Wręcz przeciwnie - podpinam do średniego Rolleiflexa 2.8FZamieszczone przez Pikczer
![]()
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
Wiem, że zależy co chcę osiągnąć, to zależy od mojej wizji, zdolności i tak dalej... Chodziło mi jednak o pewne przyzwyczajenie i o większe możliwości dzięki jaśniejszemu światłu. Dla mnie czynnik wagi, wielkości, w porywach nawet kasy ;-) nie jest aż tak znaczący. I rzeczywiście <Arkan> ma rację, że za pomocą swych umiejętności można uzyskać inny rodzaj portretu: ostrośc? kontrast? bokeh? I jak popatrzyłem na kilka stów moich portretów to rzeczywiście. Gdzie indziej postawiłem na jedno, na drugie, trzecie albo w w różnych zestawieniach. Dla mnie najlepszy będzie chyba jednak 50mm 1.2 podpięty do 30D. Mnożnik da mi 80mm. 85mm z mnożnikiem to za dużo dla mnie. Szkoda, że nie ma 35mm 1.2. A właśnie - jak Państwo myślą - lepszy bokeh będzie np. w świetle 1.2 na 85mm niż 50, prawda?
Powracając do mojego pytanka z brakiem obiektywu... - będę bardzo tajemniczy - ktoś, gdzieś na jakimś forum (po prostu nie pamiętam) powiedział mi coś na ten sposób: Matryca czy błona światłoczuła jest dwuwymiarowym materiałem pokrytym elementami lub substancją, która reaguje z wiązkami fotonów i można dzięki temu uznać je za typ zwierciadła płaskiego. To z kolei ma nieskończony promień krzywizny, a więc nie może samo w sobie tworzyć obrazu. Potrzebne jest odpowiednie skupienie światła za pomocą soczewek, obiektywu.
Może coś w tym jest... ale brak obiektywu i skierowanie matrycy bezpośrednio w akcję... czy to nie tak, że mózgiem jest procesor, matryca nerwem wzrokowym, a oko obiektywem...? Jeśli amputuję sobie oko... i skieruję nerw wzrokowy na świat... nie sądzę, żeby jakość obrazu wygrała z naszymi obiektywami. To jak? Bo ja sądzę, że ktoś po prostu nie wiedział, że do lustrzanki trzeba kupić obiektyw. Teraz wszystko jest w zestawie. W drukarce tusz. W pilocie baterie. Na co mu obiektyw pomyślał zapewne... A może się mylę?
Canon 5D; 135L
Jesli chodzi o sonnara, poprawny portret, nic ponadto.
Ale zobacz następne foto:
http://www.pbase.com/arkan69/image/72227384
dystorsja przedniego planu, nogi wieksze od reszty... i tu diabeł tkwi w szczegółach
Choć muszę przyznać że czarnobiały portret ok, nie miałem sonnara, myślę że jest lepszy w cropie jak pozostałe długie...
Daję B.DUZEGO + za http://www.pbase.com/arkan69/image/72227381
...za czekoladowego labradora, my mamy białego (nie biszkopt)) super wdzięczny temat do fot.
Link do tego somoróba obiektywu, zajebiście mnie rozweslelił....![]()
I fordzik scorpio, jakim kiedyś hulałem...
Mam dobry sklepik wwa (friend) (można bez FK) super cenki, można się na mnie powołać, zamiast 5 płacisz 4,3 kafla i masz bajkowy zoom C 2.8 24-70 L usm.
Ostatnio edytowane przez GINN ; 02-01-2007 o 14:20
A które zdjęcie było robione Sonnarem? Cieszę się z Twojego werdyktu. Zdjęcie miało ilustrować użycie f4 w portrecie. Było robione 70-200/4. Przy takim kadrze użycie przysłony poniżej f4, powoduje, że zdjęcie przestaje być poprawne, bo nos ląduje OOF.Zamieszczone przez GINN
Zamieszczone przez GINN
![]()
No cooo TY?! A mówiła mi Mamusia, żeby nie podchodzić za blisko z szerokim kątem
Dystorsja przedniego planu? Widziałem, że Sasa ma baaardzo długie nogi, ale nie wiedziałem, że ma dystorsję;-) Jak wrócę do domu, to sprawdzę, czy to beczka, czy poduszka
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
to nie bylo robione sonnarem, ewidentnie szeroki kat z bliskiej odleglosci zeby nogi byly az do nieba :-)Jesli chodzi o sonnara, poprawny portret, nic ponadto.
Ale zobacz następne foto:
http://www.pbase.com/arkan69/image/72227384
...dłuugie to podstawa, nie tylko nogi :wink: zooomy tez![]()
Naprawdę wdzięczne, fotki!!!
P@zdrawiam!!!
ps. Szczególnie Sasę![]()
Ostatnio edytowane przez GINN ; 03-01-2007 o 01:00
Hm... jaki filtr polaryzacyjny proponujecie do 24-105? Bo róznice cen są olbrzymie. I jak to jest z tym gwintem... jeśli filtr nie ma wbudowanego gwintu, to trzeba coś dokupić, czy coś w obiektywie Canona nas w tym wyręczy... jak to jest?
chodzi oczywiście o "gwint z przodu"... a raczej jego brak.
Dobra... ten gwint z przodu... doczytałem się, że jak jest, to można wtedy przykręcać dalej, np. osłonę przeciwsłoneczną itp.
A jaki filtr polecacie i jakiej firmy?
Canon 5D; 135L
polecam B&W pro
Ja rowniez B+W POL-CIR MRC, albo heliopan jak masz kase![]()