sadaman - jak dla mnie te dwa są przyzwoite - przyczepić się detali oczywiście można ale to chyba popadanie w skrajność.
.....straciłem już apetyt na to szkło. :-?
sadaman - jak dla mnie te dwa są przyzwoite - przyczepić się detali oczywiście można ale to chyba popadanie w skrajność.
.....straciłem już apetyt na to szkło. :-?
A co mozna na to powiedziec![]()
- cos jest nie tak ze szklem.
I nie rozumiem porownywania tegoz "efektu" wzgledem kita, bo jak zepsuty obiektyw (nawet eLke) mozna porownywac z dobrym egzemplarzem (nawet kitem)![]()
ps
to, ze obiektywy szczegolnie szerokokatne sa troche gorsze w rogach, to nie nowosc, jednak to co wychodzi na Twoim egzemplarzu jest ponizej normy.
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 12-01-2007 o 10:31
To po pierwsze dowodzi, ze masz niesamowita zdolnosc oceniania ostrosci na podstawie rozmycia nieba
A po drugie dowodzi, ze nieostre sa obie strony kadru - zarowno z lewej jak i z prawej strony zdjecia (a nie jak piszesz tylko lewy gorny).
ps
pisalem o zdjeciu robionym na ogniskowej 17mm
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
A czy na moich fotkach umieszczonych kilka postów wyżej dostrzegacie jakieś problemy które mogłyby wynikać z niedoskonałości soczewek?
Link zamieszczam także tutaj
Zdjęcia
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 12-01-2007 o 13:16
Pucha i słoki
za dolny lewy róg przy 17mm to bym głowy nie dał (jakby minimalna aberracja)![]()
ale bez przesady to takie wynajdywanie dziury na siłe ktora moze by odrobine wyszła przy powiekszeniu do rozmiarów połtora na metr(choc wcale nie musi)![]()
jak chce sie miec lepiej trzeba stałki kupowac bo zoomie to zawsze jakis kompromis jest![]()
Ja tu myślę czy nie zamienić 10-22 na 17-40 L, a wy mi tu takie rzeczy wypisujecie.![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 12-01-2007 o 16:26
---Niesamowite spostrzeżenie!!!
Szkoda, że nie rozumiesz....to co mam nie porównywać?? zastanów sie co piszesz...
---Kolejne niesamoite spostrzeżenie!!
I dlatego zadałem takie pytanie bo skąd mam wiedzieć jeśli pierwszy raz mam a raczej już miałem taki obiektyw..
Reszty nie komentuję bo klawiatury szkoda.
Dla ciekawskich dzisiaj testowałem 3 sztuki 17-40L na 2-uch różnych 30D zdjęcia robiły 2 różne osoby (bo podobno nie umiem).. i co?? zgadnijcie??? To samo jeden minimalnie lepiej niż mój drugi tak samo??
wszystkie pochodziły z serii UU
Powiem tak jak za taka kasę dostajemy takie coś to się słabo robi...