Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Wątek: Chciałem kupić Canon 24-70/2.8 i ...........

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Ostatnio najczęściej używanym przeze mnie szkłem do portretu jest ...i 50/1.4
    No patrz - ale pewnie robisz na cropie

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    No patrz - ale pewnie robisz na cropie
    Wręcz przeciwnie - podpinam do średniego Rolleiflexa 2.8F
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiem, że zależy co chcę osiągnąć, to zależy od mojej wizji, zdolności i tak dalej... Chodziło mi jednak o pewne przyzwyczajenie i o większe możliwości dzięki jaśniejszemu światłu. Dla mnie czynnik wagi, wielkości, w porywach nawet kasy ;-) nie jest aż tak znaczący. I rzeczywiście <Arkan> ma rację, że za pomocą swych umiejętności można uzyskać inny rodzaj portretu: ostrośc? kontrast? bokeh? I jak popatrzyłem na kilka stów moich portretów to rzeczywiście. Gdzie indziej postawiłem na jedno, na drugie, trzecie albo w w różnych zestawieniach. Dla mnie najlepszy będzie chyba jednak 50mm 1.2 podpięty do 30D. Mnożnik da mi 80mm. 85mm z mnożnikiem to za dużo dla mnie. Szkoda, że nie ma 35mm 1.2. A właśnie - jak Państwo myślą - lepszy bokeh będzie np. w świetle 1.2 na 85mm niż 50, prawda?
    Powracając do mojego pytanka z brakiem obiektywu... - będę bardzo tajemniczy - ktoś, gdzieś na jakimś forum (po prostu nie pamiętam) powiedział mi coś na ten sposób: Matryca czy błona światłoczuła jest dwuwymiarowym materiałem pokrytym elementami lub substancją, która reaguje z wiązkami fotonów i można dzięki temu uznać je za typ zwierciadła płaskiego. To z kolei ma nieskończony promień krzywizny, a więc nie może samo w sobie tworzyć obrazu. Potrzebne jest odpowiednie skupienie światła za pomocą soczewek, obiektywu.
    Może coś w tym jest... ale brak obiektywu i skierowanie matrycy bezpośrednio w akcję... czy to nie tak, że mózgiem jest procesor, matryca nerwem wzrokowym, a oko obiektywem...? Jeśli amputuję sobie oko... i skieruję nerw wzrokowy na świat... nie sądzę, żeby jakość obrazu wygrała z naszymi obiektywami. To jak? Bo ja sądzę, że ktoś po prostu nie wiedział, że do lustrzanki trzeba kupić obiektyw. Teraz wszystko jest w zestawie. W drukarce tusz. W pilocie baterie. Na co mu obiektyw pomyślał zapewne... A może się mylę?
    Canon 5D; 135L

Domyślnie :)-

Jesli chodzi o sonnara, poprawny portret, nic ponadto.
    Ale zobacz następne foto:
    http://www.pbase.com/arkan69/image/72227384
    dystorsja przedniego planu, nogi wieksze od reszty... i tu diabeł tkwi w szczegółach
    Choć muszę przyznać że czarnobiały portret ok, nie miałem sonnara, myślę że jest lepszy w cropie jak pozostałe długie...
    Daję B.DUZEGO + za http://www.pbase.com/arkan69/image/72227381
    ...za czekoladowego labradora, my mamy białego (nie biszkopt)) super wdzięczny temat do fot.
    Link do tego somoróba obiektywu, zajebiście mnie rozweslelił....
    I fordzik scorpio, jakim kiedyś hulałem...

Mam dobry sklepik wwa (friend) (można bez FK) super cenki, można się na mnie powołać, zamiast 5 płacisz 4,3 kafla i masz bajkowy zoom C 2.8 24-70 L usm.
    Ostatnio edytowane przez GINN ; 02-01-2007 o 14:20
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GINN
    A które zdjęcie było robione Sonnarem? Cieszę się z Twojego werdyktu. Zdjęcie miało ilustrować użycie f4 w portrecie. Było robione 70-200/4. Przy takim kadrze użycie przysłony poniżej f4, powoduje, że zdjęcie przestaje być poprawne, bo nos ląduje OOF.

Cytat Zamieszczone przez GINN
    dystorsja przedniego planu, nogi wieksze od reszty... ...
    No cooo TY?! A mówiła mi Mamusia, żeby nie podchodzić za blisko z szerokim kątem
    Dystorsja przedniego planu? Widziałem, że Sasa ma baaardzo długie nogi, ale nie wiedziałem, że ma dystorsję ;-) Jak wrócę do domu, to sprawdzę, czy to beczka, czy poduszka
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

to nie bylo robione sonnarem, ewidentnie szeroki kat z bliskiej odleglosci zeby nogi byly az do nieba :-)

Talking :)-

...dłuugie to podstawa, nie tylko nogi :wink: zooomy tez
    Naprawdę wdzięczne, fotki!!!
    P@zdrawiam!!!
    ps. Szczególnie Sasę
    Ostatnio edytowane przez GINN ; 03-01-2007 o 01:00
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm... jaki filtr polaryzacyjny proponujecie do 24-105? Bo róznice cen są olbrzymie. I jak to jest z tym gwintem... jeśli filtr nie ma wbudowanego gwintu, to trzeba coś dokupić, czy coś w obiektywie Canona nas w tym wyręczy... jak to jest?

chodzi oczywiście o "gwint z przodu"... a raczej jego brak.

Dobra... ten gwint z przodu... doczytałem się, że jak jest, to można wtedy przykręcać dalej, np. osłonę przeciwsłoneczną itp.
    A jaki filtr polecacie i jakiej firmy?
    Canon 5D; 135L

Domyślnie filtr

polecam B&W pro
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie