WITAM WSZYSTKICH!!!
Hmmm... Trzeba przyznać, że mam dość poważny problem...![]()
Miałem nadzieję, że w kwietniu - zgodnie z plotkami - pojawi się nowy Canon w stylu 30D + oczyszczanie matrycy. Niepełnowymiarowa matryca i brak 45polowego autofocusa mi nie przeszkadzają. Więc taki odświeżony 30D byłby akurat. Problemem okazał się obiektyw.
Rozmyslałem właśnie nad tymi konstrukcjami: 24-70mm 2.8 L USM no i też 24-105 4 L IS USM. Z jednej strony większość moich zdjęć to krajobrazy, portrety, macro (ale to nie ten temat) oraz fotki wykonywane niestety w godzinach południowych - zwłaszcza, gdy jestem na urlopie...
I sam już nie wiem. Bo światło 2.8 przydatne by mi było w łagodnym rozmyciu tła. Ale kiedy zobaczyłem różnice z świetle 2.8 a 4.0 tych aparatów... to różnica jest na tyle znikoma... różnica w malowaniu bokehu nie jest znacząca.
W głowie mi jednak krąży hasło: "Światło 4 jest zbyt słabe do portretów...".
Ale z drugiej strony... 24-105 ma ISa. A dla mnie nieporuszone zdjęcia to sprawa priorytetowa. Ogniskowa jest bez znaczenia. Zazwyczaj korzystam z ogniskowej około 28mm.
I nie wiem już sam... skoro róznica w świetle jest tak mała, że prawie żadna... a 24-105 ma ISa... ale 24-70 jest jaśniejszy... ale później mogę sobie kupić no może nie 85 1.2 II, ale coś w tym stylu...
Nie wiem... profesjonaliści... pomóżcie!
> a gdzie 3 przystanki dalej?![]()
Pozdrawiam.