Strona 5 z 48 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 479

Wątek: Narzekania na 17-40 4L

Domyślnie

Posiadam to skielko zaledwie miesiac. zrobilem juz pare set zdjec. niektore nawet wrzucilem na papier. (uzylem owszem wyostrzania - to fakt)
    Jednak odbitki na papierze sa absolutnie niesamowite.!!
    Mialem wczesniej Sigme 17-70 i widze roznice w kazdym calu (jakosc wykonania itp). Przy takiej przepasci miedzy Sigma na 17-40 nie zamienie go na inny. Kazdy argument jest po stronie Canona.I to wlasnie sprawia ze przymykam troche oko na te ostrosc.Da sie z tym zyc

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrooq Zobacz posta
    Posiadam to skielko zaledwie miesiac. zrobilem juz pare set zdjec. niektore nawet wrzucilem na papier. (uzylem owszem wyostrzania - to fakt)
    Jednak odbitki na papierze sa absolutnie niesamowite.!!
    Mialem wczesniej Sigme 17-70 i widze roznice w kazdym calu (jakosc wykonania itp). Przy takiej przepasci miedzy Sigma na 17-40 nie zamienie go na inny. Kazdy argument jest po stronie Canona.I to wlasnie sprawia ze przymykam troche oko na te ostrosc.Da sie z tym zyc
    Ja się z tym wszystkim zgadzam, wywaliłem kasę na 70-200L i zrobiłbym to samo dla 17-40, tyle że nie chcę tego robić dla obiektywu a dla fotek jakie z niego mają wyjść, a tu niestety solidność wykonania mi nie wystarcza. Wyostrzyć to sobie mogę i z kita.
    Uważam że 70-200 jest absolutnie wart tej kasy, ale 17-40 jest zdecydowanie za drogi. Pamiętam ten niepokój, przy "wywoływaniu" pierwszych rawów z 70-200, myślę, że tu (przy 17-40) mógłbym jednak czuć się niezaspokojony ;-) A tamron ze swą niską ceną i falą krytyki - ma szanse na miłą niespodziankę w postaci ostrych, nasyconych fotek. Jedyne obawy budzi właśnie to aberowanie.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Mam go od prawie 2 lat, pewnie miałem szczęście bo od początku jest ostro i to zdecydowanie. Nie mam żadnych wątpliwości porónując z kitem 3-4 klasy wyżej. Podsumowując ostrość, kolor, nasycenie, kontrast doskonałe ale przede wszystkiym szczegóły np. panorama Monachium z Kościoła Mariackiego widać bardzo dokładnie drobne detale, ubiory ludzi, fragmenty architektury, samochody.
    Myślę, że ten twój powinieneś wymienić albo oddać do Canona do kalibracji.

Powodzenia, swnw.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

To jeszcze pomóżcie - jak znieczulić się na takie porównania:
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 30-12-2006 o 16:12
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Z ciekawości obejrzałem różne fora anglojęzyczne i tam opnie otym obiektywie są bardzo dobre! Niewiele narzekań, prawie wszyscy zadowoleni, średnie ocen wysokie. Zastanawiam się czy do Polski nie trafiają jakieś nie do końca sprawne egzemplarze np. odesłane przez zawiedzionych użytkowników Z USA, Niemiec, UK? Bo są w jakiej hurtowni zdecydowanie tańsze. Trochę to spiskowa teoria ale dysproporcje w ilości zdowolonych użytkowników na zachód od Odry i u nas są bardzo wielkie.

Nie upieram się . Szczęśliwego Nowego Roku swnw.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To jeszcze pomóżcie - jak znieczulić się na takie porównania:
    Może czytając ten wątek:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-50

