Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: High Key

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Myślę o zrobieniu kilku zdjęć HK analogiem. Od strony technicznej nie ma problemu, ale zastanawiam się jak ubrać modelkę - czy w białe ubranie które po prostu się "wypali" na zdjęciu i nie będzie tam żadnej faktury czy czerń która stanie się co najwyżej ciemną szarością, no a poza tym nie powinno jej być zbyt wiele? Modelka ma bardzo ciemne włosy i czarne oczy - jeśli to coś zmienia w doborze.
    weź realę - jest bardzo pojemna tonalnie, naświetl na szara kartę a HK i tak zrób na komputerze.
    Filmy BW moga faktycznie nie dać rady, chociaz i tu zasada powinna być taka że negatyw naświetlaj DOBRZE a HK rób pod powiększalnikiem i w kuwetach.
    Na dobrej partyturze można zagrać przeróżnie, żłe nuty nie na wiele się nadzadzą.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Mnie chodzi raczej o dobór stroju do tego typu foto, co do naświetlania to pomiar na skórze i korekcja +3EV żeby w strefie 8 mi wyszła skóra i powinno być dobrze. Tylko że np. biel ubrania przemieści mi się wtedy już poza skalę tonalną negatywu i nie wiem czy dobrze to wyjdzie - taka biała plama, a z kolei czerń ubrania już też nie będzie czarna.
    Myślisz że lepiej naświetlić normalnie, a potem dopiero inaczej odbitki robić? Próbowałeś kiedyś tego? Pytam, bo sam nie wiem
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    ...i mamy zdjęcie w HK
    Chyba przepalonego knota - o baaaardzo ubogiej informacji tonalnej.
    To zdjecie na poczatku nie nadawalo sie do tego.
    Ech wlos sie jezy jak czytam te metody.
    Zdjecie trzeba dobrze i rownomiernie naswietlic tak aby caly jego zakres tonalny swiatel wypelnil zakres tonalny aparatu.
    To co wy robicie to nazywa sie PSucie, ktorego efektem koncowym jest zdjecie o "bogactwie" poltonow porownywalnym z tym co daje mi tel. komorkowy z aparatem foto.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

szwayko, chętnie bym zobaczył poprawny tutorial, machnij jakąś pomoc

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Chyba przepalonego knota - o baaaardzo ubogiej informacji tonalnej.
    To zdjecie na poczatku nie nadawalo sie do tego.
    Ech wlos sie jezy jak czytam te metody.
    Zdjecie trzeba dobrze i rownomiernie naswietlic tak aby caly jego zakres tonalny swiatel wypelnil zakres tonalny aparatu.
    To co wy robicie to nazywa sie PSucie, ktorego efektem koncowym jest zdjecie o "bogactwie" poltonow porownywalnym z tym co daje mi tel. komorkowy z aparatem foto.

Też podpisuje się pod powyższym. Tak to jest jak dyletanci, jakich pełno na tym forum, nieznający podstaw, biorą się za doradzanie innym. Najgorsze w tym to, że ludzie chcący się czegoś nauczyć traktują "dobre rady" poważnie. Nieświadomie popełniają potem takie knoty, myśląc, że "tforzą" coś wartościowego. Oczywiście znajdując wianuszek adoratorów.

Pzdr, miłego dnia.

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

A może "mądrale" sami coś napiszą, poradzą i udzielą rad? Chętnie to wszyscy przeczytają i stworzą wianuszek adoracyjny ...haha.
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvers Zobacz posta
    A może "mądrale" sami coś napiszą, poradzą i udzielą rad? Chętnie to wszyscy przeczytają i stworzą wianuszek adoracyjny ...haha.

Ale co tu jest wielkiego do pisania.
    Może jestem troche konserwatywny, ale high-key kojarzy mi się bardziej z
    fotografią niż grafiką komputerową.
    High-key to kwestia miękkiego przedniego oświetlenia oraz dobrania
    odpowiedniego stroju, tła i innych rekwizytów, a potem idealnego naswieltenia klatki na swiatla.

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

No to może jakaś porada dotycząca doboru właśnie tła, stroju i rekwizytów? W internecie też same takie ogólniki znalazłem i zdanie mówiące "High-key to kwestia miękkiego przedniego oświetlenia oraz dobrania
    odpowiedniego stroju, tła i innych rekwizytów" naprawdę niewiele pomaga, bo skąd mam wiedzieć co jest odpowiednie skoro nikt o tym nie pisze?
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

theremin
    Guest

Domyślnie

Widzisz, w tych "ogólnikach" są zawarte wskazówki, które mógłbyś wykorzystać w samodzielnych poszukiwaniach, eksperymentach, próbach. Bardzo pomocna jest też odpowiednia literatura, czasami rózne kursy i warsztaty. Niemniej nikt ani nic nie zwolni Cię od samodzielnego myślenia. Sęk w tym, że Ty chcesz aby ktoś Ci od razu przyniósł w zębach gotowe rozwiązania. Nikt za Ciebie nie będzie odrabiał zadań domowych.
    Tyle w temacie. Czuję, że zaraz mój killfile się powiększy.
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 10-04-2007 o 15:34

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Ja tych wskazówek tutaj nie widzę - przytocz, proszę... Obaj piszecie tak że można wnioskować że macie wiedzę na ten temat - a żaden z was jakoś sie nie chce nią dzielić.. Nie oczekuję gotowych rozwiązań a właśnie tych wskazówek których tu NIE MA, więc proszę, nie wmawiaj mi takich rzeczy bo dyskusja schodzi na złe tory...
    Saurus

Galeria WWW

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów