Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Ocena bokeh obiektywu - jak przygotować zdjęcia?

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Question Ocena bokeh obiektywu - jak przygotować zdjęcia?

Ostatnio postanowiłem zrobić kilka testowych zdjęć moim Pentaconem 135/2.8. Głównie ma to dotyczyć bokeh (i ostrości), zrobiłem już zdjęcia ukazujące kształt rozmycia np. świateł w tle oraz fotki na których można wyróżnić kilka "warstw" w różnych odległościach aby ocenić rozmycie. I nie wiem jak mam te drugie przygotować - przy ISO 400 szumy psują trochę ogólne wrażenie, ale odszumianie chyba zniekształci rozmycie? Czy jednocześnie ze zmniejszoną wersją dawać link do pełnej rozdzielczości? Jakie jeszcze zdjęcia testowe mogę zrobić?
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Najlepiej zrobić zdjęcia porównawcze tego samego motywu również innym obiektywem. Znamy tu na forum przykład bardzo brzydkiego bokehu z 135/2.0 L, wszystko przez tragiczne tło.

Szumy na iso400? Bez przesady, przecież nie ogląda się tych fot pod mikroskopem...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Dla mnie te szumy są wyraźne, może dlatego że makro czyli większość robię przy ISO 100 i jestem przyzwyczajony do takiej gładkości
    Nie mam za bardzo porównania bo nie mam obiektywu o podobnej ogniskowej, tzn. mam Tamrona 75-300 ale ten obiektyw jest tak wielkim nieporozumieniem że wolę go nawet nie wyciągać, dobrze że to brat wywalił na niego kasę a nie ja bo bym tego mocno żałował
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Uprawnienia umieszczania postów