LOL o czym ty mówisz. Wg. twojego rozumowania bez idealnie ostrego szkła nie da się zrobić przemyślanych zdjęć?
P.S
To ja ci powiem że nie zawsze będziesz miał możliwość myślenia godzinę nad kadrem. Z doświadczenia wiem że najlepsze zdjęcia na ślubie to te gdzie na kadr masz ułamek sekundy. I dobre zdjęcie wychodzi tylko dzięki refleksowi i szybkości autofocusa w szkle. A 17-40 jest w tym bardzo dobra.
Niech ktoś zamknie ten wątek bo herezje się tutaj szerzy.
Idź czytać MTF, testy, wywody, dyskusje na temat tego szkła a ja w tym czasie będę robił zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez ripek ; 01-11-2007 o 15:46
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
W pozostałych kwestiach się zgodze...dyskusje na forum są potrzebne.
Tylko słabo się już człowiekowi czasem robi jak poraz kolejny przewija się historia o ostrości zdjęć z danego obiektywu, jeden stara sie potwierdzić że 17-40 to super szkło a drugi zaraz to zaneguje - to tak na dobrą sprawe tego wątku mogłoby nie być, gdyż takie radzenie nic nie wnosi...a konsensus tego często jest taki że kłócą się później między sobą ci którzy udzielili różnych odpowiedzi osobie pytającej.
Sądze że jeśli ma się wątpliwości przy opiniach 50/50 za tak i za nie to trzeba sobie samemu ocenić te szkło w sposób namacalny.
I tak na koniec od Siebie - według mnie ten obiektyw jest bardzo dobrym szkłem bo jak dlamnie utrzymuje lub jak kto woli oferuje ostrość na właściwym poziomie czyli nie jest ani za ostro ani mydlano, jednakże nie jest to wedle mojej opini szkło dla osób które przez cały czas będą testowac jego ostrość powiększając każde wykonane nim zdjęcie na ekranie komputera do granic możliwości.
Pucha i słoki
Bo nawet na 20D jak dla mnie to strasznie szeroko.napisał Paulx: najlepsze sa opinie typu "mialem,jest bardzo dobre ,ale sprzedalem,bo...."
A jak przyszło 24-70 to już nie używałem
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Bez zartow - do najlepszych L-ek (stalek) to ono sie nawet nie zbliza, malo tego - takie 100/2.0 ktory elka nie jest zjada go na sniadanie. Wsrod - zoom'ow moze jest i jednym z ostrzejszych - trudno mi powiedziec bo to moj jedyny zoom L, ale nie uwazam zeby byl specjalnie ostry...
Wez pod uwage ze wiekszosc opinii pochodzi o jego super ostrosci pochodzi od ludzi dla ktorych to jest pierwsza L-ka (u mnie tez tak bylo), w zwiazku z tym sa nia zachwyceni itd. Ja bym powiedzial ze jest dobry i to wszystko.