Kanonier zapodaj foto zobaczym - bo jak to co mowisz jest prawdą... zasypiem serwis jedynkami :-)(nie no chyba bym sie nie decydowal tego naprawiac)pozdr.
Kanonier zapodaj foto zobaczym - bo jak to co mowisz jest prawdą... zasypiem serwis jedynkami :-)(nie no chyba bym sie nie decydowal tego naprawiac)pozdr.
1d mark 2n
dopiero wróciłem i wrzucam fotke zebysmy wiedzieli o czym rozmawiamy.
Probowalem powtorzyc efekt ktory wyszedl kilka dni temu i jakos mi sie nie udalo. Meczylem na iso 800, 1600 i wychodzi normalny szum ktory ma to do siebie ze jest dosyc rownomierny w ciemnych partiach ale nie pojedynczy pasek albo kilka takich jak na tym zdjeciu. Nie wiem co to bylo i nie chce tego wiecej widziec. Dodatkowo robilem 20D na 3200 i tez nic takiego nie ma.
Pierwsza fotka zrobiona 1d mk II na iso 1600, druga iso 800, rownomierny szumek i nagle krecha pozioma (mam nadzieje ze jakos to widac przy tej rozdzielczosci). Czy mieliscie podobne efekty ?
Ostatnio edytowane przez Juicy ; 29-12-2006 o 12:55
1D Mk II N, 50D, 24-70 2.8 L, L 17-40 L, 70-200 2.8 IS L, 50 1.4, 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
Tworzenie/odtworzenie efektu:
- idziesz w ciemne miejsce np do klimatycznej knajpki... pokoj domowy oswietlony jedna lampka biurkowa w nocy tez wystarczy.
- iso 3200, tryb Av, korekta naswietlania -2 EV, pomiar matrycowy, RAW
- RAWa w komputerze korygujesz na +EV tyle ile konwerter daje (np Breezebrowser +2 EV, ACR czyli Photoshop chyba +3 o ile dobrze pamietam)
Przy takim potraktowaniu poziome paski powinny wyjsc bardzo ladnie.
Ale ogolnie moglbys napisac czy robisz w RAW i w jakim programie pozniej ogladasz zdjecia?
Najczesciej to w ACR wlaczone wszelkie automatyczne dopasowania powoduja na sile wyciaganie zle naswietlonych zdjec i tego typu efekty.
Moment moment... to o czym wcześniej mówiłeś to raz, ale to co jest na drugim zdjęciu to normalne już nie jestI to niezależnie od ciągania suwakami w konwerterze raw
![]()
To z 1 zdjecia tez niezbyt wyglada ... pewnie siada matryca albo zasilanie.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Zdjęcia to jpgi bez obróbki żadnej, na monitorze aparatu widać to samo. Dlatego jak mi wcześniej Jac mówił że problem leży w fotografie to bez urazy hamowałem się żeby brzydko nie odpowiedzieć.. nie rozumiem takich komentarzy. Nie wazne, moja pechowa jedynka lezy juz na zytniej i mam nadzieje ze nie beda nic krecic tylko naprawia co trzeba i bede sie mogl w pelni cieszyc nowym aparatem. Musze przyznac ze przezywam ta sytuacje dosyc mocnotyle czekalem a teraz.. zycze Wam jak najmniej usterek i dzieki za odpowiedzi. Aha oczywiście te czerwone paski to zaznaczenia zrobione przezemnie zeby pokazac gdzie biegna krechy a nie wada aparatu
![]()
Ostatnio edytowane przez Juicy ; 29-12-2006 o 16:23
1D Mk II N, 50D, 24-70 2.8 L, L 17-40 L, 70-200 2.8 IS L, 50 1.4, 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
No a co moglem powiedziec o wyciaganiu niedoswietlonych zdjec, na wysokich iso, przeciez to jest wlasnie banding i jest to spowodowane w glownej mierze przez fotografujacego... przynajmniej tak to opisales, natomiast u Ciebie problem jest inny i nie wynika raczej z wysokiego ISO - te zdjecia ktore pokazales - no coz chyba pozostaje tylko serwis.
Dziś wymęczyłem informacje z żytniej że najprawdopodobniej padnięta jest matryca i pewnie będą ją wymieniać. Jestem ciekaw czy takie załatwienie sprawy by Was satysfakcjonowało czy może podjęlibyście walkę o noyw aparat? Przypomne ze usterka wyszla na jaw kilka dni po zakupie, aparat nie zdazyl zarobic na siebie zlotowki a juz bede mial nie nowy tylko naprawiany, rozbierany- jak nowy.. troche mnie to drazni.. chetnie poznam wasze zdanie
początkujący![]()
Wymiana na nowy to dobra wola sprzedawcy niestety (chyba ze kupowales przez net). Inaczej zostaje naprawa. Ja osobiscie w przypadku takiego zakupu zaczalbym od proby wymiany.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296