Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: eos 300D - czy warto?

Mieszany widok

Iza
    Guest

Domyślnie

Na razie 350d z kitem znalazłam w cenie 2 000 - 2 400 (zależnie od tego, czy nowy, czy używany - nad tym się jeszcze zastanawiam), więc w ciągu kilku miesięcy powinno być jeszcze lepiej.

400d natomiast (nowy) oscyluje w granicach 2 700 - 3 000. Między 2 a 3 tys. rozpiętość jest spora, więc najpewniej na 350d się zatrzymam.

To będzie moja pierwsza lustrzanka, więc na pewno nie zauważę wielu wymienianych przez Was mankamentów. Z pewnością dopiero po pewnym czasie jej użytkowania będę mogła ocenić, czy dokonałam dobrego wyboru.

Na początek liczy się dla mnie, aby obiektyw kitowy był w miarę dobry, a aparat nie za wolny (jak to mówicie o 300d). Często cykam sekwencje i przy karcie high speed 150 przyzwyczaiłam się, że na nic nie muszę czekać. Zaawansowane makro, zabawa z portretami, a także inne tego typu rzeczy przyjdą z czasem.

(Pytanie na marginesie: Czy jeśli średnica obiektywu kitowego w 350d wynosi 58mm, to będą pasowały do niego filtry, w które zamierzałam wyposażyć swojego a610, zakładając je na tuleję o średnicy również 58mm?)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    Czy jeśli średnica obiektywu kitowego w 350d wynosi 58mm, to będą pasowały do niego filtry, w które zamierzałam wyposażyć swojego a610, zakładając je na tuleję o średnicy również 58mm?
    Da się przykręcić. Jakość filtrów od kompaktów to inna sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie ma takiej tuleji na świecie której nie można.... przykręcić
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Iza
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W takim razie ostatnie tego typu pytanie: Czy przy wstępnej nauce obsługi lustrzanki wchodzi w grę używanie soczewek makro (do obiektywu np. kitowego) zamiast całego makro obiektywu? Liczę się z utratą jakości. Pytam jedynie o fizyczną możliwość i efekt (żeby był przynajmniej mierny).

Uprawnienia umieszczania postów