 3, ale to oooostatecznieee.
    Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!

Aha, HDD moze jednak 320GB? Mocno spadla cena ostatnio i oplaca sie te pare zl (praktycznie 1zl za gigabajt... pamietam czasy jak 1GB twardego dysku kosztowal 100zl - lezy przede mna Quantum Fireball 8GB za ktory zaplacilem 800pare zl ok 1999 roku 8) ) dorzucic za 70GB wiecej.
    HDD - mam zamiar w przyszlosci dokupic jeszcze jedna "cwiartke" wiec na poczatek wystarczy.

Dzieki za opinie, jesli jeszcze moglbys wypowiedziec sie co do plyty glownej byloby "nice".

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!
    Chyba: SAMSUNG 971P DVI - 1750zl
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja bym brał asusa ... jakoś wole choc i asusowi sie noga potknie

a i nie tego tylko tego - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762

kupuj najnowszy chipset, i druga z najmniejszym wyposazeniem (nie ostatnią) zobaczysz opłaci sie w przyszłości ..... pomimo róznicy 200-250 pln
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 06-02-2007 o 10:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Chyba: SAMSUNG 971P DVI - 1750zl
    Nie Tomku: na PVA http://www.sirius.pl/partner_url_3_1...9_SM_940T.html - jest to odpowiednik monitora Janusza Body (Samsung 214T) ale 19".

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ja bym brał asusa ... jakoś wole choc i asusowi sie noga potknie

a i nie tego tylko tego - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762

kupuj najnowszy chipset, i druga z najmniejszym wyposazeniem (nie ostatnią) zobaczysz opłaci sie w przyszłości ..... pomimo róznicy 200-250 pln
    no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|

jeszcze cos pokombinuje, mam chwile dopoki nie wyjda na jaw nowosci i nie kupie nowej puszki - obecnie jestem beztalencie bez body (ale za to z 2 eLkami)

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardziej chodzilo mi o skupienie sie na plycie glownej tak Asusa jak i Gigabyte (srednia jak nie nizsza polka sprzetowa / cenowa).
    To trzbea bylo osobno dac a nie w zestawach. Zestawy sugerowaly skupienie sie na kartach graficznych .
    Co do plyt glownych to tez bym bral Asusa ... i tez tego co popmart poleca.

No wlasnie... w miare.

no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|
    Pamietaj ze oszczedny najczesciej kupuje dwa razy. Wydasz teraz 500zl wiecej i komputer wystarczyc moze i na rok, dwa dluzej ze o lepszej stabilnosci, wydajnosci i zadowoleniu z jego uzytkowania nie wspomne.

Proponuje ci:
    Asus P5B-E Intel P965
    Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX
    GeForce 7300LE Asus 64/256MB TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache
    Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
    Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
    19" NEC MultiSync 1970NX silver-black
    Chieftec DG-01B-D-U - 350W (czy jaki tam kolor wolisz)
    NEC DVD+/-RW AD-7173A LabelFlash bulk + Software Nero Express 7 do nagrywarek NEC DVD LabelFlash OEM

= 4643zl + peryferia (mycha, klawiatura, czytnik) w Komputroniku a jak dobrze poszukasz po Allegro/gieldzie/sklepach internetowych to bedzie taniej.

Na HDD i ramie oszczedzic mozesz ok 420zl jeszcze i ew. tansza obudowe mozesz znalezc - jesli musisz to smialo, dokupisz pozniej.

Ja jako ze jestem maniakiem ciszy w PC to do powyzszego dokupilbym jeszcze:
    - Scythe Infinity (nie wiem czy w miditower sie miesci )
    - Fanmate2
    - Scythe Quiet Drive
    - Zalman radiator na mostek (teoretycznie jest na mostek polnocny a plyta ma poludniowy - trzeba po prostu sprawdzic czy sie zmiesci)

Przy tych akcesoriach najglosniejszym elementem zestawu zostalby... zasilacz. No ale zmienic zasilacz na cichszy to juz > 400zl (Seasonic, Antec, Topower polpasywny).
    Po wymianie zasilacza na polpasywny w przypadku zostawienia kompa na noc na sciaganie najglosniejszym odglosem w domu byloby... tupanie kota

Domyślnie

Pamietaj ze oszczedny najczesciej kupuje dwa razy. Wydasz teraz 500zl wiecej i komputer wystarczyc moze i na rok, dwa dluzej ze o lepszej stabilnosci, wydajnosci i zadowoleniu z jego uzytkowania nie wspomne.

Proponuje ci:
    Asus P5B-E Intel P965
    Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX
    GeForce 7300LE Asus 64/256MB TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache
    Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
    Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
    19" NEC MultiSync 1970NX silver-black
    Chieftec DG-01B-D-U - 350W (czy jaki tam kolor wolisz)
    NEC DVD+/-RW AD-7173A LabelFlash bulk + Software Nero Express 7 do nagrywarek NEC DVD LabelFlash OEM

= 4643zl + peryferia (mycha, klawiatura, czytnik) w Komputroniku a jak dobrze poszukasz po Allegro/gieldzie/sklepach internetowych to bedzie taniej.

Na HDD i ramie oszczedzic mozesz ok 420zl jeszcze i ew. tansza obudowe mozesz znalezc - jesli musisz to smialo, dokupisz pozniej.
    Bardzo dziekuje za "przejazdzke" po sprzecie - mocno pomogles. Ale ...
    1. Co do RAMu planowalem i tak wymienic kostki w przyszlosci nawet na 2x2 bo latwo i pewnie taniej bedzie za pol roku - wlasnie celem zakupu monitora (wiem, wiem, tego w miare).
    2. Co do HDD i tak wiem, ze bede dokupowal druga "cwiartke" wiec pozostane przy tym.
    3. Co do nagrywarki i softu - dzieki.
    4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?

Co do ciszy, po przeprowadzce mam ten komfort, ze mam osobny pokoj wlasnie na zabawki typu pecet i foto wiec ... moze byc glosno byle chlodzil. :wink: No i nie mam kota (jeszcze), dziecko cos przebakuje.

Jeszcze raz wielkie dzieki, teraz tylko dlaczego Chieftec (?) i szukam czegos w necie.
    Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie Tomku: na PVA http://www.sirius.pl/partner_url_3_1...9_SM_940T.html - jest to odpowiednik monitora Janusza Body (Samsung 214T) ale 19".
    Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć. Ten polecony przeze mnie ma S-PVA, czyli:

Cytat Zamieszczone przez mva.pl
    PVA oraz WVA posiadają swoje odpowiedniki również w stosunku do MVA Premium. W obu wypadkach mamy do czynienia z dostawioną literką "S" (Super) przed każdą z nazw. Podobnie jak w MVA Premium mamy tu doczynienia z zwiększonymi kątami widzenia oraz szybszym czasem reakcji.
    i mieści się w podanym zakresie cenowym. A pamiętaj, że w sprzęcie do foto monitor jest najważniejszy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Co do RAMu planowalem i tak wymienic kostki w przyszlosci nawet na 2x2 bo latwo i pewnie taniej bedzie za pol roku - wlasnie celem zakupu monitora (wiem, wiem, tego w miare).
    2. Co do HDD i tak wiem, ze bede dokupowal druga "cwiartke" wiec pozostane przy tym.
    No czyli tak jak pisalem - tu smialo mozesz na razie oszczedzic jesli planujesz rozbudowe.

4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?
    Przyzwyczajenie... wlasnie zamowilem swoj trzeci komp w Chieftecu. Na obudowach innych firm sie po prostu nie znam a do Chieftecowych nie mam zadnych zarzutow.

Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?
    Ano nie stanowi... nawet na upartego mozesz miec zintegrowana na plycie glownej . No ale do minimum wygody to takiego geforce za grosze mozna wziac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć. Ten polecony przeze mnie ma S-PVA...
    ok, ok, bylem swiezo po przejsciu przez caly watek o monitoracj LCD i "zylem" nim piszac to - wszystko ok, myslalem o monitorze Janusza Body ...

...Przyzwyczajenie... wlasnie zamowilem swoj trzeci komp w Chieftecu. Na obudowach innych firm sie po prostu nie znam a do Chieftecowych nie mam zadnych zarzutow.

Ano nie stanowi... nawet na upartego mozesz miec zintegrowana na plycie glownej . No ale do minimum wygody to takiego geforce za grosze mozna wziac.
    ok

dzieki i pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów