Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
Nie wiem dlaczego masz złe zdanie o 17-40/4L, ja ze swojego jestem bardzo zadowolony, podobnie jak z 24-105/4L.
Nie - to nie tak, ze mam zle zdanie o tyb obiektywie (17-40L). Widzialem wiele zdjec nim zrobionych - i wszystkie byly swietne. Do tego podoba mi sie jego budowa, zadziwiajaca lekkosc i to, ze nie zmienia dlugosci przy kreceniu zoomem. Ale wszystkie egzemplarze, ktore do tej pory mialem w rekach ostroscia nie grzeszyly.

Pisze 'wyleczylem', bo uznalem, ze nie jest to dla mnie priorytetowy zakup. Robie sporo we wnetrzach z reki (przy zastanym swietle) i ten obiektyw jest, dla mnie, co najmniej o dzialke za ciemny. Mam inny obiektyw z f2.8 na 17mm i jestem z niego zadowolony. Ale obiecuje, ze jak trafie ostry egzemplarz, to go wezme. :smile:

A co do 24-70L, to swiatlo w nim bardzo kusi. Rowniez sample na sieci sa piekne. Ale wychodzi mi mydlo (na 30D). Ten 24-105L tez fajny - dluzszy, lzejszy i daje na moim sprzecie (na zywca, bez IS) ostrzejsze zdjecia niz z 24-70L.

Roznica w cenie miedzy tymi obiektywami jest niewielka (przy tym pulapie) - i szczerze mam 'myslenice'.

Idealem byloby 24-105L f2.8 - nawet i bez IS-a. :grin:

PS: Mialem Cie nawet [Mac] pytac na PW o wrazenia z 24-105L, ale po tym obzarstwie i swiatecznym zamieszaniu dopiero teraz sie do klawiatury doczolgalem