-
24-105 L
Witam i z góry przepraszam za ewentualne wpadki, nie pisałem jeszcze na forum. Chciałbym dołączyć do tematu ostrości - ale uwaga proszę doczytać do końca - to ważne!
Od około pół roku robię zdjęcia nowym E30 i właśnie 24-105 L. Body kupione w Media Markt w Szczecinie (ze wzgledu na raty) a obiektyw w sklepie Foto-It w Warszawie na ul. Czerniakowskiej (odbiór osobisty).
Przez pierwsze miesiące uczyłem się aparatu i fakt zdjęć nieostrych przyjmowałem jak efekty uboczne nauki. Jednak po przeczytaniu tutaj kilku tematów przyjrzałem się krytyczniej moim zasobon zdjęciowym i chyba faktycznie zauważyłem, żę coś nie jest do końca tak jak trzeba. Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
Teraz to istotne.
Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
Po ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział.
I tu rodzą mi się pytania:
- czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
- a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
Proszę o opinię i informację czy ktoś cos wie na powyższy temat.
P.S. zachowałem nr komórki z której otrzymałem propozycję.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów