A czy Ty ne mozesz przyjac do wiadomosci ze komus mogl sie trafic gorszy egzemplarz? Chyba Himi opisywal porownanie fotek z Kita i 17-40L i uwierz mi. Widzialem te fotki w oryginale u niego i ja tez dalbym glowe uciac ze fotki z KITA to byl 17-40 i odwrotnie! Niech Cie lepiej nie kurzaja take teksty tylko postaraj sie zrozumiec tych ktrzy maja problem ze szklem wynikajacy niekoniecznie z umiejetnosci fotografa. Jakby mi sie trafil 28-75 Tamrona ktory dziala bez problemu jak powinien to bym sie tez wymadrzal, a poniewaz jestem w tej mniejszosci ktorej trail sie taki i bez mozliwosci wymiany, dlatego mowie ze kupa. Widzialem fotki z 17-40 ktore byly rewelacyjne i naprawde chcialbym to szklo miec. Widzialem tez takie, ktore stawiaja mnie w wahaniu nad zakupem tej Elki. Jak powtarzam, nie zawsze byla to wina fotografa!
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Nie obracaj kota ogonem. W tym watku spor toczyl sie raczej nie o to, ze ktos ma gorszy egzemplarz, tylko ze "17-40L jest gorszy od kita, a tyle kosztuje" i wogole to ze "nie wart jest swojej ceny" i "ludzie to kupuja tylko dla czerwonego paska". Z takimi bzdurami nalezy sie nie zgadzac i im zaprzeczac.
Co do gorszych i lepszych egzemplarzy to wiadomo byloby idealnie gdyby Canon osiagnal 100% potarzalnosc jakosci, ale tak nie jest i nie bedzie, przynajmniej nie we wszystkich segmentach. Bo im wiecej sie produkuje (bardziej budzetowe szklo - 17-40L) tym mniejsza jest szanasa wykrycia awarii, dlatego zdecydowanie mniej wpadek jest w drogich szklach, bo przy ich niewielkiej produkcji jest czas na dokladniejsza kontrole ich jakosci.
Ostatnio edytowane przez arra ; 16-01-2007 o 09:15
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
A czy ktos wogole zwrocil tu uwage na taki drobny szczegol pomiedzy tymi dwoma szklami jak:
- 18-55, to EF-S
a
- 17-40, to EF
![]()
![]()
![]()
![]()
Na tej samej zasadzie można stwierdzić, że
EF-S 18-55 to najniższej klasy standardzoom do APS-C,
natomiast
EF 17-40 to średniej klasy UWA (ultraszeroki) przeznaczony do klatki 24x36.
a z powyższego wysnuć wniosek, że poza nieco zblizonym zakresem ogniskowych te obiektywy nie mają ze sobą kompletnie nic wspólnego![]()
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 16-01-2007 o 09:38
Sprostuję - nie ja robiłem porównianie kita z C 17-40.
Przeczytalem i dodam cos od siebie.
Nieco zmieniony dialog pomiędzy Gruchą a Fredem z filmu "Chłopaki nie płaczą":
Posiadacz Elki: Nie Grucha. Kupiłem sobie ta "L-ke" na takie chwile jak ta. Zapłaciłem 1500 baksów, za to, żeby inni grupowicze widzac moj podpis dobrze zapamietali z kim maja doczynienia. Żeby opowiadali kolegom z bloku, że mieli doczynienia z facetem z klasą. Kapujesz?!? A ty z tym swoim Kitem wyglądasz jak kmiot. Nie różnisz się od Rumuna, który pucuje mi lampy kiedy stoję na światłach. Jak inni zobacza jakim szklem zrobiono to zdjecie, to grupowiczom ze śmiechu puszczą zwieracze i spadnie na nas gówniany deszcz...
Posiadacz Kita: Śmieszne historie opowiadasz
Posiadacz Elki: Taaa... Tobie to i tak wszystko jedno, bo na tym Kicie nikt nie zauważy różnicy. Ale pomyśl o mnie...
Posiadacz Kita: Zabawne, bardzo zabawne... hy... hym...
Posiadacz Elki: Od podniecania sie tym Kitem masz śmiech jak świnia kaszel
...
Posiadacz Kita: Może i ten Kit jest wieśniacki, ale taki właśnie ma być. Bo mnie w przeciwieństwie do ciebie gówno obchodzi jakim szklem zrobiono to zdjecie. Nie uważam też, żeby to ****a miało jakiekolwiek znaczenie czy się robi je super eLa czy zwyklym Kitem, a poza tym nie wierzę w aberracje, flary, dystorsje i inne te brednie. Wiem natomiast jedno, że dobre zdjecie obroni sie same i nie wazne czy bylo robione super Ela czy zwyklym kitem. Ale Ty i tak tego nie zrozumiesz...