-
Początki nałogu
Mordobicie
Sam miałem kita - następnie 17-40 z małymi problemami na początku o czym już pisałem...także byłem z niego niezadowolony - jednak gdy zaczął już pracować poprawnie zacząłem dostrzegać wyraźne różnice na korzyść 17-tki.
Aczkolwiek takie różnice dostrzec może tylko jednostka która wie czego oczekuję od obiektywu na który wydała sporo kasy...i proszę tego nie mylić z postrzeganiem pozytywym bo wydałem tyle kasy i wypada coś zauważyć za wszelką cene.
Myślę że należy się cieszyć tym co się ma i czerpać z tego korzyści, a nie dołować się na siłe a jednoczeście poszukiwać sprzymierzeńców dla swojego niezadowolenia.
Ponadto czytając ten wątek bez problemu można dojść do wniosku że w samych negatywach wyrażają się głównie ci co albo tego szkła niemieli w swoich dłoniach ani razu, lub też ci co to ich zżera od wnętrza zawiść że muszą się kulać z kitem bo na taki lub inny egzemplarz raczej sobie nie mogę obecnie pozwolić.
I myślę że wielu się zgodzi że nieraz w takich sytuacjacj przyjmuję się prostą postawe - jeśli nie możesz czegoś mieć to zrób wszystko by inni mieli to samo zdanie co Ty.
Ktoś niedawno napisał bardzo istotną uwagę i akurat nie miał zamiaru przytaczać formułek pochodzacych z testów na optyczne pl :
Może KIT Kosztuje te minimum 100 zł, ale nie dostajesz w tej cenie nic więcej niż standartowej niektórzy piszą kiepskiej jakości plastik, wysuwający się Tubus z luzami na wszystkie strony, z dobrą jakością obrazu ale tylko w dolnym zakresie etc - w takiej sytuacji zastanwiam się po co komu wogóle lustrzanka na wyposażeniu której ma się tylko Kita, skoro jest w stanie napisać że KIT jest debeściarski, jedyny i słuszny / pomijając fakt że to najniższa z możliwych półek, a tym samym daje wszem i wobec do zrozumienia że on ma Kita, jest mu z nim dobrze i inwestować w coś lepszego nie zamierza...to może lepiej w tej sytuacji zainwestować w lepszą cyfrową hybryde z jedynym niewymiennym obiektywem nieraz lepszej jakości niż Kit, większym zakresem i cieszyć się z pełnej uniwersalności?!
Niektórzy zapominają że Lustrzanka to niestety wiele wyrzeczeń - oczywiście może nie w nieskończoność ale, mimo wszystko trzeba trochę wydać.
Natomiast 17-tka oferuje za to wiele więcej, i to głównie atuty których nie posaida żaden Kit:
- bardzo dobrej jakości wykonanie
- szczelność
- wewnętrzne ogniskowanie - niezastąpione przy używaniu Polarów etc
- USM
- ręczne doostrzanie
- podziałka ostrości
- brak jakichkolwiek luzów
- bagnet metalowy
- wygoda
- jakość obrazu (sprzeczna sprawa-ale gdy już chodzi jak należy to niczego nie da się zarzucić, z własnego doświadczenia jednak wiem że kłopoty jeśli już są nie leżą po stronie szkiełka a samego Body)
- i na złość nieosiągalnemu - czerwony pasek
Możliwe że niektórym tu podpadam pisząc to co wyżej...ale człowiek zaczyna się zastanwiać czy nie lepiej umówić się na Mordobicie - po jednej stronie staną zwolennicy 17-tek a po drugiej Kit-ów / kto wygra ten górą, i będzie spokój - odwieczny dylemat zostanie rozwiązany.
PS. Sam swego czasu uważałem po zakupie 17-tki że kit jest lepszy...ale tak było do czasu!
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 18-01-2007 o 14:38
Pucha i słoki
Uprawnienia umieszczania postów