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Wada, to oczywiście cena i tu Tammi wygrywa ale szkieł nie kupuje się codziennie. Poza tym 17-50 jest dedykowany tylko do dSLR z APS-C, przy przejściu na FF niestety szkło to staje się nieprzydatne.
    Slowo "nieprzydatne" jest conajmniej przesadzone. Uzylbym raczej "uzywanie jest troche utrudnione". Przeciez Tamrony maja mocowanie EF a nie EF-S. Sam robilem Tamronem 17-50/2.8 na EOS 30 i jedyna niedogodnosc polegala na tym, ze dla zakresu ogniskowych 17-35mm musialem potem cropowac w PS (zagadnienie to jest banalne w przypadku posiadania od razu wersji cyfrowej zdjecia vide EOS 5D). Tammi normalnie dziala na mocowaniu EF tylko w niskim zakresie ogniskowych daje potezna winiete W ogole Canon z tym EF-S pokazal wszystkim Canonierom w jakim powazaniu ich ma...a dokladnie portfele Canonierow. Wysuniecie dupki obiektywom EF-S i uniemozliwienie im wspolpracy z korpusami pelnoklatkowymi (czyli po prostu tym z mocowaniem EF... no moze oprocz 10D), to jedna z najbardziej marketingowych zagrywek Canona w ostatnich latach. EF-S nie ma zadnego zwiazku z zagadnieniami fotografii cyfrowej jako takiej (a moze pamietacie jak Canon uzasadnial wprowadzenie tego idiotycznego pomyslu zwanego EF-S?).
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Z ciekawości obejrzałem różne fora anglojęzyczne i tam opnie otym obiektywie są bardzo dobre! Niewiele narzekań, prawie wszyscy zadowoleni, średnie ocen wysokie. Zastanawiam się czy do Polski nie trafiają jakieś nie do końca sprawne egzemplarze np. odesłane przez zawiedzionych użytkowników Z USA, Niemiec, UK? Bo są w jakiej hurtowni zdecydowanie tańsze. Trochę to spiskowa teoria ale dysproporcje w ilości zdowolonych użytkowników na zachód od Odry i u nas są bardzo wielkie.
    ja mam swoj ze Stanow. jestem zadowolona ale tez szczegolnie nie szukam w nim jakis niedoskonalosci...
    moze wrzuce jakas fotke zebyscie mogli porownac to tych egzemplarzy z Polski?

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Finał dostrajania mojej nieszczęsnej L-ki :)

Witam na kilka godzin przed Fajerwerkami.
    Myślę że generalnie ów wątek przynajmniej z mojej strony można uznać za zamknięty - na 99% uznałem że szkło Canona zostaje u mnie...zwłaszcza po kilkudniowych operacjach regulacyjnych...których efektem jest jak na moje oko bezbłędne trafianie w punkt na który wykonywane było ostrzenie - podobnie sytuacja ma się z Kitem, a co do Sigmy która od początku była rozjechana tzn na minimalnej ogniskowej ma FF a na maskymalnej BF, to jak narazie się nie przejmuję - będe myślał w przyszłości, a ich efektem może będzie coś z Canona.

Ale póki co wracając do 17-40...postanowiłem umieścić kilka zdjęć w pełnym rozmiarze wykonywanych z ręki na zewnątrz - zaznaczam że nie przykładałem się zbytnio do tego co zdjęcie ma przedstawiać / poza tym jeśli ma to jakikolwiek wpływ to nie posiadam jeszcze założonego filtra UV.

Natomiast druga porcja zdjęć była wykonywana w domu i przedstawia ostrzenie na dwa punkty - pierwsza partia na element pierwszoplanowy, druga partia na element drugoplanowy.
    Elementy względem siebie oddalone o około 1m, natomiast zdjęcia wykonane z odległości około 3m w stosunku do pierwszego obiektu.
    Jako że mam dziwne wrażenie że obiektyw troszkę mydli na 17mm...dlatego minimalną ogniskową było 19mm.

TESTOWE ZDJĘCIA

Zatem wstępnie uważam że obiektyw trafia w punkt i prawidłowo ostrzy.

To narazie tyle...i póki co życzę wszytkim Szczęscia w nowym Roku i jeszczę piękniejszych zdjęć oraz zadowolenia ze sprzętu...aha i większej ilości bidolenia na obiektywami i jeszcze większej ilości wątpliwości.
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 31-12-2006 o 19:28
    Pucha i słoki

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Na móg gust trafia w punkt idealnie 8)

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    zwłaszcza po kilkudniowych operacjach regulacyjnych
    Rozumiem,że sam dokonywałeś regulacji ? Jak to robiłeś ?
    pucha i grucha

Strona 5 z 48 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów