Nie czytasz uważnie, ja nie bazowałem na gadkach, tylko na wynikach badań rozdzielczości obrazu, a to jest obiektywny konkret.
Zajrzyj na www.optyczne.pl
Pozdrówka
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 01-11-2007 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Łojezus człowieku. Poogladaj sobie zdjęcia chociażby z World Press Photo - myślisz że ci ludzie przejmują się "wynikami badań rozdzielczości obrazu jako obiektywnych konktretów"? Dla mnie "konkrety" to wyjątkowe momenty które uchwycili - dzięki refleksowi I SZYBKIEMU AF - TO SZKŁO JEST SZKŁEM REPORTERSKIM A NIE MACRO na żuczki. I pewnie któryś z nich używał 17-40 lub 16-35 które dużo ostrzejsze wcale nie jest.
Czy to zdjęcie zrobione 50 lat temu jest traci na wartości bo nie zrobione L'ką o odpowiedniej rozdzielczości? Robili z tego odbitki od znaczka to wielkości ściany i nie sądzę żeby ktoś narzekał.
Skoro taka ci nieostra 17-40 to kup inne szkło i nie psuj ludziom nastroju. Bo kilku z posiadaczy rzeczywiście ściągnie wykres ISO i zacznie strzelać macro zoomem i jeszcze sobie pomyśli "cholera jasna, jak ja tym mogłem zdjęcia robić".
Ostatnio edytowane przez ripek ; 01-11-2007 o 23:47
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Ostatnio edytowane przez ripek ; 02-11-2007 o 00:04
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
ciekawe czy ta jego 50 to przypadkiem może 1.8![]()
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Myślisz, że tylko Ty czytasz optyczne.pl oraz inne testy i nie posiadamy wiedzy w tym zakresie. Ja czytałem test w optyczne.pl po kupnie 17-40 i nie zamierzam go mimo to sprzedawać, chociaż jest taki beznadziejny. Mam również 24-105 i inne L-ki, które są moim zdaniem lepsze od 17-40. I co z tego. W tym zakresie ogniskowych uważam, że jest bardzo dobry jak również inni użytkownicy tego forum oraz wielu profesjonalistów, którzy się jakoś go nie wstydzą i nie mają żadnych kompleksów.
m_o_b_y - poczytuję wątek i m.in. twoje posty i uważam, że argumenty których używasz są conajmniej kiepskie, bo sprowadzają się tylko i wyłącznie do wykresów rozdzielczości - obiektyw to coś więcej.
Jako posiadacz szkła kitowego miałem okazję popsrykać swego czasu rzeczonym obiektywem (17-40 L) na plaży w środku lata (było akurat zachmurzenie). Oglądając wyniki na monitorze powaliły mnie kolory i kontrast, także to, że każde praktycznie zdjęcie - niezależnie od ogniskowej - było ostre (dzięki fokusowi?). Używałem różnych przysłon z f/4 na czele. Faktycznie - nie prześledziłem nigdy wykresów MTF (czy jak im tam), ale mimo to z całą pewnością stwierdzam, że ten obiektyw jest wart swojej ceny a jakość obrazu stoi na najwyższym poziomie. Uprzedzając pytanie - nie jestem posiadaczem tego szkła i nie interesuje mnie budowanie swojego ego ;-)
Panie i Panowie! Styl rozny, cel wspolny: robimy zdjecia! Jeden robi kitem, drugi 17-40, trzeci 24-105, piaty 10-22 itd. Po co to te przepychanki? Zamiast zajac sie tworczosci fotograficzna ludzie analizuja i macaja szkla. Moze czas sobie podac reke i zkrzyknac sie na wspolne focenie. Ehs ludziska.![]()
Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 02-11-2007 o 00:52