Co to jest E30?
Masz zapewne frontfocus. Wada ostrzenia, ktora sporadycznie sie zdarza na linii wspolpracy obiektyw-aparat. Niezaleznie od serii/typu aparatu czy obiektywu.Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
Podwojna sciema. Nie ma autoryzowanego serwisu Canona w Gdansku. Moze to byc co najwyzej prywatny serwis ale watpie by mieli dostep do autoryzowanego sprzetu i software pozwalajacego na skuteczne skalibrowanie sprzetu.Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
Druga sciema - 24-105 mialy wadliwa serie, numery seryjne do 1000 o ile dobrze pamietam i ta seria byla bardziej podatna na flarowanie a nie na bledy ostrosci.
Zaraz, zaraz... w sobote wieczorem ktos do ciebie dzwoni, ty nastepnego dnia dzwonisz do Canon Polska? I naprawde zastales kogos w biurze w niedziele? To dopiero jest niesamowitePo ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział..
Najprawdopodobniej gdzies sie wygadales albo ktorys ze sklepow "wspolpracuje" z "serwisem" w Gdansku i nagania im klientow.I tu rodzą mi się pytania:
- czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
Sprawdz czy masz front focus:- a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
http://canon-board.info/showpost.php...31&postcount=1
I jesli masz gwarancje to slij aparat z obiektywem na koszt serwisu: http://www.e-csi.pl/