Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: G7 i paprochy

Coś już napisał

Domyślnie

W 2003r. stałem przed dylematem zakupu dobrego poręcznego kompaktu, na rynku ukazały się dwa Canon G5 i Sony V1, wybór padł na ten drugi i mam go do dzisiaj, do tej pory optyka wewnątrz jest czysta. Ucieszyłem się, że G7 wchodzi na rynek bo mój "stary" Sony stał się powolny w stosunku do obecnych kompaktów, i jako jeden z pierwszych nabyłem tego Canona. Paprochy pod przednią soczewką to nie jeden problem, są inne jak, przepalanie w światłach i to spore, ciekawy jest też efekt pionowego paskowania w ciemnych tłach np. nocne niebo. Przeciętny użytkownik nawet na ten problem nie zwróci uwagi i będzie zadowolony, ale Canon reklamuje G7, że to aparat dla zawansowanego użytkownika, więc coś jest nie tak.
    Ponadto mam pytanie czy nieuszczelniane kitowe 17 -55 też mają paprochy pod przednią soczewką po miesiącu użytkowania?
    Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna Awatar Mariozii
    Miasto
    Skarżysko-Kamienna

Domyślnie

Kiedyś kupiłem PRO1, po kilku dniach użytkowania i bawienia się w warunkach raczej bardzo czystych zauważyłem pod przednią soczewką dwie odrobiny kurzu :/ Później czasem zdażało mi się używać go do fotografofania sportu motorowego (o zgrozo!! Jaki on jest szybki )więc warunki nie były zbyt sprzyjające Przez prawie rok nic więcej się do obiektywu nie dostało. Wystawiłem aparat na aukcję i zaczęło się..... ile klatek zrobił, czy stan faktycznie taki jak na foto i oczywiście czy czysty obiektyw? grrrrr, zdjąłem przednią soczewkę, wyczyściłem pieknie i delikatnie, uszczelniłem, poskładałem i aparat powędrował do kolejnego "szczęśliwego" posiadacza. Używa go pewnie do dziś no chyba,że przekonał się jakie z niego PRO lub miał okazję pobawić sie jakimś lustrem
    Mój 17-55 jak na razie nic nie ma pod przednią soczewką.
    Ostatnio edytowane przez Mariozii ; 26-12-2006 o 11:48

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Trochę zaskakujące jest to co piszecie o śmieciach pod przednią soczewką G7. Mam G5 ale tam jest czysto, pozostałe szkiełka Canona też są o.k.
    Moja sugestia to przynajmniej telefon do serwisu Canona na Żytnią. Być może, że poszła jakaś trefna seria siódemek.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanonier Zobacz posta
    No to co ?

W moim EF 70-200/2.8L pylu tez nie ma, a nie stalka !!
    W 24-70/2.8L tez nic nie widze.
    Dlaczego stalke i uszczelniane Lki Canona porownujesz do nieco mniej budzetowo/jakosciowego rozwiazania jakim jest kompakt G7 ktorego szczelnosci sporo mozna zarzucic?

Coś już napisał

Domyślnie

W moim 24- 70 f/2,8 oraz 70- 200 f/4 też nie ma paprochów, mało tego w 50 f/1,8 również ich nie uświadczysz, więc nie o takie porównanie mi chodzi.

Dopiero zaczyna Awatar serhij

Domyślnie

Tak tylko się nieśmiało wtrącę - mam G7 od dwóch miesięcy (ok.3000 zdjęć) i póki co nie mam żadnych paprochów pod soczewką. Nie mam też żadnych zastrzeżeń typu przepalenia czy paski. To tylko kompakt, więc ma swoje ograniczenia, ale ogólnie to naprawdę bardzo przyzwoity aparat, mimo braku RAW i obracanego wyświetlacza. Z mojego punktu widzenia jedyny faktyczny mankament, to spore bo 0.5 s opóźnienie wyzwalania zewnętrznej lampy.

pozdrowienia,
    andrzej

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Spore jest to opóźnienie w wyzwalaniu lampy zewnętrznej. Chyba w wolnej chwili sprawdzę jak to wygląda w przypadku G5. Niestety opóźnienia w kompaktach to zawsze była bolączka.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serhij Zobacz posta
    Tak tylko się nieśmiało wtrącę - mam G7 od dwóch miesięcy (ok.3000 zdjęć) i póki co nie mam żadnych paprochów pod soczewką. Nie mam też żadnych zastrzeżeń typu przepalenia czy paski. To tylko kompakt, więc ma swoje ograniczenia, ale ogólnie to naprawdę bardzo przyzwoity aparat, mimo braku RAW i obracanego wyświetlacza. Z mojego punktu widzenia jedyny faktyczny mankament, to spore bo 0.5 s opóźnienie wyzwalania zewnętrznej lampy.

pozdrowienia,
    andrzej
    No to masz fart, mój znajomy ze śląska z którym się dzisiaj zgadałem ma G7 od trzech tygodni , nie ma co prawda paprochów, ale również narzeka na przepalenia i efekt paskowania, zaznaczam, że obaj nie jesteśmy amatorami.
    Natomiast co do paskowania pionowego to nie nowość, lustrzanki też miały tego typu problemy np. D200. Chcesz sprawdzić czy Twój G7 jest pozbawiony tego typu wady? Zrób kilka ujęć ciemnych i gładkich motywów, lub nocnych z długimi czasami i przysłonami f/2,8- 3,5, najlepiej granatowego nieba.

Domyślnie

OK, dziękuję za podpowiedź - zrobię przy okazji takie ujęcie i przyjrzę się dokładnie. Jestem amatorem, może wymagającym, ale z pewnością daleko mi do wyczucia profesjonała :-). Zdjęcie w załączniku było robione po 22-giej, F4, 13s. Mam świadomość, że niebo nie jest tu ani czarne ani granatowe, ale przynajmniej gładkie ;-) i wydaje mi się, że aparat poradził sobie całkiem przyzwoicie.

pozdrowienia,
    andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Niestety opóźnienia w kompaktach to zawsze była bolączka.
    Oj tak, zwłaszcza, że dopiero z zewnętrzną lampą (w moim przypadku 420ex) G7 łapie wiatr w żagle. Na forum dpreview.com padła sugestia (nie wiem na ile słuszna), że to w znacznej mierze wina firmware i można liczyć na zredukowanie tej bolączki w nowszych wersjach. W sumie miło by było :-).

pozdrowienia,
    andrzej

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów