Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Kąty widzenia między EF-S a EF

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Jest większy bo o 1mm mniejsza ogniskowa.
    nie koniecznie - czesto producenci zaokraglaja wartosci ogniskowych i 18 mm wcale nie musi byc 18mm . Moze okazac sie ze roznica miedzy nimi jest znikoma (oczywiscie tak byc nie musi aczkolwiek moze )
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Domyślnie

Znalazłem http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/747
    no i zwracam honor co do przelicznika.

Ale dziwi mnie rozwiązanie Canona z tym oznaczeniem EFS no bo skoro jest to tylko szkło do Cropa to po jaką ....olere piszą 18-55!!! jak tak trzeba to przeliczyć na 28-88.
    Druga sprawa, miałem Olympusa E-10 z szkłem 28-135mm/2.8 i chyba nie powiecie mi że ten aparat miał przelicznik44-216? bo to było by całkiem dziwne

Trzecia sprawa, do Canona 5d z pełna klatką juz nie pasuje choc tylko w tym przypadku ogniskowa by się zgadzała

I na koniec, z opisów wynika że model http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/747
    jest tylko kompatybilny z 300D i 20D czyli cropami z przelicznikiem dziwne.

Chyba to jest jakiś chwyt marketingowy bo żaden poważny fotoamatro chyba nie kupi se cacka EFS bo za kilka lat będą pełne klatki i efsy mozna sobie .....

Pozdrawiam
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elvis700 Zobacz posta
    Ale dziwi mnie rozwiązanie Canona z tym oznaczeniem EFS no bo skoro jest to tylko szkło do Cropa to po jaką ....olere piszą 18-55!!! jak tak trzeba to przeliczyć na 28-88.
    Może po taką że jak bedzie body z innym przelicznikiem to będzie inny zakres. Pozatym Powinno sie podawać rzeczywiste wartości ogniskowych moim zdaniem.

Druga sprawa, miałem Olympusa E-10 z szkłem 28-135mm/2.8 i chyba nie powiecie mi że ten aparat miał przelicznik44-216? bo to było by całkiem dziwne
    A jakie wymiary miała matryca ?

I na koniec, z opisów wynika że model http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/747
    jest tylko kompatybilny z 300D i 20D czyli cropami z przelicznikiem dziwne.
    EF-S to rodzaj mocowania.

Chyba to jest jakiś chwyt marketingowy bo żaden poważny fotoamatro chyba nie kupi se cacka EFS bo za kilka lat będą pełne klatki i efsy mozna sobie ....
    Jeżeli w pełnych klatkach by było takie mocowanie to pewnie by pasowały. Ale zapewne nie będzie pasować
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

choc tylko w tym przypadku ogniskowa by się zgadzała

Ale z czym ma się zgadzać ? Przecierz sie zgadza. Ogniskowa to punkt w którym ogniskuje się coś tam ... ( mądrzy ludzie będzą wiedzieć lepiej ) a odległość tego punktu wynosi 18 mm o czegoś tam ... ( mądrzy ludzie będzą wiedzieć lepiej )

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Tak

co do pola widzeniatprzelicz sobie

18*1.6=28,8
    17*1.6=27,2

czyli na ekwiwalenicie masz kat widzenia odpowiadajacy szerszy nie jeden a 1,6 mm
    Taa....
    i do tego wartość kąta widzenia w [mm] ....
    ja pierd.le... co za herezje

CZYTAĆ!!! ze ZROZUMIENIEM!!! I to natychmiast !!!
    http://optyczne.pl/index.php?art=27&&roz=3

Pozdrawiam dyletantów

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

EF-S to rodzaj mocowania a ogniskową podaje się rzeczywistą ponieważ możesz podpiąć szkło do innego body z innym mnożnikiem. Np. jakiś Nikoniarz postanawia poznać zalety kitowego 18-55, kupuje adapter i podczepia nasz 18-55 u niego crop to 1.5 wówczas oznaczenie 28-88 byłoby obsolutnie nie prawdiwe bo w jego przypadku byłoby to 27-82.5. Czyli lepiej podawać rzeczywiste ognisokowe.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)Ale dziwi mnie rozwiązanie Canona z tym oznaczeniem EFS no bo skoro jest to tylko szkło do Cropa to po jaką ....olere piszą 18-55!!! jak tak trzeba to przeliczyć na 28-88.
    Nic nie trzeba przeliczyć - ogniskowa to fizyczna cecha obiektywu, która nie ma nic wspólnego z obszarem na jaki ten obiektyw rzutuje obraz.

Prawdopodobnie na tym aparacie były napisane cyferki (ogniskową tego nie można nazwać z przyczyn jak powyżej) które informują o tym jaka byłaby to ogniskowa dla małego obrazka. Wielu producentów tak robi np. Sony w R1. W mojej ocenie wprowadzają tylko zamęt.

Trzecia sprawa, do Canona 5d z pełna klatką juz nie pasuje choc tylko w tym przypadku ogniskowa by się zgadzała
    Ogniskowa się zawsze zgadza, bo jest ta sama nie zależnie do tego do czego ten obiektyw zapniesz . Nie da się natomiast zastosować obiektywów z bagnetem EF-S w aparatach pełnoklatkowych ze względu na wielkość lustra i pole krycia. Ogniskowa nie ma tu nic do rzeczy.

Chyba to jest jakiś chwyt marketingowy bo żaden poważny fotoamatro chyba nie kupi se cacka EFS bo za kilka lat będą pełne klatki i efsy mozna sobie .....
    Nigdzie canon nie zapowiadał rychłego końca cropa także moim zdaniem takie dywagacje są nieuprawnione .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-12-2006 o 00:31
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Dzieki Mak że mi to tak wyjaśniłeś źle doczytałem na bogutti
    "Obiektyw ten jest zoptymalizowany i przeznaczony wyłącznie do współpracy z lustrzankami cyfrowymi Canona EOS 300D i 20D "
    nie piszą nic o mocowaniu tylko o zoptymalizowaniu !!!

tym się sugerując napisałem że teoretycznie nie da się go podpiąć pod inne lustrzane cyfrówki Canona (bo niby które)
    Następnym razem poszukam w innych miejscach

Ucząc się na błędach sorki za temat!!! no i za to że moją niewiedzą w tym temacie uraziłem kogoś

Pozdrawiam zlinoczowany
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów