Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Obiektywy makro

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Czy obiektywami makro można robić "normalne" zdjęcia? Chodzi mi o używanie obiektywu makro tak, jak każdej innej stałki, np. 50mm - ustawiam przysłonę np. na f/8 i mam bardzo dużą głębię ostrości.
    Mozna nimi robic "normalne" zdjecia.
    Jakosc zwykle jest bardzo dobra.
    Szkoda tylko, ze nikt z polecajacych nie zauwazyl, ze jest staly problem z AF !!!
    Obiektyw makro ma duzo wiekszy zakres ostrosci.
    Znaczy ze przy ostrzeniu czas ustawienia prawidlowej ostrosci jest duzo dluzszy.
    Czasami jesli obiektyw [a robi to losowo] wybierze niewlasciwy kierunek obrotu,
    to wyostrzenie moze trwac nawet 1-2 sekundy !!!
    Nawet wolno poruszajace sie cele wyjda w tym czasie z ostrosci a nawet i z kadru.
    Kiedys tez tak sobie wymyslilem, od tego czasu uzywam normalnych obiektywow.
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Dlatego bez nutki żalu, rozstałem się z Sigmą i kupiłem Canona z czego jestem bardzo zadowolony.
    A jak się pojawił kolejny wątek z 100/2.8 w roli głównej, to mam pytanko do posiadaczy tego szkła. Pytanko zabrzmi głupawo, ale mam je od niedawna i cały czas sprawdzam

Czy wasze 100/2.8 też ma delikatny (ułamek milimetra) luz pierścienia ostrości w osi wzdłużnej (tył<>przód) tak delikatnie stuka?

Tak wiem, że to nie przeszkadza i (zapewne) nie ma się czym przejmować ale wolałbym wiedzieć dla pełnego komfortu psychicznego Inne moje obiektywy nie posiadają takiego luzu (no, może KIT ale to nie porównanie) ale nie mam za dużej bazy do porównać
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanonier Zobacz posta
    Szkoda tylko, ze nikt z polecajacych nie zauwazyl, ze jest staly problem z AF !!!
    Obiektyw makro ma duzo wiekszy zakres ostrosci.
    Znaczy ze przy ostrzeniu czas ustawienia prawidlowej ostrosci jest duzo dluzszy.
    Czasami jesli obiektyw [a robi to losowo] wybierze niewlasciwy kierunek obrotu,
    to wyostrzenie moze trwac nawet 1-2 sekundy !!!
    Nawet wolno poruszajace sie cele wyjda w tym czasie z ostrosci a nawet i z kadru.
    Kiedys tez tak sobie wymyslilem, od tego czasu uzywam normalnych obiektywow.
    Używałem kilkanaście razy setki do portretówki i czasem jako stałki w plenerze ale nie zauważyłem przypadłości, o której piszesz. Chyba rano podepnę szkło i zacznę robić testy.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Używałem kilkanaście razy setki do portretówki i czasem jako stałki w plenerze ale nie zauważyłem przypadłości, o której piszesz. Chyba rano podepnę szkło i zacznę robić testy.
    Canona nie mialem,
    Sigme mialem i stad konkretne zeznania.

Jesli Canon nie "myszkuje" to o Sigmie mozna absolutnie zapomniec.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

"Myszkowanie" i to czasem wielokrotne jest cechą Sigmy 105/2.8, potrafi skutecznie dać w kość. C 100 ma USM i jest bardzo szybki i w mojej ocenie pewniejszy w pracy. Dziś trochę przyszroniło i jak tylko słońce nieco opadnie to biorę sprzęt i poćwieczę jakieś makra.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów