Pokaż wyniki od 1 do 10 z 479

Wątek: Narzekania na 17-40 4L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    współczuje przyjaciołom...

MIAłEM JE...!!! i szkło nie zasługuje sobie na takie traktowanie - uzywalny od pełnej dziury i superos od f 5,0. równolegle miałem tamrona 28-75 i mimo że był minim. ostrzejszy to cała reszta sprawiała że leżał w plecaku
    To samo. Tamron to nie mój zakres.

Na samym początku - kiedy równolegle zakupiłem prawie całą szklarnię robiłem testy itp i bylem trochę zawiedziony. 17-40 nie jest demonem ostrości.

Ale co z tego? Ano dla mnie jako fotografa ślubnego praktycznie nic. Bo:
    1. Szkło jest szybkie i pewnie ostrzy a to dla mnie ważniejsze od ostrości
    2. Szkło jest ostre na tyle że przy zakładaniu obrączek jak dla mnie są bardzo ostre. Żadnego mydła. Oczywiście pewnie 70-200 by było ostrzejsze. Tylko zróbcie nim zdjęcie z metra
    3. Dobry papier wybacza dużo. Drukowałem na 20x30cm odbitki i są rewelacyjne. Podkreślam na dobrym papierze. To samo sie tyczy szumofobów. Na dobrym papierze nie zauważyłem szumów z iso3200!

*Dobry papier to dla mnie - Fuji Crystal Archive Paper Supreme.

Wiecie - im więcej zdjęć robię tym mniej zwracam uwagę na bidowanie "bo tu na pełnej dziurze jest gorzej". Kiedyś nie mogłem przez to spać ( ) teraz mam to w głębokim poważaniu i ROBIĘ ZDJĘCIA a klienci są zadowoleni.

Rozumiem ten wątek - pierwszy mój post na tym forum 2+ lata temu był pt. dlaczego KIT na f/11 jest taki mydlany - wcześniej miałem kompakta .

Podsumowywując. Idzcie robić zdjęcia. Nie ogladajcie na 100% tak jak nie ogląda się odbitek pod mikroskopem.

17-40 szkłem dobrym jest. A jak chcecie czegoś onanistycznie ostrego to kupcie szkło do makro.

Ostatnia fotka 17-40/4@4:
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 28-10-2007 o 23:31
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uprawnienia umieszczania postów